Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Partner verbreekt relatie omdat zijn gevoel weg is.


#1

Hoi !

Ik ben 20 jaar en had een relatie van bijna 4 jaar. Over een maand zouden we gaan samen wonen. Mijn partner twijfelde al langer aan onze relatie omdat hij al een tijd niet lekker in zijn vel zit. Inmiddels is hij een tijdje bij een psycholoog en heeft de diagnose depressie gekregen. 

Vorige week heeft hij 'de knoop doorgehakt' dat hij geen verliefde gevoelens meer voor mij heeft en hij weet vrij zeker dat hij die ook niet meer gaat krijgen. Wel zegt hij dat hij ongelooflijk veel van mij houdt. En wil zorgen dat ik hier ook goed door heen kom. 

2 dagen geleden heb ik hem weer gesproken. Hij heeft er met niemand over gepraat en denkt dat zijn verdwenen gevoelens voor mij niks te maken hebben met zijn depressieviteit. Ik heb geprobeerd om hem te laten inzien dat dit iets is wat er bij hoort.

Hij denkt daar ook over na en zei ook dat hij het zou bespreken met zijn psycholoog. Maar dat dat niet perse iets betekent. Hij kan en wil mij nu geen hoop geven..

Nou was het vrijdag natuurlijk zwaar en emotioneel. Ook voor hem omdat hij mij niet wil kwetsen. Maar ondanks dat hij zegt dat die gevoelens weg zijn. Slaat hij wel een arm om me heen, pakt me hand vast, knuffelt me en toen ik hem perongeluk een kusje gaf uit gewoonte kuste hij terug. 

Ik vind het heel moeilijk hoe ik het nu moet aan pakken. Ik weet dat hij rust en ruimte nodig heeft. Maar hoeveel is te veel of genoeg? Hij kan alleen met mij een zijn psycholoog praten. En ik weet vrij zeker dat dit gevoel echt wel door zijn depressie komt. 

Ook al vraag ik mijzelf nu af of het niet misschien echt zo is en dat het gevoel helemaal weg is...
Antwoord

#2

Hallo Kaatje,

Ik begrijp heel goed dat jij en je vriend een moeilijke periode meemaken. Ik kan als ervaringsdeskundige (ik heb recentelijk mijn vierde depressie gehad) alleen maar zeggen dat je met een depressie ver wegraakt van je gevoel. Je verliest de verbinding met jezelf en met anderen om je heen, vooral je dierbaren.

Ik vind het overigens erg knap van hem dat hij eerlijk is: hij kan en wil je geen (valse) hoop geven. Dat is logisch, want hij geeft om je en houdt van je. Hij slaat immers een arm om je heen en geef je een knuffel als je het moeilijk hebt. Dat zegt toch veel. OF niet soms?

Ik snap wel dat het voor jou lastig is als je geliefde je zegt dat hij geen verliefde gevoelens voor je heeft.( Ik weet niet of hij ook anti-depressiva slikt, maar dat kan ook een bijwerking daarvan zijn - je gevoel "vlakt af"). Het enige advies dat ik voor jou heb is: geduld hebben en kijken wat hij nodig heeft. Misschien is de relatie even niet zo intiem als voorheen, ik heb het idee dat je de vriendschap nog steeds aanwezig is. Dat kan, zeker in dit soort onzekere tijden, een sterke basis zijn voor de toekomst.

Luister naar hem en neem hem serieus. Wees open voor zijn verhaal. Hem tegenspreken is zoiets als hem ontkennen. Dat heeft hij nu niet nodig. Wees die lieve vriendin voor hem die je altijd was. Hij zal - als hij zijn gevoel weer terugkrijgt (wat ongetwijfeld zal gebeuren, verwacht ik) - je dankbaar zijn.

Nog een extra tip: verdiep je in de ziekte depressie. Lees erover (bijvoorbeeld het boek "Toen ik je zag' van Isa Hoes of "Pil" van Mike Bodde zijn boeken die ik je kan aanraden). Bekijk You Tube-video's. En/of zoek naar de Uitzending Gemist van het Depressiegala 2017. En... pPraat erover. Er is online erg veel informatie over te vinden. En er zijn professionals die jou als partner ook kunnen helpen. Het helpt je om je beter te verplaatsen in wat hij meemaakt.

Verder kan ik je voor nu vooral veel sterkte toewensen. En laat het me gerust weten als je nog vragen hebt.

Sterkte!

Rayme
Antwoord

#3
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-05-2017, 18:22 door Kaatje222. Edit Reason: Toevoeging )

Bedankt voor je reactie!

Het is erg lastig om hoop te houden omdat hij zo serieus en vast beraden lijkt. 

Hij blijft zeggen dat hij mij geen hoop wil geven. 

Ook zei hij dat hij al Langer twijfelt een maand of 4. 
Hij zegt dat hij schuld gevoelens heeft en dat dit ook meespeelde zijn zijn beslissing. 

Hij wil me nog veel vertellen zei hij om het voor mij makkelijker en duidelijker te maken. 

Maar hij blijft erbij dat hij niet denkt dat het ooit nog veranderd. Dat hij dus ooit nog gevoelens voor mij krijgt lijkt hem zeer onwaarschijnlijk. 

