Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Medicijn bij depressiviteit


#1

Hallo. Ik zal ‘in het kort’ iets vertellen.
Ik ben in 2003 begonnen met efexor vanwege zwaar overspannen/depressief tegelijk met heel veel gesprekken bij psycholoog en daarna psycho-therapeut. Samen met cognitieve gedragstherapie heeft dit mij wel geholpen hoewel ik nooit meer de oude ben geworden. Dingen die “moeten” geven heel veel spanning en ik moet de dingen blijven doseren. Eind 2014 gestopt met therapie omdat het geen toegevoegde waarde meer had. Het was zoals  het was!!

In 2015 ben ik, in overleg met huisarts, langzaam afgebouwd van 75 mg naar 37,5mg. Ik wilde weten of het medicijn nog nodig was, hoe zou ik zijn zonder medicijn. Verder afbouwen lukte niet, teveel klachten, vooral lichamelijk. In voorjaar 2016 wel kunnen afbouwen mbv taperingstrips. Heel langzaam met steeds 4 weken op dezelfde hoeveelheid te blijven om kans van slagen zo groot mogelijk te houden. In november was ik helemaal afgebouwd en ik had besloten om het een half jaar de kans te geven.

Nu zijn er in de afgelopen maanden wel enkele problemen geweest binnen het gezin maar dat lukte wel dacht ik. Ik voelde eerder al wel dat het moeite kostte om niet negatief te worden en ook om los te kunnen laten. Ook heb ik cesar therapie gehad ivm benauwd gevoel, vooral als ik naar bed ga. Maar nu heb ik sinds enkele weken ontzettend opgejaagd/onrustig gevoel. Daarnaast voel ik me ook erg down, denk heel negatief over van alles. Ik blijf hierin hangen en maak er zelf van alles bij. Want had ik dit maar gedaan of als dit nou gaat gebeuren. Ik kan het dan niet loslaten maar ga hier steeds verder in door. Mijn man zegt ook dat ik al langer negatief ben en daar veel te ver in door ga. Ook reageer ik veel feller. Ik zou wat positiever moeten kunnen zijn, de leuke kleine dingen zien en daarvan genieten. Loslaten en niet in gedachten alles steeds erger maken!!. Maar hoe??? Ik ben valdispert stress gaan gebruiken maar ook weer niet concequent omdat ik niet weet of dit goed is.

Afgelopen dinsdag ben ik naar de huisarts gegaan en deze heeft geeft aan dat ik, ook gezien mijn voorgeschiedenis, bijna zeker het stofje serotonine niet/niet voldoende aanmaak. Ze heeft me nu 0,5mg xanax voorgeschreven en as dinsdag weer een gesprek.
Dan besluiten of ik toch weer ga beginnen met AD. Die xanax gebruik ik dan nog kort erbij omdat AD pas na ong 6 weken ga werken, dus als overbrugging. Langer moet ook niet want xanax is verslavend.


Ik moet hier nog wel mee aan wennen, heb er zo lang over gedaan om af te kunnen bouwen. Maar aan  de andere kant: dit gevoel wil ik niet meer. Ik wil niet zo mee blijven gaan in die negatieve gedachten/die grote zorgen die je je kunt maken bv wb de kinderen. Meer los kunnen laten, niet alles mijn probleem maken en alles zo perfect willen doen en onder controle willen houden. Kunnen genieten. Vrolijker zijn en positief zijn.

Door die xanax kan ik beter inslapen en is ook die benauwdheid heel veel minder. Dat zegt al veel. Maar dat down/onrustig/huilerig gevoel is nog regelmatig aanwezig, vooral ‘s morgens. Volgens de apotheek mag ik gerust valdispert stress erbij nemen.

Maar nu mijn vraag:
Ik weet dat een medicijn bij ieder anders kan werken maar lees over TCAs, SSRI, SSNI, Welk medicijn is dan goed? Ik had dus venlaxafine/efexor maar twijfel of ik dat weer wil. Ik wil niet dat al het gevoel afgevlakt gaat worden. Maar ik wil me wel minder down voelen, minder negatieve, zorgelijke gedachten, meer loslaten, meer positief en vooral ook meer genieten en vrolijk kunnen zijn.


Wie heeft er een ervaring of suggestie zodat ik as bij huisarts iets meer weet?

Een lang verhaal maar alvast bedankt voor het willen meedenken.
Klaartje
 
Antwoord

#2

Hoi Klaartje,

EEn soortgelijk medicijn als effexor is cymbalta, een andere ssnri.  Mischien heeft het een minder afvlakkende werking.
Gaat het enkel om serotonine, dan ligt een ssri ook voor de hand. Citalopram had meende ik de minste bijwerkingen qua profiel. Paroxetine is een van de sterkere ssri's.
Prozac is meer gemiddeld en heeft meer als voordeel dat mocht je nog eens willen afbouwen, dit een van de makkelijkere is. (lange afbraaktijd).
Tca,s werken anders, is over de hele linie grof geschut bij wijze van spreken. Ik vond ze niet prettig, bij anderen werken ze prima. Voordeel is dat de werkzame stof in je bloed goed te bepalen is, zodat je de dosis kan bepalen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt. De ervaring is over het algemeen dat je dit beter met een psychiater ( is zijn specialisme) dan een huisarts kan bespreken. Hij zal je dan moeten doorverwijzen wat echter tijd kost.

Groetjes Mabel
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
17-08-2017, 11:09
Laatste bericht: True SelfieGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)