Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Voorstellen


#1
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-02-2018, 14:33 door Eve.)

Ik ben nieuw hier dus kom ik me even voorstellen. 
Ik ben Eve (mn echte naam ga ik hier even niet neergooien), 30 jaar en woon alleen met mn 3 katjes.

Sinds enkele jaren heb ik heel erg het gevoel alsof ik in een soort negatieve spiraal zit die steeds dieper zakt.
Alles is begonnen begin 2012 toen ik iemand heel dicht bij me verloor aan zelfdoding. Op dat moment was ik via tijdskrediet aan een studie begonnen omdat het economisch slecht ging op mn werk.Dat heeft zo een zware klap op me nagelaten dat ik daar echt jaren van heb afgezien: schuldgevoelens, machteloosheid, die eeuwige 'wat als'. Kort daar op is ook mn eigen leven heel erg gaan veranderen. Ik had een goedbetaalde job, studie die ik graag deed, relatie, weinig zorgen en was gelukkig.

Plots ging mn werkgever failliet, relatie liep op de klippen, mn studie moeten stopzetten, verhuis, diagnose van een chronische ziekte,... Kortom alles was gewoon weg en daar zat ik dan. Ik voelde me enorm alleen en door mn chronische aandoening die plots op kwam zetten zat ik ook aan huis gekluisterd voor een dik jaar. Op dat moment bleef het slecht nieuw maar komen. Allerlei dingen groot en klein die niet goed gingen.

Nadat alles terug wat op zn effen kwam ben ik gaan solliciteren, nergens vond ik werk. Uiteindelijk dan gewoon mn mindset gezet op 'ik grijp gewoon alles dat op mn pad komt'. De werkloosheidsinstantie had dan aangeraden te gaan studeren voor een beter diploma.
De sector waar ik ooit in werkte was geen optie meer om een goede baan te vinden. Jammer genoeg, nu kan je zeggen  je gaat zeuren, was er enkel keuze uit knelpuntberoepen. Dus dacht ik van ok ik kies wel hetgeen me het minst erg lijkt en we zien wel.
Stomweg ging dat heel vlot. Op 3 jaar tijd heb ik die bachelor gehaald. Maar je raad het al, ik werd noch warm, noch koud van het idee om in die sector aan de slag te gaan.

Ondertussen groeide ook steeds dat gevoel van doelloosheid, machteloosheid, ik begon steeds vaker te huilen.
Ik probeerde en probeer nog steeds mn hart te luchten bij mensen rondom mij maar ik heb het gevoel dat niemand luistert,
niemand het wat boeit of ze vinden dat ik overdrijf. Telkens opnieuw krijg ik van die stomme antwoorden waar ik niks met ben zoals 'je moet maar blij zijn met wat je hebt' of 'ja geef dan op he als het niet lukt'. Iedereen belt me altijd om hun hart te luchten maar als ik dan wet zeg veranderen ze van onderwerp. Hierdoor voel ik me gewoon echt enorm alleen. 

Onlangs had ik weer hoop, ik had ontdekt dat ik de studie die ik ooit deed kan volgen in avondles gecombineerd met een job.
Terug voelde ik me effe wat er boven op. Maar nu blijkt het een pak moeilijker dan gehoopt om een job te vinden gecombineerd met die studie.

Op korte tijd zijn al mn klachten hierdoor dan ook nogmaals erger geworden. Ik kan er amper over praten zonder emotioneel te worden.
Ik heb echt het gevoel alsof gans mn leven 1 strijd is, nooit wat meezit, ik altijd maar moet knokken en het deksel tegen mn neus krijg, geboren voor het ongeluk. De dingen die ik wel heb maken me ook niet gelukkig waardoor ik me dan weer schuldig ga voelen omdat ik er niet blij om kan zijn. Hierdoor wordt het dus opnieuw nogmaals erger. Alles wat ik niet wil lijkt ongrijpbaar en alles wat me koud laat krijg ik dan wel zomaar.

Onlangs ben ik bij de dokter gegaan om nogmaals te praten over de stress die ik ervaar. Op dit moment is het zo erg dat ik
heel slecht slaap, constant gestrest loop, heel veel last van nekpijn en hoofdpijn, wondjes die slecht gaan genezen en ik voel me vaak zoooo moe.
Mn emoties gaan van hoge pieken naar diepe dalen. De ene moment denk ik van ja het gaat lukken, doorzetten. Een uur later of een halve dag verder kan ik zitten huilen en zie ik niks meer zitten of goedkomen. Daarnaast heb ik ook allerlei vreemde zaken ontwikkeld waar ik vroeger nooit last van had. Zo ben ik de laatste maanden vergeetachtiger en heb ik de neiging alles wat ik die dubbel tot 10x te controleren of het wel ok is.
Mn huis ga ik niet uit zonder bv 10x de klink te checken. Als ik ver weg ga moet ik voor mn mentaal welzijn een checklijst maken of alles wel ok is.
Het voelt echt niet gezond meer aan...

