Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Hobby's en ander tijdverdrijf


#1

Hallo,

ik zit hier nu enkele dagen en ik mis een topic. Althans, ik zie het niet.

Veel mensen met depressie (-achtige klachten) hebben of krijgen te maken met eenzaamheid en verveling. Ik merk dat aan mezelf en ook bij ouderen (waar ik mee werk).

Is het een idee om elkaar via een apart topic op hobby's te wijzen?

groet,
Ray
Antwoord

#2

Dag Ray,

ik vind het alvast een goed idee. Ik ben momenteel zelf ook erg op zoek naar manieren om de dag door te komen en afleiding te vinden.
Bij mij is het probleem dat de dingen die ik vroeger graag deed en me ontspanden, dit nu absoluut niet doen.
Lezen, kruiswoordraadsels, koken... het zijn allemaal zaken die ik graag weer zou kunnen, maar ik haal er op dit moment absoluut geen plezier uit.

Ik probeer wel elke dag te wandelen of te fietsen, maar moet opletten dat ik mezelf hierin niet verlies. Als ik echt een moeilijk moment heb, vlucht ik soms weg in het wandelen. Zo ben ik de laatste weken al vaker om 22u nog vertrokken voor een wandeling, om dan pas 4u later terug thuis te komen na een wandeling van 25km.

Tips voor andere bezigheden zijn dus zeker welkom!
Antwoord

#3

Hoi Ray,

Goed idee!

Normaal zijn mijn dagen te kort zoveel Hobby’s heb ik. Tijdens mijn depressies is echter altijd mijn inspiratie op. De dagen duren opeens zo ontzettend lang.

Ik probeer vooral dingen te doen die ik normaal wel leuk vind zoals bakken, lezen, puzzelen en kleding maken, mandala’s kleuren. Het gevaar met deze hobby’s is wel dat ik op slechte dagen het piekeren niet kan stoppen. Buiten zijn in de natuur doe ik trouwens ook iedere dag.

Groetjes,
Marjolein
Antwoord

#4

Hoi Ray,

Ik zie dat het al een oude post is en dat er niet zoveel op gereageerd wordt.
Toch ken ik ook het gevoel van eenzaam zijn.
Alleen zijn is niet het probleem, maar eenzaamheid wel. Sociaal isolement.
Ik zoek me twee keer per dag iets op om te doen en op deze manier wat afleiding.
Lukt het jou inmiddels ook wat beter of blijft het nog een issue ?
Groet,

JeanPierre
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Jean Pierre :   • Arieario
Antwoord

#5

We blazen het topic gewoon nieuw leven in!


Als ik eenzaam ben, of even een 'bui' heb zoals ik ze dan noem, zoek ik iets waarbij ik me kan ontspannen of mijn hersens over andere dingen laat nadenken.

Ik lees veel boeken, schrijf gedichten, game erg graag, ik ben een echte puzzelaar, (met puzzelstukjes en die Varia boekjes), ik leer graag nieuwe dingen als mijn aandacht er lang genoeg bij blijft dan. Soms blokje om lopen, of muziek luisteren..

En als dit niet werkt, ga ik heel slecht gewoon even op bed liggen  Blush
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Dark- :   • Arieario
Antwoord

#6
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-05-2019, 12:18 door Alais.)

Een hobby is iets wat je graag doet. Maar als je diep in een dal zit, kan het je niet boeien. Dat is mijn tenminste ervaring. Ik wil dan het liefst er niet zijn, of eigenlijk mijn hoofd uitschakelen. Maar dat lukt dan slecht. Mijn hoofd is vooral bezig met het zoeken naar een oplossing, heel dwingend. Maar die dient zich natuurlijk niet aan.

In dat geval ga ik op internet zoeken naar informatie over depressie of, zoals nu hier, contact zoeken met lotgenoten. Dat is een zekere troost, weten dat je niet de enige bent in die ellende.

Wat mij ook wel helpt, al kost het grote moeite, is iets intensief gaan schoonmaken of een kast opruimen. Ik merk dat ik dan gedurende die actie toch, al is het maar even, niet bezig ben ik mijn hoofd. Wandelen werkt voor mij niet, ik neem mijn hoofd gewoon mee naar buiten en kan niet genieten van de natuur of zo.

Ik moet wel streng zijn voor mezelf en mezelf dwingen op te staan en te doen wat ik mezelf het opgelegd. Ik ken iemand met dezelfde klachten die elke dag een lijstje maakt met dingen die hij wil (lees: moet) doen. Het zijn doekjes voor het bloeden maar intussen is de dag toch weer even gevorderd. Op bed liggen overdag doe ik nooit, stel je voor, val je in slaap en wakker worden is het ergste wat er is.
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Alais :   • Vera_73
Antwoord

Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)