Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Mijn man is depressief


#1

Hoi,

Moeilijk om dit te doen maar ik ben radeloos. Mijn man is zwaar depressief, heeft dit vier weken terug aan me toegegeven want ja dat er iets niet klopte had ik wel in de gaten. Kort lontje, afwezig , wisselend humeur, en ga maar door. Uiteindelijk kwam het er uit hij zag het niet meer zitten, liep rond met gedachten om er een eind aan te maken kon er niet en wilde er niet over praten met mij.
Hij zag wel in dat niet goed ging en heeft zelf contact met de huisarts opgenomen en conclusie was duidelijk depressief. Ondertussen geprobeerd om te praten , hem te helpen nmaa hij accepteert niets van mij. Wil niet zeggen wat er aan de hand is zijn meerder dingen en volgens hem ben ik maar klein onderdeel. Voor de duidelijkheid drie jaar terug een miskraam gehad en daarna zware tijd met testen onderzoeken iui en IVF behandelingen wat niets heeft mogen helpen dus ongewenst kinderloos en dat heeft een flinke impact gehad , ik kon dat niet helemaal delen omdat ik me geen vrouw meer voelde en me ook sterker wilde doen voorkomen. Dit heeft echter wel invloed op onze relatie maar zegt hij is niet  hoofdoorzaak van zijn depressie, hij kan er echter niet over praten wat hem allemaal zo ziek maakt. Machteloos want helpen kan ik hem niet zegt hij en hij negeert me.zegt dat ik hem met rust moet laten want hij is ook constant boos. Wil hij niet maar reageert hij af op mij, zegt nare dingen , boos als ik vraag waar ga je heen, want hij gaat er in zijn eentje op uit. Als hij niet werkt is hij weg, lopen , zwemmen, maar ook wat drinken met collega's ( hij werkt in verpleging dus bijna allemaal vrouwen) dat deed hij eerder nooit en ik vind het fijn dat hij afleiding heeft naar het doet ook pijn vooral omdat hij niet zegt wat hij gaat doen en ik me afvraag waar is hij , gaat het goed? Buiten de deur een façade op en thuis een teruggetrokken sombere soms boze man die dan alleen maar tv kijkt en op zijn telefoon zit te staren, niks meer samen wil doen,mij bewust buitensluit omdat zoals hij het zegt ik de dichtstbijzijnde persoon ben en mijn emoties hem overprikkelen en dan zijn hoofd laten overlopen en hij me niet wil pijn doen. Hij heeft nu gevraagd negeer mij ook zodat ik tot rust kom en ik probeer het maar hoe moeilijk is dat? Iemand waar je van houd die door deze ziekte wegteert is zwaar om te negeren. Hij heeft een intakegesprek gehad bij psycholoog en over twee weken een tweede gesprek maar het lijkt wel of het alleen maar erger word. Zijn er mensen die me kunnen helpen met tips of ervaringen want dit maakt ook mij kapot en onze relatie
Antwoord

#2

(22-11-2018, 23:44)Jade schreef: Moeilijk om dit te doen maar ik ben radeloos. Mijn man is zwaar depressief, heeft dit vier weken terug aan me toegegeven want ja dat er iets niet klopte had ik wel in de gaten. Kort lontje, afwezig , wisselend humeur, en ga maar door. Uiteindelijk kwam het er uit hij zag het niet meer zitten, liep rond met gedachten om er een eind aan te maken kon er niet en wilde er niet over praten met mij.
Hallo Jade,

Welkom hier.

Je man vertoont heel normaal gedrag voor iemand die depressief is. Ik ben de depressieve in mijn relatie, al gaat het nu wat beter met me, maar dit herken ik. Mezelf terugtrekken, niets willen delen met mijn partner. Wat je man zegt over jouw emoties die hem overprikkelen is mogelijk. Ik houd het erop dat mijn partner zo dicht bij me staat dat ik vrees dat hij te dicht bij de beerput komt. De beerput die de oorzaak is van mijn ellende en die ik zelf nog niet eens heb opengetrokken.

Ook ik wil dus met rust gelaten worden en het irriteert me mateloos als mijn vriend me gaat controleren: "wie had je aan de lijn?", "waar ga je heen?" etc.
Ongetwijfeld uit bezorgdheid, maar ik kan er niet tegen en het leidt vaak tot ruzies.

