Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Sint Jans kruid


#1

Ik ben op zoek naar Sint Jans kruid tabletjes/capsules, maar met een fatsoenlijke hoeveelheid hyperforine, omdat dat het bestanddeel zou zijn waar het om gaat (zoals hier staat uitgelegd: https://www.psychologiemagazine.nl/artik...janskruid/)

Helaas kan ik nergens supplementen vinden waar dit in zit of bij staat vermeld zonder dat er een recept nodig is. Op diverse fora staat dat Kira forte het wel zou bevatten, maar dat is ook nergens meer leverbaar en ik kan ook geen site vinden van de fabrikant om mijn vraag aan te stellen.

Weten jullie waar ik een goede Sint Janskruid kan krijgen?
Antwoord

#2

Hoi,

Welkom hier.

Ik heb wat gespeurd en Kira lijkt inderdaad overal (tijdelijk) niet verkrijgbaar.
Vervelend voor je.

Groet,  Bert
Antwoord

#3
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-07-2018, 15:45 door Kaji. Edit Reason: Dubbele quote in het originele bericht )

(19-05-2018, 14:11)spagettipolonaise schreef: Ik ben op zoek naar Sint Jans kruid tabletjes/capsules, maar met een fatsoenlijke hoeveelheid hyperforine, omdat dat het bestanddeel zou zijn waar het om gaat (zoals hier staat uitgelegd: https://www.psychologiemagazine.nl/artik...janskruid/

Helaas kan ik nergens supplementen vinden waar dit in zit of bij staat vermeld zonder dat er een recept nodig is. Op diverse fora staat dat Kira forte het wel zou bevatten, maar dat is ook nergens meer leverbaar en ik kan ook geen site vinden van de fabrikant om mijn vraag aan te stellen. 

Weten jullie waar ik een goede Sint Janskruid kan krijgen?

Hoi,

Ik heb een goede ervaring met Sint Janskruid van Nature's Garden, te verkrijgen bij De Tuinen. De capsules zijn gestandaardiseerd op 0.3% hypericine zonder vermelding van hyperforine. 

Even ter info:
Ik heb even een aantal wetenschappelijke artikelen voor je opgezocht (de pagina waar je naar verwijst gebruikt alleen een enkele bron uit 2002 als ondersteuning). Een meta-analyse die vorig jaar is uitgevoerd en waarin 52 van de voornaamste artikelen over sint janskruid zijn opgenomen ondersteund de uitspraak dat hyperforine de werkzame stof m.b.t. de anti-depressie effecten van sint janskruid is. In de klinische experimenten die zijn onderzocht werd een preparaat gebruikt dat was gestandaardiseerd op 0.3% hypercine en 2-5% hyperforine. Dit lijkt overeen te komen met het extract dat in de preparaten van De Tuinen en andere aanbieders (bijv. vitaminesperpost.nl) wordt gebruikt. Natuurlijk kan de methode voor het extraheren verschillen, maar bij gebrek aan meer informatie zou ik een extract kiezen waarvan het hypericine gehalte overeen komt.

Mij altijd geadviseerd om felle zon te mijden wanneer je Sint Janskruid gebruikt omdat het kan zorgen voor zonneallergie. Het zou weer weg moeten trekken wanneer je stopt met het gebruik van het middel (net als alle andere mogelijke bijwerkingen), maar wel even iets om in je hoofd te houden met het huidige weer in Nederland.

Voor je het gaat gebruiken is het ook belangrijk om te weten dat Sint Janskruid gevaarlijk kan zijn wanneer dit wordt gebruikt i.c.m. andere antidepressiva, het kan dan leiden tot het serotoninesyndroom. Daarnaast is er een wisselwerking tussen het kruid en bepaalde medicijnen (bijv. de ontstekings- en afweerremmer 'cyclosporine', bloedverdunner 'warfarin' en orale anticonceptie middelen). Als je andere medicijnen gebruikt controleer dan of ze gemetaboliseerd worden door het CYP1A2 enzym of het CYP3A4 enzym (google de naam van het middel + de naam/lettercode van het enzym). Hypericine en hyperforine zorgen namelijk dat deze enzymen sneller gaan werken waardoor de medicijnen sneller worden afgebroken en daardoor minder of zelfs helemaal niet werken.

Laat je niet afschrikken door al die informatie, het is een vrij onschuldig kruid zolang je maar goed oplet dat je het niet met de verkeerde medicijnen combineert. Mocht je een vrouw zijn, let dan dus vooral op met anticonceptiemiddelen en nooit combineren met andere antidepressiva. 

Groetjes,

Kaji
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Sint Janskruid Started by Soleil
8 Replies - 1,634 Views
14-01-2022, 22:53
Laatste bericht: MabelGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)