Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Overeenkomsten depressie?


#1

Goededag lezers,

Ter informatie: ik ben een student van 20 jaar en werk en fitness in me vrije tijd. 

Ongeveer twee maanden terug heb ik herhaaldelijk last ervaren van paniekaanvallen. Iets wat me totaal overkwam en waarvan ik totaal niet bewust was wat voor impact dat kan hebben. Een hele nare ervaring waar ik denk ik inmiddels redelijke controle over heb. 

Op dokters advies heb ik een week volledig rust genomen (2 maanden terug) en dat kwam me enigszins ten goede. Hoewel de paniekaanvallen minder werden, kreeg ik last van depressieve gevoelens( denk ik?). Ik dacht namelijk constant na wat alles wel niet voor zin had. Sporten wat ik vijf keer in de week doe, boeide me even niet meer, school was nutteloos etc. Een heel naar gevoel waar je eigenlijk helemaal niet over na wilt denken. 

Daarnaast heb ik een vrij uniek beeld van de dagindeling als ik mezelf vergelijk met naasten. Stel ik ben een dag vrij; neem donderdag. Als ik de donderdag  om 11:00 uur wakker wordt, denk ik vrijwel altijd bij mezelf hoe nutteloos ik me voel ten opzichte van anderen van mijn leeftijd die misschien al een paar uur aan het werk zijn. Deze constante vergelijking met anderen vreet me langzaam maar zeker op. Ik geniet dus bijna ook nooit meer van vrije dagen omdat ik me soort van schuldig voel tegenover anderen omdat ik niet werk. Herkennen jullie bepaalde patronen? En hoe denken jullie hierover? 

Ik lees het graag!
Antwoord

#2

Hallo Henk,

Welkom hier.

Paniekaanvallen zijn vreselijk en lopen inderdaad vaak parallel met depressies. Bij mij is dat het geval geweest. Op dit moment ben ik met name door medicatie redelijk stabiel.

Jouw 'unieke beeld van je dagindeling' en de schuldvraag die je jezelf voorlegt, is dat van de laatste tijd of heb je al langer?
Ik herken het in zoverre dat ik in mijn zwaardere depressieve periode mijn prestaties altijd naast die van andere legde en daarbij altijd negatief afstak. Ondertussen weet ik dat ik als depressionado altijd streef naar perfectie, die ik bij anderen altijd aanneem en bij mezelf nooit vind. Vervolgens maakt één negatief dingetje mijn totale aanwezigheid hier op aarde zinloos. Zo zwart wit dus.

Herkenbaar?

groet,
Ray
Antwoord

#3
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-06-2018, 20:25 door Henk.)

Hoi,

Fijn van je te horen. In zekere zin herken ik enkele dingen. Dingen negatief zien tegenover anderen is inderdaad een vergelijkbare overeenkomst. Ik denk dat het iets is van de laatste tijd. In hoeverre was de 'zwaardere depressie' zwaar voor jou? Wat versta je daar precies onder? Ik vind het moeilijk om hier mee om te gaan. Hoe deal jij hier mee?

Het is misschien ook zo dat ik niet kan hendelen dat iedereen zijn eigen gang gaat. De een werkt, de ander sport, weer een anders gaat wandelen etc etc. Ik vind het moeilijk om daar hoogte van te krijgen en dat een plek te geven. Geeft ook de mate van afhankeijkheid van anderen aan denk ik. Stel het is weekend dan heb ik totaal geen last. Raar idee is dat. Maar goed de ooorzaak is vrijwel bekend. Nu nog: hoe op te lossen?
Antwoord

#4

Hoi Henk,

Mijn zwaardere periode was voordat ik met medicatie begon. Ik had alleen therapie, of eigenlijk een reeks van therapeuten over een periode van ongeveer 15 jaar. Hoe meer inzicht ik kreeg van die lui hoe beter ik me realiseerde dat ik mijn stemmingen kon beïnvloeden, maar dat lukte alleen de verkeerde kant op. Mijn aanvankelijke angsten kregen gezelschap van depressies en het ging steeds slechter, totdat ik besloot daar hoe dan ook een einde aan te maken. Gelukkig lukte het vrij snel met pillen.

Net als ik de 'verkeerde kant' op dacht, zie ik jou een vreemde denkrichting inslaan met dat schuldgevoel. Dat weet je, je kan het ook nog eens heel goed omschrijven en toch kun je het niet stoppen. Mindfulness is wellicht iets voor je? Zo niet, dan zou je medicatie kunnen overwegen.
Ik weet hoe gevoelig dat kan liggen, maar je zou het eens in overweging kunnen nemen om je arts er eens naar te vragen.

groet,
Ray
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Depressie is.... Started by Enine
11 Replies - 670 Views
20-11-2023, 10:02
Laatste bericht: Jarno
  Diagnose en depressie Started by Marcharid
2 Replies - 288 Views
15-08-2023, 10:34
Laatste bericht: Joy
02-08-2023, 10:19
Laatste bericht: Liefde+Hoop
27-06-2023, 15:33
Laatste bericht: Mabel
  Depressie? Started by Tiek003
3 Replies - 499 Views
01-03-2023, 20:43
Laatste bericht: Liesbethc47
  Depressie Started by Thijs__
2 Replies - 421 Views
03-02-2023, 13:29
Laatste bericht: Mabel
22-10-2022, 16:38
Laatste bericht: Fae
27-02-2022, 17:10
Laatste bericht: Jupiter
  Depressie Started by Christine
8 Replies - 1,319 Views
31-01-2022, 16:56
Laatste bericht: Jupiter
  zwarw depressie echt zwaar Started by loca
2 Replies - 1,002 Views
21-02-2021, 01:10
Laatste bericht: MabelGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)