Mijn tip: laat hem met rust en denk aan jezelf. Jij kan hem niet uit zijn depressie helpen, dat moet hij zelf doen, eventueel met hulp van een professional. Goed dat hij die weg al is ingeslagen. Je bent nog verder van huis als je partner dat eerst nog moet inzien.

Zoals gezegd, ik ben voor een groot deel van mijn klachten af. Put daar hoop uit en ga met je eigen leven verder. Zeg dat je hem begrijpt en hem met rust zal laten, maar zeg er gelijk bij dat je er voor hem bent als hij je nodig heeft.

sterkte,
Ray
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Ray :   • Jade
Antwoord

#3

Sterkte Jade, 

Ray heeft een mooi antwoord.

Hoe gaat het nu met jou/ jullie? 

Liefs Zip
Antwoord

#4

Hi,

Het gaat niet goed, hij is onder behandeling maar dat is ook het enige positieve. Hij negeert me meer en meer, gaat savonds rond tien uur weg en komt rond twee drie uur weer thuis, maar ook overdag is hij uren weg. Zegt niet waarheen, laat niks weten. Heeft me gezegd dat ik weg moest voor een paar dagen, heb ik gedaan zou eerst drie dagen zijn, vervolgens werd het verlengd naar 5 en uiteindelijk naar een week. Toen ik thuiskwam had hij weer een sessie gehad en was daar tot de conclusie gekomen dat hij niet bij zijn gevoel kon, dat hij wel van me houd maar niet weet of hij wel echt van me houd. Dat moet hij uitzoeken, ondertussen blijft hij me negeren en afduwen, gaat veel weg en heeft allemaal vriendschappen gesloten met collega's want die zijn in eens helemaal geweldig en kan hij ook goed mee praten en o ja is ook wel handig vast om een vangnet op te bouwen. Ik doe zo mijn best om hem rust te geven, me niet te veel op te dringen maar de opmerkingen en vooral de kille blikken die hij soms heeft doen zo ontzettend veel pijn..... De spaarzame momenten die ik koester zijn de vier uurtjes snachts waarin hij me in zijn slaap vasthoudt en in zijn slaap zegt ik hou van je....op dit moment weet ik het niet meer, ik ga zelf kapot hieraan en kan alleen maar afwachten tot we samen wakker worden uit deze nachtmerrie en ik weet ik moet vertrouwen hebben en hoop maar het is net of hij onze relatie aan het kapotmaken is, zegt zelfs als je me geen rust geeft dan is het nu meteen over dan zoek je het maar uit. Maar dan ineens is daar voor een paar seconden een helder blik en zie ik de liefde in zijn ogen en dan denk ik het is er nog ,ik zie het, anderen zien het zoals zijn ouders, mijn moeder, mensen om me heen die zeggen dit kan niet waar zijn alleen hij zelf kan of wil het niet Ien of vinden. Wel wil hij en dat is wel positief relatie therapie, maar aan de andere kant denk ik...is dat wel handig als je nog midden in depressie zit? Kortom het gaat op dit moment eigenlijk helemaal niet goed, lijkt juist of steeds erger word. Sorry voor het warrige verhaal maar kan op dit moment niet meer helemaal helder denken, verdrietig
Antwoord

#5

Hey Jade, 

Je verhaal is niet warrig . Wat er bij jullie gebeurt is warrig denk ik voor je.
Ik vind het rot voor je ,...en knap wat je allemaal doet! Een hele week weg gaan dat is nogal wat en dat hij s'nachts thuis komt... 
Voor jou moet dit heel moeilijk zijn. Maar dat kan hij niet zien? 
Dapper dat je hier je verhaal schrijft! Hopelijk helpt het een beetje dat je iig je verhaal kwijt kan. Schrijf hier maar gerust alles van je af hoor! 

Ik zou willen dat ik je wat kon helpen

Misschien kan je hem een brief schrijven ipv praten, dat werkt anders en kan je hem vertellen dat je de liefde in zijn ogen nog leest. En dat je de 4 uurtjes samen koestert dat hij je vast houdt en zegt in zijn slaap dat hij van je houdt! 