De dokter heeft me dan doorverwezen naar een psycholoog. Jammer genoeg kan ik er pas volgende maand terecht.
Een vriendin zei me dat ze vermoed dat ik richting een depressie ga of er al één heb. Zelf weet ik het niet goed. Het heeft in mn omgeving altijd zo een negatieve weerklank gehad. Mn omgeving reageert nu al vaak heel negatief op alles wat ik doe. Ze vinden dat ik maar wat aanmodder en maar een job moet nemen die ze me aanbieden 'werk is werk'.
Maar ik weet gewoon ook dat ik me ook alleen maar slechter ga voelen als ik dan nu nog eens elke dag tegen mn zin me ergens heen moet sleuren voor een hongerloontje. Het idee alleen brengt ook enorme faalangst met zich mee. Ik ben zo bang weer te mislukken in iets, weer iets niet goed te doen, weer een deksel tegen de neus te krijgen. Het is allemaal heel makkelijk gezegd vanop afstand. Elke keer ik een vacature bekijk of op gesprek moet voel ik me zo nutteloos, zo klein, dom en gewoon niks. 

Sorry voor het lange verhaal maar dat is het dus zowat. Ik hoop dat die afspraak voor de psych er snel is. Al vrees ik dat ik daar gewoon een uur ongecontroleerd ga zitten janken.
Antwoord

#2

Hallo Eve,

Ik heb jouw verhaal drie keer gelezen, voordat ik besloot om te reageren. Mijn antwoord/visie hierop wil je misschien niet horen, en zal er misschien wel toe leiden dat ik van dit forum verwijderd word. Het zij zo.
Ik denk niet dat jij depressief bent, maar nu moet ik ook toegeven dat ik geen dokter, psycholoog of wat voor een hulpverlener ook ben. Ik geloof zeker dat een zelfdoding van iemand die dichtbij je staat, er heel hard in hakt.(ik verloor mijn moeder toen ik 9 jaar oud was) Lichamelijke kwalen zijn natuurlijk erg vervelend maar ik ben er van overtuigd dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Maar uit de rest van jouw verhaal maak ik ook op, dat je ook "een vechter" kunt zijn. Je hebt wel mooi je bachelor gehaald.
Onder andere de volgende "uitspraken" van jouw, zeggen mij dat je even de spreekwoordelijke "schop onder je kont" nodig hebt.
Alles wat ik niet wil lijkt ongrijpbaar en alles wat me koud laat krijg ik dan wel zomaar. 
Maar ik weet gewoon ook dat ik me ook alleen maar slechter ga voelen als ik dan nu nog eens elke dag tegen mn zin me ergens heen moet sleuren voor een hongerloontje. 
Ik weet het ,dit is heel direct terwijl ik je niet ken.
 
Geloof iets meer in je kunnen, en hou van jezelf!

Is het glas half leeg of is het half vol?

Number 2766
Antwoord

#3
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-02-2018, 16:25 door Eve.)

Het is net dat constant vechten en moeten doorzetten dat me steeds minder lukt.
Al jaren doe ik niks anders dan mezelf oprapen en doordoen, hopen dat het wel eens goedkomt, hopen dat de tegenslagen eens stoppen.
Maar dat gebeurd niet...
Ik heb geen spreekwoordelijke schop nodig want ik doe wel verder. Alleen is het met zeer weinig energie of motivatie.
De schik van te falen of iets niet goed genoeg te doen of goed genoeg te zijn houd me ook enorm tegen om meer te durven dan ik nu doe.
Ik vind het heel moeilijk om er nog buiten te stappen. Zelfs voor een simpele job aan een kassa krijg ik al een paniekaanval.
Was het maar zo simpel als je stelt.

Als er iets is wat ik graag nodig heb is het hulp. Maar al schreeuw je het van de daken, het komt er ook niet.
Antwoord

#4

Hallo Eve,

Allereerst hartelijk welkom op dit forum.
Ik denk dat je hier wel wat steun kunt vinden.

Ik schrijf hier zelf als iemand die verschillende depressies heeft doorgemaakt, gelukkig ben ik vandaag stabiel.
Het is mijn ervaring dat somberheid en depressie vaak een signaal is van een onderliggend probleem.

Ik lees uit jouw bericht dat jij je somber voelt, angstig bent en paniek aanvallen hebt. Dat jij je doelloos en machteloos voelt. Ook dat je eigenwaarde in de kelder zit en je faalangstig bent. Je innerlijke rust is weinig aanwezig, je ervaart veel stress. Ook het 10 keer controleren is vaak gebaseerd op angst en onzekerheid. Dit is een heel nare situatie voor je.
Eve ik denk dat het wat dieper zit dan alleen de keuzes gemaakt rond jouw opleiding en werk.
Heb je bovenstaande gevoelens al lang? Waar denk jij dat de oorzaak van jouw gevoelsleven ligt?

