Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Is het een depressie?


#1

Hoi allemaal,

Ik ben een meisje van 17 jaar oud.

De laatste tijd voel ik mij vaak somber. Ik heb geen leuke vriendengroep waar ik vaak leuke dingen mee kan doen. Ik heb wel een paar vriendinnen, maar het is niet zo dat ik daar elke week iets mee doe.

Hierdoor mis ik gezelligheid. Ik hou ervan om onder de mensen te zijn, gezellig te kletsen. Maar als ik dan met mensen ben voel ik mij erg onzeker en durf ik weinig te zeggen, omdat ik bang ben dat ze mij niet leuk vinden. Maar hierdoor ben ik juist saai. Hier zit ik heel erg mee. Ik voel mij dan ook vaak waardeloos en dan denk ik waarom ben ik hier? Waarom nodigen ze mij uit? 

Hierdoor ben ik ook vaak alleen met mijn eigen gedachten. Ik slaap de laatste tijd ontzettend slecht. Ik heb gewoon niet te behoefte om te slapen. 

Ik hoop dat er andere mensen zijn die dit ook zo ervaren en die misschien tips hebben!
Antwoord

#2

Hallo Natascha,

welkom op dit forum.

Is het een depressie? Moeilijk te zeggen op basis van hetgeen je schrijft. Het zou kunnen, maar het zou even goed ook gewoon een dipje kunnen zijn.

Je zegt dat je wel vriendinnen hebt, maar daar niet al te vaak leuke dingen meedoet. Heb je er al eens over gedacht dat zij dat misschien ook jammer vinden. Een goed idee kan dus zijn, dat jij het voortouw neemt en eens wat leuke uitstapjes bedenkt en in de groep gooit. Dat is voor jou iig een leuke bezigheid (de voorbereiding is vaak minstens zo leuk als de uitvoering).
Als je dan ook nog uitstapjes bedenkt waarbij jij je wat meer op je gemak voelt, dan is dat nóg een voordeel van het zelf bedenken.

Toen ik jong was voelde ik me bijvoorbeeld nooit op mijn gemak op van die bijeenkomsten waarbij iedereen in een kring zat. Verjaardagen e.d. Als ik ze zelf organiseerde zorgde ik altijd voor te weinig stoelen, zodat er altijd mensen moesten staan en rondlopen. Dan zorgde ik dus dat ik tot die laatste groep behoorde. Probleem opgelost.  Cool 

Is dat een idee waar je wat mee kunt? Hoe dan ook, vraag rustig verder als je wilt.

Sterkte/groet,
Ray
Antwoord

#3

Hoi Natascha,

Welkom op het forum.

Het klinkt alsof je een hoop leuke dingen nu aan het missen bent. Je bent zeventien, kan nog genieten van school voordat het echte leven begint en allerlei ongein uithalen. 

Vriendinnen zijn er altijd. Je hoeft heus niet zo nodig elke week iets leuks te gaan doen hoor, wie heeft dat bepaald? Maar dat hoeft jou er niet van te weerhouden om zelf iets te organiseren om samen met je vriendinnen te gaan doen! Dan heb je zelfs een beetje de controle over wat jullie gaan doen enzo (iets wat ik zelf toch altijd wel fijn vond).

Net als Ray ook al aan gaf, dit kan best 'gewoon' een dipje zijn. Maakt het niet makkelijker ofzo hoor, maar het is een fase waar je doorheen moet met het volwassen worden.

Let wel goed op je slaapritme - slapen is enorm belangrijk. Dan verwerk je alle indrukken van de dag en laad je energie op voor de dag die komt.
Houd je vast rituelen voor het slapen gaan. Lekker warm bed, een (valeriaan)thee, beker warme melk, zachte muziek. Iets wat jou kan helpen te ontspannen en daarna te slapen.
Ik hoop dat het helpt.

Heel veel succes!

Groetjes,
Sanna
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  mijn depressie Started by zizou10
2 Replies - 73 Views
11-04-2024, 10:29
Laatste bericht: don't know
  Depressie Started by Xavier
8 Replies - 456 Views
27-03-2024, 10:37
Laatste bericht: Sann
11-02-2024, 22:53
Laatste bericht: Mabel
22-01-2024, 00:06
Laatste bericht: Joy
07-12-2023, 00:14
Laatste bericht: Mabel
20-11-2023, 02:13
Laatste bericht: Mabel
05-10-2023, 20:47
Laatste bericht: Sander45
  Depressie eenzaamheid Started by Marc108
4 Replies - 529 Views
02-09-2023, 13:59
Laatste bericht: Liefde+Hoop
  Postpartum depressie Started by Liefie
3 Replies - 445 Views
19-08-2023, 22:56
Laatste bericht: Joy
28-05-2023, 13:00
Laatste bericht: WandelaarGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)