Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Hart luchten (Fae)


#1

Morgen weer werken, zie ik tegenop. De laatste weken zijn erg moeizaam, of eigenlijk sinds kerst al. Laatst had ik virus en kon ik dagen rusten, slapen op bed. Zo zalig. Het suffe is dat ik me op een dag ook ineens even vrij normaal of energiek kan voelen. En vervolgens weer erg down. Vermoeiend.

Mijn medicatie is nu bijna twee weken opgehoogd, hopelijk gaat het wat doen. En anders switchen waarschijnlijk. Gelukkig komt de zomer er weer aan. Dan gaat het winterdipperige dat erbovenop komt hopelijk beter.

Verder zou ik meer moeten bewegen en minder snoepen. Zucht...
Antwoord

#2

Hai Fae,

Verlang ook naar de zomer, naar de lange zonnige en warme dagen! Dat doet goed.
Begrijp dat je dagen nogal wisselen en dat dit vermoeiend is. Hou je taai en sterkte en succes voor morgen!

Groetjes Domino
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen domino :   • Fae
Antwoord

#3

Hoi Fae,

Ik herken het. Ik ben vandaag voor de eerste keer weer gaan werken na 4 weken ziek vieren. Zag er ook tegenop. Het is inderdaad lekker dat je per dag kunt kijken wat wel en wat niet lukt als je thuis bent. Op het werk moet je. 

En ook steeds die ups en downs. Zelf ben ik rond de kerst gestart met een nieuwe AD. Ik weet niet zo goed wat ik ervan mag verwachten. Mijn oude AD deed niet zoveel en omdat ik op eigen kracht het wilde doen heb ik er nooit iets mee gedaan. 

Hopelijk voel je je snel weer iets beter! Wel overigens prachtig weer om naar buiten te gaan.

Groetjes,
Marjolein
Antwoord

#4

Dank voor jullie reacties. 

Hoe gaat het nu op werk Marjolein? Merk je wel iets van verschil van de antidepressiva? Na zo’n 6 weken zou je wel iets moeten merken. En op eigen kracht... ik heb dat iets van twee jaar gedaan zonder antidepressiva en vond toen dat het leven wel weer wat leefbaarder mocht worden. De vraag is is ook of het veel anders is dan een andere ziekte die medicatie nodig heeft. 

Het zou kunnen dat ik iets van effect begin te merken van de ophoging. Dat zou fijn zijn. 

Qua werk weet ik ook even niet of dit is wat ik wil. De enorme drukte op het werk maakt het er ook niet beter op. Beetje mopperig  Rolleyes
Antwoord

#5

Hoi Fae,

Sinds een kleine maand zit ik op 225 Mg venlafaxine en ik merk wel dat ik meer betere dagen heb dan voorheen. Toch blijft het niet stabiel. Zoals nu bijvoorbeeld voel ik mij al voor de derde dag op rij weer slecht ( na 7 betere dagen) . Ik weet niet of dat wel normaal is bij medicatie. Die ups en downs. Ik snap dat schommelingen bij het leven horen, maar de downs zijn nogal heftig. Niet echt leefbaar. 

Qua werken, werk ik nu boventallig. Dat vind ik wel prettig. Normaal werk ik alleen op 9 cliënten, maar dit vind ik momenteel echt te zwaar. Het kost mij zo ontzettend veel energie op sommige dagen om met een masker te gaan werken, omdat ik de cliënten niet tekort wil doen. Op sommige dagen kost het mij al moeite om de dagelijkse klusjes thuis te doen laat staan 9 cliënten verzorgen. Daarbij komt ook nog dat ik leerling ben en hiervoor nog nooit in de zorg heb gewerkt.

Fijn dat je misschien iets ervan merkt. Dat geeft de burger weer moed! Heb je doorgewerkt tijdens je depressie of ben je ook ziek thuis geweest? Zelf heb ik vrij snel aan de bel getrokken, maar heel lang doorgewerkt totdat ik ging wisselen van AD en niet meer wist van voren en achteren was Wink

Groetjes,
Marjolein
Antwoord

#6

Het kan een idee zijn om dat schommelen te bespreken. Soms kan dat ook een bijwerking zijn geloof ik. Maar vermoeiend is dat he?

De huidige depressie werk ik door. Meestal als het even kan totdat dat gebeurt wat jij ook beschrijft op het eind ?. Ik heb een dag vrijgenomen en me anderhalve dag ziek moeten melden. Nu lijkt het wat beter te gaan dus fingers crossed.
Antwoord

#7

Hoi Fae,

Over twee weken heb ik weer een afspraak over de medicatie en zal het zeker bespreken. Heb namelijk ook het idee dat mijn downs dieper zijn dan eerst (maar dus wel meer betere dagen)

Fijn dat het iets beter met jou lijkt te gaan! Goed om te horen ?
Ik had een ontzettend slechte dag: weinig energie en daarbij ook erg angstig. Hopelijk morgen weer iets beter.