Wel zegt hij dat hij heel veel om mij geeft en het hem heel veel pijn doet dat hij mij zo moet kwetsen en dat hij graag contact houdt omdat hij niet weet wat hij zonder mij zou moeten. 

Hoe kan ik hier nou het beste mee omgaan? Ook om mijzelf niet te veel hoop te geven/houden. 

Ik wil hem natuurlijk zoveel mogelijk steunen maar kan mezelf ook niet verliezen hier in want ik wil nog heel graag bij hem terug. 

Hoe groot is de kans dat het weer goed komt tussen ons...?

Alvast bedankt!!
Antwoord

#4

Hoi Kaatje,
 
Ik voel met je mee en ook met hem. Het is duidelijk dat hij momenteel erg in de war is. Dat doet die rotziekte, die depressie heet. Ik begrijp heel goed dat je de vraag stelt of het goed komt tussen jullie. Ik ben geen waarzegger en heb geen glazen bol. Echter als ik lees dat hij zegt dat hij je niet wil kwetsen en dat hij niet weet wat hij zonder jou zou moeten, klinkt dat niet per definitie negatief...
 
Het is duidelijk dat hij momenteel niet bij zijn gevoelens kan. Misschien juist omdat hij daarmee geen verbinding kan maken. Hij voelt even de verbinding met zichzelf (en met jou) niet. Dat heb ik in januari ook gehad. Ik voelde helemaal niets meer. Althans, dat dacht ik. Totdat ik mijn nichtje op haar verjaardag verraste met een topcadeautje. Dat was op zich niet bijzonder, maar de intense knuffel die ik als dank kreeg wel. Zij gaf me een extra cadeau terug: ik voelde weer...
 
Je vraagt me wat je hieraan kunt doen, zonder zelf in de problemen te komen of jezelf weg te geven. Dat is inderdaad een uitdaging. Het kan namelijk enorm veel energie vreten als je met iemand die een depressie heeft omgaat, zo weet ik uit ervaring (ik was niet de makkelijkste voor mijn familie en vrienden).

Ik heb een kort filmpje gevonden op YouTube met 10 tips. Hopelijk helpt dit: https://www.youtube.com/watch?v=ojdp9c4VHfA

Zorg goed voor jezelf en je zieke vriend!

Warme groet,

Rayme
Antwoord

#5

Hoi Kaatje! Welkom op het forum. Als je het fijn vindt, kun je meerdere partners vinden op het topic https://www.depressie-forum.nl/Topic-Mij...depressief . Ik schrijf daar zelf ook. Sluit je gerust aan. De dingen die je noemt zijn allemaal erg herkenbaar. Inclusief het koordje waar je op balanceert..
Antwoord

#6

Bedankt! Heel lief 

Ik hoop dat het met jou ook zo blijft gaan dat je altijd bij je gevoel kan! 


Vind het heel knap van je dat je er dan advies over kan geven! 

Dankjewel !
Antwoord

#7

(22-05-2017, 23:15)Kaatje222 schreef: Bedankt! Heel lief 

Ik hoop dat het met jou ook zo blijft gaan dat je altijd bij je gevoel kan! 


Vind het heel knap van je dat je er dan advies over kan geven! 

Dankjewel !

Dank je wel, Kaatje222,

Jouw mooie, warme woorden doen mij goed. Dank je voor je compliment, ook.

Ik wens je veel sterkte, liefde en wijsheid toe met je vriend.

Warme groet,

Rayme
Antwoord

#8

Hallo, ik ben ook een partner van en jouw woorden, Rayme kalmeren me weer een beetje. Waarvoor dank!!! 
Weet wel Kaatje - en daarmee wil ik je geen hoop afnemen - dat het een lange weg kan zijn. Mijn vriend brak ook met mij en binnen een week is dat al een jaar geleden. Hij is ook nog steeds bezorgd om mij, maar hij heeft wel al eens afgesproken met een andere meid... Niet dat jouw partner dat zal doen hé, maar ik wil je alleen maar zeggen. Het kan een heel hobbelige weg zijn. Ik wil moed houden want wij waren al 15 jaar samen, maar probeer aan jezelf te denken want ik zit momenteel op mijn tandvlees. Heel veel sterkte, alleszins!
Antwoord

#9

(30-05-2017, 23:39)Gietje117 schreef: Hallo, ik ben ook een partner van en jouw woorden, Rayme kalmeren me weer een beetje. Waarvoor dank!!! 
Weet wel Kaatje - en daarmee wil ik je geen hoop afnemen - dat het een lange weg kan zijn. Mijn vriend brak ook met mij en binnen een week is dat al een jaar geleden. Hij is ook nog steeds bezorgd om mij, maar hij heeft wel al eens afgesproken met een andere meid... Niet dat jouw partner dat zal doen hé, maar ik wil je alleen maar zeggen. Het kan een heel hobbelige weg zijn. Ik wil moed houden want wij waren al 15 jaar samen, maar probeer aan jezelf te denken want ik zit momenteel op mijn tandvlees. Heel veel sterkte, alleszins!

