Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

lastig....


#1

hallo allemaal,

lastig he,al die topics en hun onderwerpen en evt kritiek.
weet je? een depressie is niet iets wat in een specifiek hokje past,de kenmerken vaak wel.
ik merk dat mensen vaak depressie als een vaststaand iets zien.iets wat met bepaalde truukjes te verhelpen is.
dat is niet zo....het is maar net waar men mee worstelt en wat er evt achter zit.
daarnaast lopen er hier heel wat rond met iets anders,waardoor de depressie ontstaan is.
zoals b.v. andere psych. stoornissen,zoals persoonlijkheidsstoornis,schizofrenie,adhd,bipolair,angststoornis,ptss,enz enz....
elke stoornis heeft een andere behandeling....het is allemaal niet zo algemeen.
en dan speelt het karakter/opvoeding natuurlijk ook een rol.
zo ben ik zelf erg eigenwijs.deels is dat mijn karakter.maar komt vooral door mijn jeugd.
ik wantrouw grote mensen....allemaal mooie praatjes,maar wat zit er achter?
vaak doorzie ik mensen,ook hulpverleners.heel soms ben ik hun behandelaar,door rake opmerkingen,omdat ik ze doorzie.
kan me voorstellen dat dat voor een leek irritant kan zijn.....
maar zo ben ik,door omstandigheden zo ontwikkeld.en ja,ik ben me er bewust van en probeer ook andere kanten te belichten.
nog nooit heb ik een behandelaar meegemaakt die met mij de diepte in ging,moeite nam mij ECHT te leren kennen en er iets mee te doen.
inmiddels heb ik me er maar bij neer gelegd....ja,ik ben erg teleurgesteld in de GGZ.het zijn allemaal algemene therapietjes,
algemene praatjes.iemand die voor het eerst bij de GGZ komt,heeft er vaak veel aan,vaak eye-openers.
de algemene zaken als grenzen leren kennen en aan geven,assertiviteit,enz enz.echt,zijn goede dingen!
ik ken ze allemaal en doe ze allemaal.maja,ik heb er weinig aan.het voelt alsof ik aldoor bezig ben mezelf maar aan te passen aan de ander.
tegelijkertijd is er iets dubbels.ook al pas ik mezelf deels aan,ik blijf onder ELKE omstandigheid puur mezelf.
gevolg:  soms wat conflikten.zit ik er mee? : nee.... het bewijst alleen maar dat de ander dat inzicht niet heeft,of er niet tegen kan dat ik puur mezelf ben.
reaktie: men (sommigen) doet naar,sluit me uit,liegt,enz. klinkt vervelend he? toch is dat niet zo.want het gros van de mensen waarderen dat juist.
zo ontstaan er mooie gesprekken.voor ik het weet ken ik iemands levensverhaal,ook van vreemden.best bizar eigenlijk....
voor mij een bevestiging dat vele "normale" mensen de behoefte hebben erkent te worden,gehoord te worden.
zo zat ik een paar dagen terug op een bankje in een park.een vuilnisman-achtig wezen kwam de bijbehorende prullebak legen.
ik vroeg hoe het met hem gaat.best vreemde vraag,zijn we niet gewend in deze tijd....
en zo hoorde ik dan in een half uur zijn levensverhaal.
maar dit is weer off-topic  :Smile  al weet ik niet eens wat de topic nou is.
iig zijn depressies niet in 1 hokje te plaatsen.bij velen komt het uit iets voort.zoals een andere,achterliggende stoornis.
men vraagt vaak advies hier....maar een ieder heeft een "ander soort" depressie,evt iets wat erachter zit.ieders karakter is anders.
de 1 durft van alles en zegt dat je van alles moet ondernemen.terwijl de ander daar juist een angst voor heeft....
sommigen zijn zeer anti-medikatie....terwijl de ander net in dat trajekt gaat en daar info over wil.
mensen kunnen op basis van adviezen,vooral de anti-mensen,besluiten nemen....
dat is echt niet goed mensen! echt,denk goed na wat je ZELF wilt of denkt te willen.bespreek de in en outs met je behandelaar.
ja,AD kunnen vervelende bijwerkingen hebben,maar niet perse.overleg dat met je behandelaar,geef het een kans.als het niks is,kun je altijd weer stoppen in overleg met je behandelaar.
daarnaast heeft niet elke depressie een oorzaak in het verleden.sommige depressies hebben een andere oorzaak.sommigen zijn puur klinisch,waardoor een pil wel degelijk heel goed werkt.
daarnaast moet men AD niet als een GENEESmiddel zien,daar zijn ze ook NIET voor bedoeld! het vermindert de symptomen.ieder mens is anders,iedere oorzaak is anders en soms zitten er andere stoornissen achter.heb geen oordeel mensen....geef geen adviezen over medikatie.hooguit om het als een optie te zien als iemand meteen al weigert.
er zit vaak zoveel achter....we kennen de mensen niet die iets posten.soms staat er veel info en krijg je een beeld.vaak is dat juist niet zo.
ik las net een topic.er stond al veel info in.toch kwamen er weer standaard reakties....terwijl in de topic al duidelijk stond dat dat wel of niet van toepassing is.....
voor je een reaktie geeft,lees de topic eens GOED....leef je in.is soms lastig,ik weet het....maar LEES eerst eens goed.ik zie soms vragen/opmerkingen,terwijl het al in de topic zelf staat.
als ik een nieuweling zou zijn en iets post met al die info en ik krijg standaard reakties terwijl in de topic zelf al staat wat er loos is ; dan zou mij dat afschrikken,het idee dat ik niet serieus genomen word.