Hoor het graag.

Groetjes,  Bert
Antwoord

#5
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-02-2018, 16:52 door Eve.)

(09-02-2018, 16:42)Bert schreef: Hallo Eve,

Allereerst hartelijk welkom op dit forum.
Ik denk dat je hier wel wat steun kunt vinden.

Ik schrijf hier zelf als iemand die verschillende depressies heeft doorgemaakt, gelukkig ben ik vandaag stabiel.
Het is mijn ervaring dat somberheid en depressie vaak een signaal is van een onderliggend probleem.

Ik lees uit jouw bericht dat jij je somber voelt, angstig bent en paniek aanvallen hebt. Dat jij je doelloos en machteloos voelt. Ook dat je eigenwaarde in de kelder zit en je faalangstig bent. Je innerlijke rust is weinig aanwezig, je ervaart veel stress. Ook het 10 keer controleren is vaak gebaseerd op angst en onzekerheid. Dit is een heel nare situatie voor je.
Eve ik denk dat het wat dieper zit dan alleen de keuzes gemaakt rond jouw opleiding en werk.
Heb je bovenstaande gevoelens al lang? Waar denk jij dat de oorzaak van jouw gevoelsleven ligt?

Hoor het graag.

Groetjes,  Bert
[quote pid='3997' dateline='1518187329']
Die angstige gevoelens zijn denk ik vrij geleidelijk en eerst niet zo opvallend begonnen. Het is me pas beginnen opvallen toen het heel extreem werd en mensen rond me opmerkingen begonnen te maken. Het zijn soms enorm belachelijke dingen eerlijk gezegd. Maar op het moment zelf zijn ze een olifant in een kamer. Zoals ik al zei controleer ik alles obsessief eer ik de deur uit ga. Ik heb zelfs al serieus vrienden van me, waarvan ik weet dat ze soms aan mn deur passeren, de boel laten controleren uit schrik dat er iets mis zou gaan terwijl ik weg ben.

Mn katten zijn mn alles en nadat ik zo veel verloren ben zit de schrik er zo diep in dat er met hun ook iets zou mis gaan. De scenario's die door mn hoofd gaan zijn bv een inbraak en dat hun iets overkomt of ze naar buiten rennen, tot een strijkijzer vergeten uitzetten en mn hele huis die afbrand. Klinkt absurd maar ik ben al serieus van een bus gestapt en te voet naar huis gegaan omdat ik me niet meer herinner of ik iets gedaan heb. Tegenwoordig neem ik zelfs een foto van de gesloten deur zodat ik er op terug kan kijken. Ik schaam me daar echt kapot om en niemand in mn omgeving weet dat.  Sad 

Van dit alles ben ik me nu zeg maar een goeie 2 jaar bewust. En ik heb het gevoel dat het erger wordt eerlijk gezegd. Vandaar dat ik dus ook naar de dokter gestapt ben want zo kan dit echt niet verder. Ik voel me echt constant gestrest. Onlangs naar de tandarts gemoeten omdat er een stukje van een tand was. Die wist me te zeggen dat ik op mn tanden bijt... En effectief ik ben er op gaan letten. Ik klem soms mn tanden zo hard op elkaar dat mn kaakspieren er van pijn doen. Meestal doe ik dat als ik aan het denken ben of me druk maak in iets (best vaak dus).
[/quote]
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Voorstellen Started by jan98256
4 Replies - 114 Views
14-04-2024, 15:45
Laatste bericht: zizou10
  Voorstellen Started by Jack1991
0 Replies - 42 Views
06-04-2024, 19:41
Laatste bericht: Jack1991
06-04-2024, 12:03
Laatste bericht: Mabel
  Even voorstellen! Started by Zinge
5 Replies - 135 Views
29-03-2024, 12:47
Laatste bericht: verdwayne
  Voorstellen Started by Monica1970
11 Replies - 259 Views
19-03-2024, 14:52
Laatste bericht: Mabel
  Voorstellen Started by Suze
2 Replies - 138 Views
28-02-2024, 19:01
Laatste bericht: don't know
  Voorstellen Started by Kaatje123
5 Replies - 264 Views
25-02-2024, 22:52
Laatste bericht: Joy
11-02-2024, 22:53
Laatste bericht: Mabel
  Voorstellen Started by thevillageidiot1976
5 Replies - 228 Views
31-01-2024, 23:55
Laatste bericht: don't know
  Voorstellen Started by Sophia
3 Replies - 247 Views
22-12-2023, 18:06
Laatste bericht: JupiterGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)