Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Nieuwe vriend met depressie


#1

Hoi allemaal,

Graag wil even mijn situatie met jullie delen en ben benieuwd naar soortgelijke ervaringen en kan wel wat tips gebruiken.

Mijn vriend en ik zijn pas 3 maanden officieel samen, maar kennen elkaar al ruim 11 jaar.
We kenden elkaar dus al redelijk voor onze relatie en ik wist ook dat die vaker sombere periodes heeft.

De eerste weken van onze relatie waren fantastisch, tot ik merkte dat er af en toe afstand was en het werd meer oppervlakkig hier en daar. Ik heb toen enorm getwijfeld aan zijn gevoel voor mij en ik dacht: is dit het nou?


Hij gaf wel steeds meer aan: ligt niet aan jou, zit niet lekker in mn vel. Maar als vrouw zijnde ga je daar toch een eigen verhaal van maken.


Nu, weken later ben ik erachter dat het “niet lekker in zijn vel zitten”, veel heftiger is. Dit is een depressie. Hij geeft ook aan ik hou van jou maar ik voel het niet. Ik voel niets zegt die dan. Dat was voor mij heel moeilijk te begrijpen maar ik doe mijn best.

Ik heb geaccepteerd dat onze relatie niet is gestart met de welbekende roze wolk, maar ik blijf hem steunen. Ook al is onze relatie nog pril.

Ik toon hem daarom wel mijn liefde, maar heb het idee dat hij dit lastig vind omdat hij het niet terug kan geven op dit moment.
Wat is verstandig om te doen? Ik vind dat hij moet weten dat die geliefd is en mijn gevoel is niet weg.. maar is dat egoïstisch van mij?
Ik doe het al op een vrij timide manier. Het is niet dat ik de hele dag hartjes stuur naar hem... :-)

En dan zit ik nog ergens mee. Wij zien elkaar over het algemeen alleen in het weekend. Ik vraag altijd hoe die zich voelt en wat die wilt.
Meestal is het antwoord dat die niet het hele weekend wilt afspreken, en dat snap ik. Hoe graag ik ook bij hem ben. Ik neem de afstand voor hem. 
Maar soms merk ik twijfel bij hem. Dat die het liefst alleen wilt zijn. Hoe moet ik hiermee ingaan? Want ik denk dat die zich niet volledig moet afsluiten van de wereld. Ik ben op dit moment de enige die die ziet.

Hij heeft aangegeven dat hij niet kan plaatsen waarom hij zich zo voelt. In deze periode is zijn vader overleden. Denk dat het deels daarmee te maken heeft. Hij slikt geen medicijnen en heeft nog met niemand gepraat erover. Hij wil het zelf tot Eind november aankijken en dan gaan praten met iemand.

Ik hoop in ieder geval dat onze relatie stand blijft houden en hoor waarom graag hoe ik hier het beste mee om kan gaan. 

Bedankt alvast!
Antwoord

#2

Wat een lastige situatie, ik kan me voorstellen dat t moeilijk is hoe daar mee om te gaan. Ik denk dat het goed is dat je hem toch je liefde laat zien, ook al kan hij dat soms niet. Al weet ik niet hoe goed een relatie voor mij vol te houden zou zijn, als iemand dat langere tijd niet kan... Ik hoop dat hij hulp zoekt als de depressieve periode te lang duurt. Natuurlijk kun jij ook, bij de praktijkondersteuner van de huisarts bijvoorbeeld eens een gesprek aanvragen met hoe jij er mee om kunt gaan, als je er met tips van hier en eigen inzicht niet uit komt. Ik heb er zelf geen ervaring mee dus kan je niet echt tips geven verder, hopelijk iemand anders. Succes!
Antwoord

#3

(07-11-2020, 13:40)Lise88 schreef: Wat een lastige situatie, ik kan me voorstellen dat t moeilijk is hoe daar mee om te gaan. Ik denk dat het goed is dat je hem toch je liefde laat zien, ook al kan hij dat soms niet. Al weet ik niet hoe goed een relatie voor mij vol te houden zou zijn, als iemand dat langere tijd niet kan... Ik hoop dat hij hulp zoekt als de depressieve periode te lang duurt. Natuurlijk kun jij ook, bij de praktijkondersteuner van de huisarts bijvoorbeeld eens een gesprek aanvragen met hoe jij er mee om kunt gaan, als je er met tips van hier en eigen inzicht niet uit komt. Ik heb er zelf geen ervaring mee dus kan je niet echt tips geven verder, hopelijk iemand anders. Succes!
Heel erg bedankt voor je reactie! Hij moet inderdaad hulp gaan zoeken en het is denk ik geen slecht idee dat ik ook een gesprekje aan ga met een specialist.
Voor mij voelt het elke keer als een afwijzing als ik geen liefde terug krijg en moet dan telkens tegen mezelf zeggen: hij kan er niets aan doen, hij is zichzelf niet. Dat vreet ontzettend veel energie. En eerlijk, als ik hem niet al zolang kende dan had ik waarschijnlijk al afstand genomen. Maar we kiezen voor iemand en dan moet je die ook steunen in slechte tijden.
Antwoord

#4

Hopelijk is dat voor beide vol te houden, t voor elkaar blijven kiezen in slechte tijden. Natuurlijk horen slechte tijden erbij, maar wanneer die lang duren kan ik me voorstellen dat dat erg lastig is. Goed om wat handvatten te hebben om in gesprek te blijven en genoeg in elkaars en eigen behoeften te kunnen voorzien.
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
28-07-2021, 12:15
Laatste bericht: MaryO
  Date heeft depressie Started by Mel80
4 Replies - 210 Views
21-07-2021, 14:44
Laatste bericht: Positiva
  Na de depressie...tips? Started by Saray
2 Replies - 160 Views
20-06-2021, 00:00
Laatste bericht: YoungR
  Afstoten (ex)vriend Started by Lauravh1980
4 Replies - 450 Views
14-12-2020, 07:41
Laatste bericht: Lauravh1980
09-12-2020, 12:03
Laatste bericht: Emma12
09-09-2020, 22:16
Laatste bericht: desireless
30-08-2020, 18:33
Laatste bericht: Positiva
  Depressie en vriendenkring Started by Pjotr
8 Replies - 1,237 Views
06-03-2020, 11:51
Laatste bericht: Run
  Depressieve ex (vriend) Started by Viene
11 Replies - 1,949 Views
12-02-2020, 00:01
Laatste bericht: Viene
  lust en depressie Started by Bianca
13 Replies - 2,346 Views
25-09-2019, 22:33
Laatste bericht: DesirelessGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)