Dag Gietje117,

Ik ben blij dat mijn woorden jou weer een beetje kalmeren. Wat heftig om te lezen dat je al een jaar alleen bent. Dat zal niet makkelijk voor je zijn, vooral niet omdat hij ook al eens met een andere dame heeft afgesproken. Ik kan alleen beamen dat je goede raad hebt voor Kaatje (en jezelf): denk in dit stadium vooral aan jezelf. Voor je het weet ben je op, heb je geen energie meer en... dan ben je nog verder van huis. Neem maar van mij aan dat aandacht, tijd en energie stoppen in iemand met een depressie je behoorlijk kan opbreken. Het beste medicijn hiertegen is: eerst goed voor jezelf zorgen, daarna pas voor anderen.

Heel veel sterkte en bedankt voor je reactie.

Rayme
Antwoord

#10

Hallo Rayme en Kaatje,

Mijn verhaal kun je ook op een ander deel van het forum vinden, maar ik wil jullie alvast bedanken voor jullie bijdrage! Het is altijd een meerwaarde als wij als partners van gelijklopende verhalen horen of als wij iets meer te weten komen over mensen die zelf een depressie doormaken of doorgemaakt hebben.

Ik ben blij dat jij stelt dat gevoel wel degelijk kan terug keren. Al ben ik soms heel erg bang dat het in mijn geval niet meer goed komt. Dat mijn vriend misschien terug gevoel krijgt, maar dan niet voor mij. Want hij linkt zijn depressiviteit vooral aan onze relatie. Ik zou dan ook niet weten waarom hij in godsnaam zou terugkeren.


Het is en blijft moeilijk om altijd maar met jezelf bezig te zijn en je daar op te focussen (als je dat niet gewoon bent). Maar bedankt voor de video van Youtube, had ik nog niet gezien. Ik ben van plan om een aantal belangrijke zaken voor mezelf af te drukken, te noteren en dan boven mijn bed te hangen. zo kan ik daar misschien weer kracht uit putten.

Want alleen vallen na 15 jaar (of maakt niet uit hoe lang) is zo onnoemelijk hard. Mijn vriend zei dat hij me nooit graag gezien heeft en dat hij nooit gelukkig is geweest, maar na het stoppen met zijn medicatie (drie soorten AD) mildert hij dat terug. Hij heeft me wel altijd graag gezien. En hij bevestigt ook dat hij gelukkig met me is geweest. Alleen nu niet meer. Mijn verhaal is dus niet meer zo positief als dat van jou, Kaat. Jammer genoeg. Al waren wij echt gelukkig denk ik dan. We kochten een huis en verbouwden het eigenhandig. Nota bene het huis van mijn vriend zijn grootouders. Intussen zijn we al zo ver dat we het hebben verkocht. Maar gelukkig kon ik dankzij alle steun in mijn huis blijven en heb ik het overgekocht. Ik hoop dat mijn vriend er me ooit heel dankbaar voor is. Maar hij zegt ook dat ik geen hoop meer moet hebben. Dat het gevoel niet meer terug komt. Hij is intussen al van december 2015 depressief en hij heeft donderdag aangegeven dat hij nog steeds niet beter is. Terwijl hij wel al een jaar terug bij zijn ouders woont en dit op zijn 34ste...

Het is een kloteziekte en als ik sneller mijn weg op dit forum had gevonden, had ik het wel anders aangepakt. Toen hij nog thuis was, heb ik misschien te vaak de therapeut uitgehangen. Maar ik wilde hem raad geven, ik wilde hem helpen,... Dat doe je nu eenmaal voor iemand die je doodgraag ziet... Al koop ik daar nu betrekkelijk weinig mee. Het lijkt alsof hij alle banden wil doorsnijden en toch zijn er dan weer tekenen dat hij nog heel erg bezorgd is. Alleen toont hij dat niet of kan hij er geen energie in steken. Hij heeft ook al een paar keer aangegeven dat hij wil praten, maar daarnaast zegt hij altijd: ik wil je geen hoop geven. En het is juist net die hoop die me wat recht houdt. Misschien fout, maar ik kan het niet helpen. Hij was de man van mijn dromen en daar heeft zijn depressie eigenlijk niets aan veranderd.
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Relatie op pauze Started by Anonymouse95
4 Replies - 316 Views
07-07-2024, 10:20
Laatste bericht: Anonymouse95
20-06-2024, 23:58
Laatste bericht: pimgr00
19-06-2024, 23:00
Laatste bericht: Wannabejulia
01-06-2024, 21:39
Laatste bericht: Joy
  Relatie of einde Started by Skims
5 Replies - 175 Views
24-05-2024, 18:00
Laatste bericht: Mabel
31-01-2024, 11:10
Laatste bericht: Nicje
  relatie Started by misterj
1 Replies - 406 Views
29-03-2023, 21:06
Laatste bericht: Feline
28-03-2023, 08:44
Laatste bericht: Suuz
15-01-2023, 23:34
Laatste bericht: Simba
  Een depri partner als vrouw Started by Marijn
5 Replies - 2,062 Views
23-11-2022, 21:34
Laatste bericht: Anoniem2022Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)