Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Kan iemand me helpen?


#1

Hoi allemaal,

Dit is mijn eerste bericht. Ik ben een meisje van 16 jaar.

Ik voel me sinds een jaar ontzettend somber en stom. Ik voel me echt depressief. Maar als ik aan een depressie denk voel ik me al schuldig. Ik hoor namelijk gelukkig te zijn. 

Ik heb lieve ouders en lieve zus en lieve vrienden. Maar toch ben ik niet gelukkig. Ik voel me ontzettend schuldig tegenover mijn ouders. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb namelijk zoveel te vertellen maar ik durf het niet. Kan iemand me helpen?
Antwoord

#2

(27-12-2018, 01:31)Ikweethetnietmeer schreef: Ik heb namelijk zoveel te vertellen maar ik durf het niet. Kan iemand me helpen?

Hallo Ikweethetnietmeer,

Welkom op het forum.

Gevoelens laten zich niet sturen en zijn vaak niet afhankelijk van de situatie. Je kan je heel alleen voelen in een groep mensen. Dan kunnen de anderen stuk voor stuk lief en aardig zijn, maar daar heb je dan op zo'n moment niets aan. En als je veel te vertellen hebt, maar niets durft te zeggen, zien de anderen niet hoe jij je voelt. 

Wij depressieven zijn heel goede toneelspelers, maar ondanks onze acteerkunsten zien ouders meestal wel dat hun kind niet lekker in haar vel zit. Dat is een verschrikkelijke machteloze ervaring. Mijn moeder had vóór ik het haar vertelde de meeste vreselijke dingen in haar hoofd gehaald. Toen mijn hoge woord eruit kwam was ze min of meer opgelucht. Ze vond het vreselijk voor me, maar nu wist ze tenminste wat ik mankeerde.

Als je echt niet open durft te zijn naar je ouders, kun je misschien je zus in vertrouwen nemen? Je mag het ook in een privé bericht aan mij schrijven, misschien lucht dat al wat op. Privé berichten stuur je met het donkere envelopje linksonder mijn bericht.

Oh en voel je alsjeblieft niet schuldig. Depressie is een ziekte, daar heb je niet om gevraagd, toch?!!!

sterkte,
Ray
Antwoord

#3

Hoi ik weet het niet meer, 

Welkom,

Die schuldgevoelens waar je over spreekt, die heb ik zoveel gehad ....toen ik voor de eerste keer met een depressie te maken had. Ik was toen 25 , ben er nu 50. 
Schuldgevoelens zijn goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie . Ik heb nu geleerd dat je aan schuldgevoelens niets hebt. En er is een verschil tussen rationeel 'weten' en gevoelsmatig 'weten'. 
Met een schuldgevoel kun je geen kant op, het blokkeert je . Het enige wat je kan doen is erover praten. Je zegt dat je zoveel te vertellen hebt. Dat is al heel goed dat je dat beseft . Kun je hiermee naar de huisarts miss ? 
En wat Ray zegt over je ouders is waar. Ik ben zelf moeder van 2 dochters iets ouder dan jij bent. En geloof het van een moeder, het is fijn als je kind je in vertrouwen neemt. Dat voelt voor een moeder goed, moeders hebben de eigenschap te willen zorgen voor hun kinderen, vanaf geboorte af aan....

Liefs Zip
Antwoord

#4
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-12-2018, 01:12 door Bloem.)

Hoi,

Ik zou zeggen: gun jezelf dat luisterende oor! Vaak kan de huisarts al veel voor je doen en kan je op je 16e alleen, zonder dat je ouders ervan af weten (vanaf je 16e is je medische dossier niet meer toegankelijk voor je ouders), op consult gaan voor je depressieve klachten.

