Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Omgaan met suïcidaal familielid


#1

Hoi, ik ben 23 en mijn broertje was lange tijd suïcidaal, 3 jaar geleden voor het eerst. Daarna heeft hij hulp gekregen en ging het langzaamaan beter. Een paar maanden terug was het weer mis. Nu gaat het weer goed met hem, maar ik vind het zelf erg moeilijk om me ook minder zorgen te gaan maken over hem. Ik weet dat die zorgen hoogstwaarschijnlijk ongegrond zijn, maar toch blijven de zorgen. Ik woon op mezelf en mijn broertje woont bij mijn vader. Wanneer ik op mijn studentenkamer ben gaat het prima, maar nadat ik een weekend thuis ben geweest, maak ik me ontzettend veel zorgen. Ik vraag me af of er hier anderen zijn die dit hebben meegemaakt? Hoe gaan jullie hiermee om? Ik ben al een tijdje bezig met een psycholoog zodat ik hiermee beter kan leren omgaan maar dat wil nog niet echt lukken...
Antwoord

#2

Hoi Perzik, allereerst welkom op het forum!  Ik heb dat gevoel ook wel eens gehad in verband met mijn partner. Dus ik weet hoe het voelt. Gelukkig is hij zo ver dat hij die gedachten niet meer heeft. Hij is ook niet meer depressief. Maar héél soms, als hij een dipje heeft, voel ik het weer opkomen. Maar dat is meestal maar een dag. Eigenlijk kan ik je geen tips geven. Met iemand er over praten lijkt me alvast een goed idee. Ik weet niet of dat mogelijk is, maar heb je het wel eens met je broertje besproken?
Antwoord

#3

(04-01-2018, 22:55)Positiva schreef: Hoi Perzik, allereerst welkom op het forum!  Ik heb dat gevoel ook wel eens gehad in verband met mijn partner. Dus ik weet hoe het voelt. Gelukkig is hij zo ver dat hij die gedachten niet meer heeft. Hij is ook niet meer depressief. Maar héél soms, als hij een dipje heeft, voel ik het weer opkomen. Maar dat is meestal maar een dag. Eigenlijk kan ik je geen tips geven. Met iemand er over praten lijkt me alvast een goed idee. Ik weet niet of dat mogelijk is, maar heb je het wel eens met je broertje besproken?

Bedankt voor je reactie! Ik vind het heel moeilijk om dit met hem te bespreken. Deels omdat hij licht autistisch is en het daardoor moeilijk kan zijn om een gesprek met hem aan te gaan, en ook omdat ik hem niet het gevoel wil geven dat hij een last is.
Antwoord

#4

Dat begrijp ik ja. Sorry, weet verder niets te zeggen. Denk dat er niet écht een oplossing is. Behalve dan met iemand praten. Het is zo'n probleem dat je verstand het wel weet, maar je gevoel iets heel anders zegt. Wat in zo'n geval heel begrijpelijk is. Ik hoop dat de gesprekken het iets makkelijker voor je maken!
Antwoord

#5

Hallo Perzik,

Ik weet niet of voor hem denken raadzaam is in deze situatie.
Misschien is het goed om eens rustig na te denken of je dat gesprek wilt aan gaan. Ook rustig kijken naar jezelf en onderzoeken waar je huiver precies ligt.
Als je mocht besluiten in gesprek te gaan kun je het volgende overwegen.
Stel hem de vraag of hij behoefte heeft om over zijn gevoelswereld te vertellen. Zeg hem ook waar jouw huiver ligt en wat je graag zou willen.
Dat alles natuurlijk in jouw eigen woorden.

Weet je Perzik zelfs mensen die heel diep zitten en erg suïcidaal zijn hebben er vaak behoefte aan om hier over te praten.
Kortom angst is een slechte raadgever.

Groetjes,  Bert
Antwoord

#6

Bedankt voor jullie reacties. Misschien dat het wel goed is om er met hem over te praten, of in ieder geval naar hem toe aan te geven dat die mogelijkheid er is. Ik weet alleen niet of ik het aan kan om dit gesprek aan te gaan, maar misschien dat het mij wel een hoop goeds oplevert. Dat is een overweging waar ik nog over na zou moeten denken.
Antwoord

#7

Zou het een optie kunnen zijn om een begeleid gesprek te doen, door een psycholoog of spv-er. Ze noemen dit ook wel systeemgesprekken.
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Omgaan met anderen, steun . Started by Mabel
12 Replies - 3,624 Views
30-07-2022, 14:15
Laatste bericht: Feline
  Moeilijk omgaan met Started by Shalin
8 Replies - 4,397 Views
27-04-2019, 11:34
Laatste bericht: Shalin
29-09-2018, 18:04
Laatste bericht: Lelietje
  Omgaan met tegenslag Started by BvD
5 Replies - 3,126 Views
12-08-2018, 12:37
Laatste bericht: Sanna
  Suïcidaal... Started by kat1989
4 Replies - 7,517 Views
17-12-2017, 23:10
Laatste bericht: costa82Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)