Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Hallo


#1

Hallo, zoals de etiquette het voorschrijft mezelf hier even voorstellen:

Ik ben een bijna 39-jarige man die al quasi z'n ganse leven last heeft van periodes van depressiviteit. Suïcidaal ben ik niet en ben ik ook nooit geweest. Ik heb momenten van tevredenheid gekend maar nog nooit van 'gelukkig zijn'. Bij mij is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk neurologisch. Depressie zit in de familie over meerdere generaties heen. Daarnaast heb ik ADD waarvoor ik medicatie (methylfenidaat op dit moment) neem. Dus de plausibiliteit dat de oorzaak van m'n depressie te zoeken valt bij het niet goed functioneren van m'n neurotransmitters (te weinig/geen onderlinge balans) is dus zeer groot. Wat het precies is, weten ze nog steeds niet.

Het leven is zeer uitputtend voor me. Ik heb m'n baan maar in slechte periodes kost het me waanzinnig veel energie omdat je alles laat hangen en je op de duur achter de feiten aanloopt. En dat verhoogt de stress en angst alleen maar. Ik heb een dochter van 9 die om de 2 weken een weekend bij me is. Ze betekent alles voor me maar door de constante vermoeidheid, negativiteit en stress in m'n hoofd ben ik vaak te opvliegend naar haar toe en berisp ik haar op elke fout die ze maakt. Dit vind ik nog het ergste van al en maakt me erg erg verdrietig. Voor alle duidelijkheid: absoluut absoluut geen fysiek geweld.

Ik heb momenteel een vriendin maar in periodes van depressiviteit voel ik me gewoon leeg en afwezig naar de buitenwereld. Ik kan dan geen spontane warme gevoelens opbrengen. Het is niet dat ik dat niet wil of dat de partner niet gun, het is er dan gewoon niet hoe hard ik m'n best ook doe. En dat is zeer moeilijk te begrijpen voor een partner want die gaat dan denken dat het aan haar ligt en dat het je allemaal niet interesseert. En zo ontstaan er op de duur wederzijdse ergernissen waardoor je wel een hekel aan elkaar krijgt.

De buitenwereld heeft weinig weet van m'n depressiviteit. Dat is ook nog zo'n maatschappelijk misverstand: mensen gaan er van uit dat als je depressief je de hele dag loopt te huilen en niet in staat bent om te functioneren. Ja, dat type heb je natuurlijk ook maar depressie bestaat in vele gradaties en uitingen. Bij mij is het altijd sluimerend aanwezig. Langs de ene kant wil ik er niet te koop mee lopen maar verbergen ga ik het ook niet. Hierdoor gaan mensen vaak denken 'oh zo erg is het met hem niet gesteld, hij moet gewoon wat positiever denken en dan komt het wel in orde'.

Desondanks alles ben ik iemand die nog kan lachen. Humor is zeer belangrijk. :-)

Groeten,
Flatbeat.
Antwoord

#2

Hoi Flatbeat,

Van harte welkom op het forum, ookal is de aanleiding niet leuk te noemen uiteraard.

Lachen is gezond toch? Smile Dat zegt men ten minste, en toegegeven, af en toe een grapje, even goed lachen al is het om iets stoms, dat maakt toch dat je je weer goed voelt - al is het maar voor heel even.

Ik vind het knap dat je kan blijven werken met je depressie. Zoals je zelf ook wel aangeeft, geen enkele depressie is hetzelfde, maar ik kan het me bijna niet voorstellen om door te werken. Zelf zit ik namelijk een half jaar thuis inmiddels omdat het echt niet meer ging.
Let wel goed op je grenzen he! Het is geen schande om toe te geven dat je ziek bent, al begrijp ik dat je door wil blijven werken maar als te goed. Wees gewoon duidelijk naar je werkgever toe als het echt niet meer gaat, dat is wat ik vooral wil zeggen eigenlijk.

Het gevoel van leeg en afwezig voelen herken ik enorm goed en ik betwijfel of ik de enige ben. Je wil het zó graag van binnen, maar het gaat gewoon niet.
We hebben hier ook een aantal 'parters van..' op het forum en die weten als geen ander hoe het in hun situatie is. Een depressie raakt meerdere partijen in een relatie, nooit iemand alleen.
Kan je wel goed met je vriendin hier over praten? Ik denk dat dat namelijk enorm belangrijk is!
Ook met je dochter van 9 lijkt het me enorm zwaar. Als je een slechte dag/bui hebt, dan is elk geluidje al te veel he? En kinderen zijn zo druk.. Ze begrijpen vaak meer dan je denkt ook. Nu heeft ze denk ik nog niet de leeftijd om al diepgaande gesprekken met haar te voeren over depressie, maar zolang je je best doet, zo lief mogelijk voor haar bent, en excuses maakt wanneer nodig, dan ben je toch een geweldige vader? Smile

Hier op het forum is het inderdaad wel eens vaker genoemd. Het taboe en de misvattingen van de wereld over depressiviteit en alles daaromheen. Gelukkig is het al wel iets beter dan een aantal jaar terug, maar er is helaas nog een lange weg te gaan.
Zoals je zelf maar als te goed weet is het geen kwestie van even wat positiever denken. Als het zo makkelijk was zouden we dat allemaal wel doen Big Grin

Je hebt op dit moment medicatie voor je ADD, heb je in de afgelopen jaren ook steun gehad van een psycholoog of psychiater? En medicatie voor je depressie?
Zijn er ook andere dingen die je helpen in een slechte bui?
Voor mij is dat 'uit m'n hoofd gaan'. Iets doen waarbij ik mijn gedachten op nul kan zetten. De ene keer is dat schilderen of lezen, een andere keer is dat meer iets fysieks doen in de tuin ofzo.

Heel veel sterkte!

Groetjes,
Sanna
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Hallo, ik ben er ook bij! Started by NicoBP2
2 Replies - 136 Views
13-02-2024, 11:02
Laatste bericht: Mabel
  Hallo en help Started by Kippetje
9 Replies - 1,019 Views
28-01-2024, 18:10
Laatste bericht: Xavier
  hallo ik ben J. Started by Momentoftime
3 Replies - 202 Views
26-12-2023, 15:53
Laatste bericht: Jupiter
14-10-2023, 20:38
Laatste bericht: Ronnie
  Hallo allemaal Started by Mart79
1 Replies - 256 Views
19-09-2023, 12:32
Laatste bericht: Liefde+Hoop
  Hallo allemaal Started by Indra
2 Replies - 295 Views
30-07-2023, 20:18
Laatste bericht: Joy
  Hallo allemaal Started by Speld
4 Replies - 479 Views
05-07-2023, 08:08
Laatste bericht: Mabel
21-02-2023, 22:43
Laatste bericht: Joy
  hallo ik ben Loes Started by Loes010
3 Replies - 882 Views
27-12-2022, 11:38
Laatste bericht: Maarten
  Hallo allemaal Started by Mave
10 Replies - 1,404 Views
05-12-2022, 00:27
Laatste bericht: VideGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)