Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Vraag over anti depressiva


#1

Hallo,

Ik zal me even voorstellen. Ik ben 33 jaar en woonachtig in de regio Apeldoorn.

Sinds enige tijd slik ik anti depressiva. Ik ben begonnen met Setraline, maar door de hevige bijwerkingen, (o.a. misselijkheid) ben ik op verzoek van de psychiater gestopt met dit medicijn en overgestapt op Clomipramide. (slik ik nu ruim 3 weken en is redelijk snel opgebouwd naar 225 mg)

Echter heb ik grote vraagtekens of nu juist de Clomipramide mijn angsten remmen of de lorazepam die ik slik.

Ik zit nu op een dosis van 225 mg Clomipramide op een dag. ochtend 75, middag 75 en avond 75mg. Ik gebruik het nu 3 weken, maar merk eigenlijk weinig verschil, soms zelfs verslechtering. (veel huilbuien) Het is zelfs zo dat ik eergister de middagmedicatie was vergeten en me ineens beter voelde. Gister heb ik de middag medicatie overgeslagen en voelde me ook beter.

Vandaag heb ik de ochtend en middag medicatie genomen en na het innemen van de middagmedicatie voelde ik juist weer meer angst en onrust. Ik heb net 5 minuten geleden maar weer een lorazepam (2,5 mg) ingenomen.

Nu heb ik grote vraagtekens of ik wel door moet gaan slikken met deze Clomipramide. De psychiater hamert erop dat ik moet doorzetten. Alleen ik twijfel heel erg. Ik denk dat ik rustig word door de Lorazepam en dat de anti depressiva juist (in mijn geval) voor meer onrust geeft.

Graag jullie zienswijze hierop Smile
Antwoord

#2

Hoi lac85,

Allereerst welkom op het forum.

Ik ken zowel Setraline als Clomipramide niet als Anti-Depressiva, wel ken ik Lorazepam, al gebruik ik het niet meer.

Voor AD (anti-depressiva) staat normaal toch 3-6 weken voordat het een beetje begint aan te slaan. Lorazepam, wat valt onder de benzodiazepines (zoals diazepam en oxazepam) en dat werkt over het algemeen vrij snel - zoals je gemerkt hebt. 
Het kan jammer genoeg ook even duren voordat je de juiste medicatie gevonden hebt, zo ben ik ruim een jaar bezig geweest tot ik heb gevonden wat ik nu gebruik. En naast de AD gebruik ik ook nog steeds Oxazepam voor de onrust in mijn hoofd.
Het is dus iets wat er bij hoort, helaas.

Mocht je je nu toch echt niet lekker erbij voelen, dan zou ik niet direct stoppen, maar dit wel duidelijk bespreken met je psychiater. Als je hem/haar aangeeft hoe het voor jou voelt, kan hij/zij beoordelen of je het toch nog even moet proberen, of dat er iets anders nodig is voor jou.

Hoop dat het snel beter gaat!

Groetjes,
Sanna
Antwoord

#3

Hallo Lac85,

Ik ben het eens met Sanna. Als aanvulling wil ik je nog meegeven dat het bij sommige medicijnen zo is dat er eerst een verergering van de klachten optreedt, voordat ze gaan werken. Ik zou dus niet te snel opgeven en zeker niet zelf gaan 'dokteren.' Zoals Sanna al zegt '3 tot 6 weken' is gangbaar voor AD om echt aan te slaan.

Dus inderdaad bespreken met je psych en dan ook alles, ook het zelf-dokteren, op tafel gooien, anders kan de man/vrouw onmogelijk een goeie diagnose stellen.
Want als jij zegt dat het slecht gaat en hij/zij denkt dat jij braaf gedaan hebt wat voorgeschreven is, dan … enfin dat lijkt me duidelijk.

sterkte,
Ray
Antwoord

#4

Zelf dokteren ga ik ook niet doen. Maar het is toch vreemd dat hoe minder anti depressiva ik slik, hoe beter ik me voel. Het lijkt wel of ik alleen baat heb bij de lorazepam tegen de angst. En dat de clomipramide niks doet.
Antwoord

#5

Hoi,

Mijn ervaring bij antidepressiva dat het eerst verergert en daarna pas begint te werken . Dus mij adviseerde ze altijd; geef het de tijd. Nu zijn ze pas verhoogd en ik merk verbetering nu. 

Ik heb ook Lorazepam 2x daags 1 mg. Het helpt idd direct. Minder spanningen en angst.
Maar ik moet wel zeggen dat mijn angst en spanning op dit moment hoger is dan een tijd geleden. 

Sterkte liefs Zip
Antwoord

#6
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-11-2018, 08:41 door Ray.)

(26-11-2018, 17:37)Iac85 schreef: Zelf dokteren ga ik ook niet doen. Maar het is toch vreemd dat hoe minder anti depressiva ik slik, hoe beter ik me voel. Het lijkt wel of ik alleen baat heb bij de lorazepam tegen de angst. En dat de clomipramide niks doet.

Hallo Iac85,

Je zegt in je eerste bericht: "Gister heb ik de middag medicatie overgeslagen en voelde me ook beter." Dat bedoel ik met zelf-dokteren.
Je therapeut gaat er van uit dat je het recept volgt.

Ja, het is vreemd dat je je beter voelt bij minder AD, maar dat kan een bijwerking zijn, zoals gezegd: eerst verslechtering of verergering van de klachten, voordat het aanslaat.

sterkte,
Ray
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
13-01-2023, 12:51
Laatste bericht: cyranno
05-02-2022, 11:05
Laatste bericht: Nick
04-09-2019, 14:15
Laatste bericht: Mabel
  Vraag om reactie Started by Liefde+Hoop
7 Replies - 2,147 Views
25-08-2019, 17:00
Laatste bericht: Positiva
24-11-2018, 00:32
Laatste bericht: Zip
15-10-2018, 11:43
Laatste bericht: AnouschkaGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)