Sterkte! 

Liefs Zip
Antwoord

#6

Bedankt voor je lieve woorden ....doet me veel.
Een brief heb ik hem al geschreven, met alles mijn gevoelens en gedachten en ook gezegd en ook dat ik leef op de paar uurtjes snachts en dat ik zijn liefde voel en zie ook de momenten dat hij helder is
Enige wat ik dan krijg is laat me nou met rust en probeer me niet van jouw gedachten te overtuigen dat werkt alleen maar de andere kant op. Dan loopt hij weer weg , gaat een speeltje spelen op de pc of tv kijken of op  telefoon zitten appen , Facebook etc. Of zoals net .  Wees nou blij dat nu we hier alletwee zijn en je niet weer weg gaat, toen zei ik , ik ga ook niet weg, van blij met de momenten die we nu nog wel samen hebben, en het antwoord was dan weet ik wat me te doen staat, als ik denk dat het nodig is ga ik dan wel lekker weg dan weer je het vast merk je wel dan. Om vervolgens weer weg te lopen, terug te komen en me een kus geeft . echt ik sta compleet machteloos weet niet meer wat te doen, lijkt soms of hij me tot een keus dwingt die ik helemaal niet wil of achter sta, want ondanks alles ik hou van hem
Antwoord

#7

Hey Jade,

Moeilijk idd. Jij bedoelt iets en hij interpreteert het anders, jij mag dan weer niks zeggen natuurlijk. 
Maar als je nooit een weer woord mag geven. Gaat dan de depressieve niet "de baas" spelen? 
Ik bedoel, jij gaat op je tenen lopen.
Ziet hij dat je het moeilijk hebt? 
Ik zie jullie aan tafel samen eten en zie met koeieletters "sst de depressie is er" door de kamer gaan.
Krijg ik dit goed door of zit ik er naast? 

Liefs Zip
Antwoord

#8

Hi zip,

Als we samen zouden eten ja..  alleen eten we zelfs  niet meer altijd samen, hij heeft dag, avond en nacht diensten ( ja hij werkt gewoon door ) . Soms als hij wel thuis is heeft hij eten gemaakt , en dan eten we samen de andere keer heeft hij eten gemaakt maar alvast gegeten  en andere dag is hij er niet of werkt. Echt samen aan de tafel eten....weken geleden, hij zit met bord op schoot voor de tv , en ik krijg amper nog een hap naar binnen.
En ja zijn depressie overheerst alles, is best egoïstisch als ik van een ander zou lezen zou ik zeggen vrouw denk om je zelf laat je niet zo wegzetten maar als je er zelf in zit is alles anders . En ik heb echt geprobeerd om te praten, om niks te doen, om hem met rust te laten, om hem te helpen alleen niks werkt, ja weggaan .....maar is dat nou de oplossing?
Het tijd geven ...ja maar hoe lang kan ik dit nog volhouden...en dan alle gedachten  van hoop tot wanhoop, want wat als hij zegt ik ben er klaar mee....wil jou niet meer ..wil er niet aan denken maar is wel een mogelijkheid en zoals hij nu gedraagt een grote mogelijkheid
En daar ben ik nog niet klaar voor..... 
Nogmaals fijn dat je reageert , geeft me steun en ook dit schrijven op dit forum helpt me om even te kalmeren en van me af te schrijven.dat is het fijne van dit forum dat mensen begrijpen hoe moeilijk het is om een depressie te hebben of net iemand te leven die een depressie heeft
Antwoord

#9

Hoi Jade,

Ga er van uit dat hij zelf ook niet weet hoe hij leven moet. Een depressie is een veelkoppig monster met onvoorspelbare uitingen.

Die relatietherapie lijkt me een goed idee. Ik heb dat ook ooit gedaan, om mijn vriend duidelijk te maken wat er aan het gebeuren was. Samen kwamen we er niet uit, maar met die therapeut werd alles een stuk duidelijker. Het gaf mijn vriend rust en mij ook, omdat ik het niet meer hoefde uit te leggen.