Groetjes,
Marjolein
Antwoord

#8

Hoe gaat het nu Fae? Heb je het werk weer kunnen oppakken?
Antwoord

#9

Lief van je. Anderhalve week, daarna kreeg ik de griep ?. Morgen gaat hopelijk weer lukken. Nog wel erg verkouden. 

Verder dus ook weinig gedaan behalve geslapen, zoveel mogelijk op de bank, wat gelezen, filmpjes gekeken enzo.
Antwoord

#10

Ik heb het met mijn huidige psychiater gehad over waar hij qua diagnose aan denkt. Het was me duidelijk dat ik last van depressies heb, maar duiden de milde schommelingen op bipolair of niet. Etc. Ik dacht dan kan ik na alles wat ik al heb gedaan aan therapie en behandelingen mede denken over wat evt. nog opties zijn bij de specifieke variant. 

Hij komt tot de diagnose dysthemie oftewel chronische depressie. Dan ben je eigenlijk de hele tijd depressief, wat milder dan een gewone depressie, en heel lang (soms je hele leven) met af en toe een betere periode, en af en toe een ernstige depressie eroverheen. Mede omdat dat laatste regelmatig gebeurt (en ik er wil zijn voor mijn man en kids) is het toch wel belangrijk om te kijken naar wat verder kan helpen. Behandeling is overigens net als depressies. En je kan er van genezen. Dat laatste is ergens toch hoopvol. 

Ik heb nu een ophoging van de bubropion en daarnaast heb ik fluoxetine. Als dat onvoldoende werkt waarschijnlijk over naar tricyclische antidepressiva ook al denk ik ook nog aan een andere combinatie. 

Dan therapie. Ik heb al zoveel gedaan. Woensdag zie ik mijn psycholoog weer daarover. We hebben wat opties op een rij gezet. Ik heb ook nog een nieuwe aanpak gevonden CBASP wat goed lijkt te werken bij dysthemie, is nog in onderzoeksfase. Maar inmiddels twijfelen ik en mijn man toch of dat allemaal zinvol is. Wat volgens mij vooral nodig is, is dat ik meer ga bewegen en sporten. En stop met zoveel snoepen. Daarbij kan ik zelf met G-schema’s aan de slag. Woensdag maar over verder praten. 

Inmiddels toch maar besloten om te blijven werken en daar wat slimmere keuze’s maken. Vooral dat ik in mijn enthousiasme of omdat ik denk of vind dat ik me ergens moet ontwikkelen niet onnodig extra werk op mijn schouders laad. Ik zie er meestal tegenop om te gaan, maar als ik daar ben vind ik het meestal leuk. Het helpt bij regelmaat en over andere dingen nadenken. En scheelt een hoop geld. 

Ik ben er wel achter gekomen dat ik als ik depressief ben vooral moeite heb met de overgangen van het een naar het ander. Ik ben dan de hele tijd met de toekomst bezig en wat ik dan moet doen of regelen. Toch mijn oude valkuil dat ik bang ben dat ik vergeet ergens heen te gaan of iets vergeet te doen of mee te nemen. Terwijl dat meestal goed gaat behalve dat laatste punt. Ik vergeet vaak iets zoals mobiel of geld. 

Dus:
- regelmaat 
- part-time werken
- bewegen en sporten (zwemmen en fitness)
- gezond eten
- G-schema’s
- Mindfullnes
- me-time
- leuke dingen doen
- als ik er een zware depressie overheen krijg extra ondersteuning GGZ, accepteren dat ik ziek ben en herstellen door eerst rustig aan. Bovenstaande is dan vaak teveel.
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Hart luchten Started by Gewoon_Ik
4 Replies - 241 Views
16-02-2024, 03:15
Laatste bericht: cyranno
  Mijn hart luchten Started by Kenzo
2 Replies - 530 Views
29-06-2023, 09:40
Laatste bericht: Kenzo
  mijn hart luchten Started by henkkaas
1 Replies - 473 Views
24-02-2023, 15:41
Laatste bericht: Jozef
15-11-2022, 14:25
Laatste bericht: Liefde+Hoop
  Even me hart luchten Started by thunder
6 Replies - 1,202 Views
27-04-2022, 10:11
Laatste bericht: Mabel
  Lucht je hart! Started by Vrouwke88
1 Replies - 651 Views
10-01-2022, 10:43
Laatste bericht: Joy
  RE: Weer mijn hart luchten Started by Inge2019
18 Replies - 4,918 Views
23-05-2020, 12:11
Laatste bericht: Liefde+Hoop
  Hart luchten Started by Mom1993
0 Replies - 746 Views
08-02-2020, 21:13
Laatste bericht: Mom1993
  Weer mijn hart luchten Started by Inge2019
24 Replies - 6,881 Views
28-01-2020, 12:06
Laatste bericht: Run
  Even mijn hart luchten Started by NO93
16 Replies - 5,078 Views
25-01-2020, 15:33
Laatste bericht: ShalinGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)