Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

mezelf voorstellen


#1

Hallo allemaal,
Ik zal maar eerst bekennen dat ik niet goed weet wat ik hier op dit forum hoop te vinden. Intussen 6 jaar geleden raakte ik "out of the blue" verzeild in een ernstige depressie. Nog nooit eerder had ik psychische problemen ervaren. Ik vind de herinneringen aan die periode nog altijd angstaanjagend. Ik had geen enkele hoop meer en was erg suïcidaal. Ik werd behandeld met een aantal verschillende medicijnen, allemaal zonder resultaat. Tot ik door het laatste antidepressivum plots leek te herstellen maar eigenlijk een hypomanie ontwikkelde. Aan mijn depressie denk ik met angst te rug, aan mijn hypomanie met een grote schaamte. Mijn relatie stond onder een enorme druk gedurende die periode. Gelukkig startte mijn psychiater op dat moment een behandeling met lithium. Voor mij bracht die behandeling een enorme verlossing. Op relatief korte tijd was ik hersteld van de depressieve en hypomane klachten waar ik twee jaar mee had geworsteld. Daarnaast volgde ik 3 jaar lang een wekelijkse psychoanalytische psychotherapie om mijn gekwetste zelfbeeld te herstellen. Dankzij mijn behandeling (lithium en psychotherapie) ben ik nu reeds 4 jaar lang volledig stabiel. De laatste 4 jaar heb ik dus geen enkel herval gehad, heb ik mijn leven perfect kunnen leiden, mijn gezin kunnen onderhouden, mijn carrière kunnen ontwikkelen. Maar toch heeft die depressie een enorme indruk op mij gemaakt. De angst om te hervallen komt nog vaak naar boven. Daarnaast voel ik het als een groot taboe aan om daarover te spreken in mijn omgeving. Ik denk dat ik dus vandaar terecht ben gekomen op dit forum.
Jens
Antwoord

#2

Register or login to view the content
Antwoord

#3

Dag Positiva,
Een hypomanie is een minder ernstige vorm van een manie. Dat is eigenlijk het tegendeel van een depressie: je hebt meer energie, voelt je actief, denkt sneller, praat meer, hebt minder slaap nodig en denkt dat je alles aan kan. Dat klinkt misschien fijn maar de schaduwkant is dat je meer risico's neemt, meer geld uitgeeft, sneller ruzie maakt en ook meer aan het flirten gaat. Je voelt je onaantastbaar. Dit meemaken was voor mij een ongelooflijke klap. Je bent helemaal jezelf niet, en als de hypomanie gaat liggen schaam je je ook om al wat je gedaan hebt (bijvoorbeeld ruzies en conflicten waarvan je dan pas beseft dat ze eigenlijk jouw schuld zijn). Ik had helemaal nooit verwacht om een hypomanie te krijgen. Maar dat betekende dat ik een bipolaire depressie had en geen unipolaire depressie. Dat was ook de reden waarom de gewone antidepressiva geen effect hadden en er een stemmingsstabilisator (Lithium) nodig was. Het nadeel daarvan is dat je volgens mijn psychiater bij een bipolaire depressie eigenlijk levenslang medicijnen moet blijven nemen (terwijl die bij een unipolaire depressie meestal kunnen afgebouwd worden). En dat is best raar. Ik heb reeds 4 jaar geen enkel probleem, maar toch is het misschien onmogelijk om ooit met Lithium te kunnen stoppen.
Antwoord

#4

Register or login to view the content
Antwoord

#5

Bedankt, zo probeer ik het ook te zien. Daarom neem ik ook al jaren heel nauwkeurig mijn medicatie. Maar dat neemt niet weg dat het soms ook lastig is. Je wordt zo toch dagelijks geconfronteerd met het feit dat je van medicatie afhankelijk bent. Nu ja, dat is een kleien prijs die ik betaal om me zoveel jaren goed te voelen.
Antwoord

#6

(25-01-2017, 16:56)jens85 schreef: Bedankt, zo probeer ik het ook te zien. Daarom neem ik ook al jaren heel nauwkeurig mijn medicatie. Maar dat neemt niet weg dat het soms ook lastig is. Je wordt zo toch dagelijks geconfronteerd met het feit dat je van medicatie afhankelijk bent. Nu ja, dat is een kleien prijs die ik betaal om me zoveel jaren goed te voelen.

Ha Jens,

Mogelijk heb ik ook zoiets als hypomanie, ik heb namelijk in het verleden ook periodes gehad dat ik me extra energiek etc voelde. Misschien net wat minder sterk dan jij omschrijft maar toch. Daarnaast ook korte periodes van depressie, met de laatste 3 jaar een enorm zware. Gelukkig gaat het de laatste tijd wel beter, maar over is het niet.

Ik ben momenteel m'n Nortrilen wat aan het afbouwen, daarna wil ik starten met Lithium. Hopelijk wordt dat wat, het is momenteel een beetje mn laatste hoop qua medicatie. Liever me goed voelen met dan me slecht voelen zonder.

gr

Trebe
Antwoord

#7

Heel veel succes alleszins! Ik hoop dat Lithium je ook zo goed kan helpen.
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Voorstellen Started by Kaatje123
2 Replies - 72 Views
20-02-2024, 11:20
Laatste bericht: Mabel
11-02-2024, 22:53
Laatste bericht: Mabel
  Voorstellen Started by thevillageidiot1976
5 Replies - 122 Views
31-01-2024, 23:55
Laatste bericht: don't know
  Voorstellen Started by Sophia
3 Replies - 190 Views
22-12-2023, 18:06
Laatste bericht: Jupiter
  Voorstellen Started by Raketje
1 Replies - 145 Views
13-12-2023, 21:31
Laatste bericht: Joy
  Even voorstellen Started by Chaos
11 Replies - 558 Views
12-12-2023, 23:07
Laatste bericht: Mabel
  Even voorstellen Started by JoLa
4 Replies - 281 Views
12-12-2023, 14:38
Laatste bericht: JasperK
  Voorstellen Started by Elle1990
5 Replies - 229 Views
12-12-2023, 14:25
Laatste bericht: JasperK
  even voorstellen Started by Lintje
1 Replies - 122 Views
08-12-2023, 01:58
Laatste bericht: Mabel
  even voorstellen Started by Lintje
0 Replies - 69 Views
07-12-2023, 21:54
Laatste bericht: LintjeGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)