Deze fase waarin hij nu zit gaat ook weer voorbij en dan komt er een nieuwe, steeds meer richting genezing. Het kan best lang duren, maar er is hoop. In de tussentijd zitten jullie samen met de ellende. Dat is heel zwaar en er is maar één ding dat voor beiden goed is: voor jezelf zorgen. Ga er op uit, maak je eigen leven leuk en je geeft hem daarmee tegelijkertijd de ruimte die hij nodig heeft om zijn gevoelens te begrijpen en onder controle te krijgen. Nogmaals; jij kunt hem niet helpen en erger nog, je hulp gaat hem irriteren.

sterkte,
Ray
Antwoord

#10

(08-12-2018, 01:18)Jade schreef: Hi zip,

Als we samen zouden eten ja..  alleen eten we zelfs  niet meer altijd samen, hij heeft dag, avond en nacht diensten ( ja hij werkt gewoon door ) . Soms als hij wel thuis is heeft hij eten gemaakt , en dan eten we samen de andere keer heeft hij eten gemaakt maar alvast gegeten  en andere dag is hij er niet of werkt. Echt samen aan de tafel eten....weken geleden, hij zit met bord op schoot voor de tv , en ik krijg amper nog een hap naar binnen.
En ja zijn depressie overheerst alles, is best egoïstisch als ik van een ander zou lezen zou ik zeggen vrouw denk om je zelf laat je niet zo wegzetten maar als je er zelf in zit is alles anders . En ik heb echt geprobeerd om te praten, om niks te doen, om hem met rust te laten, om hem te helpen alleen niks werkt, ja weggaan .....maar is dat nou de oplossing?
Het tijd geven ...ja maar hoe lang kan ik dit nog volhouden...en dan alle gedachten  van hoop tot wanhoop, want wat als hij zegt ik ben er klaar mee....wil jou niet meer ..wil er niet aan denken maar is wel een mogelijkheid en zoals hij nu gedraagt een grote mogelijkheid
En daar ben ik nog niet klaar voor..... 
Nogmaals fijn dat je reageert , geeft me steun en ook dit schrijven op dit forum helpt me om even te kalmeren en van me af te schrijven.dat is het fijne van dit forum dat mensen begrijpen hoe moeilijk het is om een depressie te hebben of net iemand te leven die een depressie heeft
Hoi Jade ,

Ja dit forum is fijn. Vind ik ook. 
Hij werkt nog?! Bijzonder, die energie heeft ie nog? Ja, er zijn er trouwens wel meer die gewoon doorwerken. En weet je of dat goed gaat ? Zonder er naar te vragen natuurlijk! 
 
Wat Ray schrijft is waar, zorg voor jezelf als je dat kunt tenminste of probeer er op uit te gaan. Je moet het wel kunnen natuurlijk.....of willen....

Relatietherapie , wat Ray uit ervaring spreekt miss toch eens proberen ? Baat het niet dan schaadt het niet. Toch? 

Schrijf maar lekker van je af en dat je minder vaak samen eet was natuurlijk ook al vóór zijn depressie , dat komt door zijn verschillende werktijden. 
Kan hij daar goed tegen , wisselende werktijden ? 

Dat je voor het uit elkaar gaan niet klaar bent is volkomen logisch. Wie is daar wel klaar voor? Uiteindelijk niemand. Waar je het ook weg zet, zoiets is altijd een vreemd, onherkenbaar en onzeker moment. 

Liefs Zip
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
22-10-2022, 17:16
Laatste bericht: Fae
  erg depressief Started by jolanda
4 Replies - 429 Views
04-04-2022, 17:15
Laatste bericht: Alais
04-11-2021, 13:27
Laatste bericht: Harvey1981
  Mijn keuze... Started by Joy
11 Replies - 1,558 Views
01-11-2021, 17:08
Laatste bericht: Feline
  Mijn ouders weten het:( Started by Nobody
6 Replies - 849 Views
18-06-2021, 18:42
Laatste bericht: Feline
  Mijn graf Started by EE97
5 Replies - 1,016 Views
24-03-2021, 22:07
Laatste bericht: Fae
  Manisch depressief Started by Phil
4 Replies - 3,195 Views
14-03-2021, 06:29
Laatste bericht: Perry
  Mijn dagboek Started by MissC
0 Replies - 1,203 Views
03-03-2021, 17:20
Laatste bericht: MissC
09-12-2020, 19:19
Laatste bericht: Float010Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)