Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Een voorstelling van het nu


#1

Hallo allemaal,

ff voorstellen, Asuma, (niet mijn echt naam, Anime liefhebbers zullen het misschien herkennen Angel ), bouwjaar 1969 en noordeling.

Al sinds lange tijd ben ik bezig te leven en me uit depressies te worstelen. Langzaam kom ik tot de conclusie dat de worsteling deel uit maakt van de depressie. Herkenbaar?
Begrijpen wat er gebeurt in mijn hoofd is wel helder, maar het ermee leven lastig.
Mijn depressies zijn ooit ontstaan door aangeleerde angst voor de wereld, en het idee dat ik niet goed ben, en er alleen mag zijn als aangepast ventje.
Vanuit die angst ging het sociale leven niet zo goed, de Self fulfilling prophecy deed zijn werk goed hand in had met alcohol en drugs.
En toen kwam het depressie-monster op bezoek...
Dat monster is er nog, maar is inmiddels aangelijnd en blaft alleen nog heel hard af en toe. Voor de rest mijn leven weer op de rails gekregen met af en toe een inzinking, maar ook met prachtige hoogtepunten zoals een prachtig kind.

Alleen... depressie heb ik wel eens benoemd als sociale lepra: er sterft steeds weer een stukje sociaal leven af, en mensen mijden je alsof je lepra hebt.
Daar loop ik nog tegen aan. Ik ben niet iemand die al lange tijd lekker vanuit zichzelf contacten aan kan gaan. Mijn oude angsten + een lekkere winter depressie nu, zorgen voor paniek en hopeloos gevoel.
Ik kan alles beredeneren en kan het anderen ook heel goed gevoel geven van acceptatie (ga mezelf zelfs als ervaringsdeskundige laten omscholen). Maar het nare eenzaamheidsgevoel is een naar vriendje van het depressie-monster, en die loopt nog vrij rond...

Vandaar toch maar dit forum gevonden, pijn delen is helend.

Asuma
Antwoord

#2

Welkom op het forum Asuma. Ik schrijf hier als "partner van" en kan dus niet meepraten over de dingen die jij beschrijft. Maar ik hoop dat je hier op het forum vindt wat je zoekt. Voel je ok vrij om te reageren op andere topics!
Antwoord

#3

Hoi Asuma,

Welkom op het forum!

De vergelijking met sociale lepra heb ik niet eerder gehoord, maar ik vind hem erg treffend. Mensen mijden je inderdaad zo veel mogelijk en je sociale wereld wordt immens klein.
Ook het eenzaamheidsgevoel is enorm bekend, maar juist daarom kan het hier zo fijn zijn. Hier zitten gelijkgestemden en ik denk een hoop die hetzelfde ervaren, ookal zijn onze depressies lang niet altijd hetzelfde.

Ik hoop dat je hier vindt wat je zoekt Smile

Groetjes,
Sanna
Antwoord

#4

Hoi Asuma,

Welkom op het forum en ontzettend herkenbaar wat je schrijft. 

Zelf heb ik het idee dat het worstelen met depressie je er ook inhoudt. Heel moeilijk vind ik om die strijd neer te peggen en te accepteren.

En er is nog steeds een taboe op depressie. Ik merkt eigenlijk deze week pas bij mijzelf dat ik het zelf niet zie als een ziekte, maar als een zwakte (bij mijzelf) Als iets waar je je overheen moet zetten en met hard aan jezelf werken kunt oplossen voor altijd. Hoe kan ik verwachten van anderen dat zij het dan wel als een aandoening zien als  ik mijzelf steeds een schop onder mijn kont geef?


Groetjes,
Marjolein
Antwoord

#5

Dank allemaal, veel herkenning inderdaad hier.
Ik zie ook de worsteling van omstanders, ookal al begrijpen mensen het wat depressie is, het is waarschijnlijk moeilijk inleven.
Als wij, depressieven, niet reageren op positieve invloed van iemand, is het moeilijk om dat niet te zien als afwijzing.
Maar we wijzen iemand dan niet af, we zitten op een plek die ff onbereikbaar is.
Dat geeft veel wrijving. 

Mooi forum hier.
Antwoord

#6

Hoi Asuma,

Grote delen van je eerste post zou ik geschreven kunnen hebben. 
Een worsteling is het zeker, maar dat die onderdeel wordt van depressie had ik nog niet zo gezien.

Bij diverse therapieën die ik heb gehad i.v.m. mijn angsten is me verteld dat ertegen vechten het laatste is dat je moet doen. Accepteren is het toverwoord en hoewel ik veel van de aangereikte kennis heb verworpen, vond ik dat er wel eentje die hout snijdt.
Zo probeer ik dus ook mijn depressie te zien. Dit bén ik, met goede en slechte eigenschappen, met ups en downs.

Dat niet iedereen mij kan volgen in mijn depressie en dat sommige vrienden/kennissen daardoor afvallen, het zij zo. Jammer, maar ik ga er geen energie meer insteken. 

De ene keer lukt dat beter dan andere keren. Misschien heb je er wat aan!?

groet,
Ray
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Ray :   • Asuma
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Voorstelling Started by Ikke0605
4 Replies - 205 Views
18-11-2023, 00:04
Laatste bericht: don't know
  Voorstelling Started by Kristof
14 Replies - 4,641 Views
27-02-2021, 21:35
Laatste bericht: KristofGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)