beste mensen die moeite hebben met grenzen aangeven en zichzelf zijn : geef die grenzen WEL aan en wees JEZELF.vaak zit er angst achter,hoe de ander zal reageren als je inene anders doet.
is die angst terecht???? sommigen zullen je idd afwijzen.... voordeel: je weet meteen dat de mensen die je afwijzen,NIET jouw type vrienden zijn! zij gebruikten jou,omdat jij altijd mee ging in hun wensen.zij gaven geen reet om jou! velen zullen echter verbaasd zijn,als je inene je grenzen aan geeft e.d. degenen die echt om je geven,zullen dat zeker respekteren.vaak leidt dat tot mooie gesprekken,is mijn ervaring.
degenen die blijven zijn je ECHTE vrienden.pleur die maskers de prullenbak in..... jij bent jij en daar is er maar 1 van ! wees jezelf.... lang geleden heb ik dat geleerd.verloor een hoop "vrienden",maar de ECHTE bleven over.dat gold ook op de werkvloer.ik werd open en eerlijk over mijn issues als daar aanleding voor was.natuurlijk werd er door sommigen om gelachen.toch leverde dat bij een aantal goede gesprekken op.mezelf zijn levert mij eigenlijk meer op dan maskers dragen.maskers zijn enorm vermoeiend....wees jezelf !
stel jezelf REELE eisen.niet eisen van je buitenwereld.jij bent jij....take it or leave it.
wees vooral eerlijk naar je behandelaar.echt,dat is belangrijk.je hebt niks te verliezen bij een behandelaar.
als een behandelaar "rare" conclusies trekt,bespreek dat dan.oke,assertiviteit is vaak lastig.....meld dat dan OOK.
probeer ook jezelf te leren kennen.schrijf een dagboek.lees dat terug.probeer er strukturen in te zien.bespreek dat.
trek je weinig aan van wat anderen zeggen,ook lotgenoten op deze site.zij kennen jou niet,anderen ook niet.
neem je ter harte waar je iets aan hebt,wat mee kan.als je iets vertelt hier over jezelf,wees dan ook eerlijk.zoals evt al gestelde diagnoses.
als je b.v. schizo bent en je plaatst een topic over depressie,dan reageert men op het depressieve deel,zonder te weten dat je eigenlijk schizo bent.
wat je ook "mankeert",schaam je je er ajb niet voor....jij bent jij.

het valt mij op dat "lotgenoten" (in het algemeen,niet perse hier) nogal eens een behoorlijk oordeel kunnen hebben.... zoals over medikatie.
maar ook zaken als ECT (elektroshock therapie) en euthanasie.vel geen oordeel als je er niks van weet....je kan je dingen afvragen,dus de vragen stellen.maar vel geen oordeel.
ongeveer een jaar geleden ben ik een dierbaar iemand verloren aan euthanasie.een psychiatrisch patient.
vaak is daar meteen een oordeel over....ook van lotgenoten.met name van de hoopvolle types.beste mensen,soms is er niks meer,ook geen hoop....de dame in kwestie liep al 40 jaar in de psychiatrie.vele therapieen.het gaf ietwat verlichting,meer niet.zij was op,helemaal op.geloof niet dat men meteen maar recht heeft op euthanasie....dat is niet zo.het is een lang en intensief trajekt.
ik heb haar nog nooit zo gelukkig gezien toen ze te horen kreeg dat het mocht....zij leed enorm.die momenten heb ik mee gemaakt.nu is ze dan dood en is ze van al haar shit af.heb geen oordeel.....heb geen geloof dat een therapie altijd helpt.er zijn mensen die TE complex zijn,niet te helpen zijn.daar ben ik er 1 van.ik mis haar enorm....omdat zij de enige was die mij volledig begreep.....ik ben jaloers,omdat zij nu een soort van rust heeft.heb geen oordeel mensen....je kan mensen leren kennen,evt op basis daarvan wat tips geven.maar heb geen oordeel....
[-] 2 gebruikers zegt bedankt tegen NAO :   • Asus, Positiva
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Lastig... Started by MickeyMouse
2 Replies - 2,334 Views
19-10-2018, 18:11
Laatste bericht: PckotaGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)