Ik wou dat ik op mijn 16e naar een psycholoog was gegaan, dat had mijn studentenperiode een stuk makkelijker gemaakt (ik ben nu 23).
Je bent 16 jaar en hebt nog een heel leven voor je, zie het als een mooie investering in jezelf/voor je ontwikkeling. Wellicht dat de huisarts/psycholoog ook wel die schuldgevoelens kan verklaren en wegnemen.
Antwoord

#5

(27-12-2018, 01:31)Ikweethetnietmeer schreef: Hoi allemaal,

Dit is mijn eerste bericht. Ik ben een meisje van 16 jaar.

Ik voel me sinds een jaar ontzettend somber en stom. Ik voel me echt depressief. Maar als ik aan een depressie denk voel ik me al schuldig. Ik hoor namelijk gelukkig te zijn. 

Ik heb lieve ouders en lieve zus en lieve vrienden. Maar toch ben ik niet gelukkig. Ik voel me ontzettend schuldig tegenover mijn ouders. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb namelijk zoveel te vertellen maar ik durf het niet. Kan iemand me helpen?

Hey,

Wat ontzettend dapper en wat goed dat je hier een berichtje hebt geplaatst om hulp te vragen. Het is helemaal niet gek dat je je schaamt en dat je het voelt alsof het onterecht is dat je je zo depressief voelt. Een depressie kan iedereen overkomen, dus het is niet jouw schuld en het maakt ook niet uit dat alles om je heen zo goed en fijn is, want alsnog kun je depressief worden. Maar ik begrijp je gevoelens heel goed, want dat heeft bijna iedereen die in een depressie terechtkomt. Bovendien is het schuldig voelen ook nog eens een symptoom van depressie!

Ik weet hoe moeilijk het is om te voelen dat dit waar is, maar echt jij hoeft niet te schamen en niet schuldig te voelen. Een depressie kan iedereen overkomen.

Zoals iemand anders al hier schreef is het een goed idee om als eerste stap naar de huisarts te gaan. En een verwijsbrief te vragen voor professionele hulp van een psycholoog. Echt doen dit! Je hoeft hier niet helemaal alleen mee te zitten namelijk.

Je huisarts kan je verder helpen met geschikte hulp vinden. Misschien iets basis ggz niet genoeg, maar is het goed om hulp te krijgen binnen de gespecialiseerde ggz. Want dan kun je wat langer hulp krijgen dan de gebruikelijke acht weken van de basis ggz. Op je verwijsbrief geeft je huisarts aan waarnaar hij/zij jou doorverwijst. Je huisarts heeft ook in zijn/haar computer een verzameling van zelfstandige psychotherapie praktijken in jou omgeving. Zo kunnen jullie samen een geschikt persoon uitzoeken waar jij op een intake kunt gaan. Het voordeel van een zelfstandig parktijk is dat de wachttijd vaak korter is en dat de behandeling wat vrijer is en wat meer gericht op wat jij als individu nodig hebt. 

Heel veel sterkte en succes!

Liefs,

Sarah
------------------------------------------------
Instagram: @jekuntmeerdanjedenkt ❤️
Website: http://www.jekuntmeerdanjedenkt.com
------------------------------------------------
Antwoord

#6

Hoi Ikweethetnietmeer,


Hoe gaat het nu met je? Hoop dat je iets hebt gehad aan de reacties.


liefs,
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
07-10-2022, 16:05
Laatste bericht: Strijder35
  wie kan me helpen? Started by verdrietig1232
4 Replies - 821 Views
28-08-2022, 01:34
Laatste bericht: J@n
20-08-2022, 21:33
Laatste bericht: Joy
09-05-2022, 12:23
Laatste bericht: Nick
18-04-2020, 11:42
Laatste bericht: hans007
24-11-2018, 00:14
Laatste bericht: Zip
  iemand die mij snapt Started by Isabel207
1 Replies - 1,900 Views
18-10-2018, 22:21
Laatste bericht: Ray
  Wie? Gewoon weer iemand Started by Lioness
4 Replies - 2,193 Views
10-06-2018, 13:06
Laatste bericht: AsusGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)