Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Ervaringen medicatietest? Ervaringen stemmingsstabilisator?


#1

Hallo allemaal,

Afgelopen week was ik bij mijn psychiater. Ik ben nu bezig met mijn tweede AD en ik heb het idee dat het aanslaat. Echter heb ik flinke dalen tussendoor. Op zo’n momenten zit ik heel erg diep ?.

De psychiater geeft aan dat we wel de hele apotheek kunnen gaan uitproberen, maar dat hij een stemmingstabilisator bij mij ziet zitten om die enorme dalen op te vangen. Hij had het over Zyprexa, Seroquel en Lithium. Ik schrok hier erg van. Vooral toen hij sprak over alle bijwerkingen. Heeft iemand ervaring met deze medicijnen en deze ervaring met mij delen?

Tweede vraag. Wie heeft ervaring met de medicatie test van het st Jansdal Ziekenhuis. Met deze test wordt gekeken of je medicijnen misschien te snel of te langzaam afbreekt waardoor de effectiviteit afneemt. Ik wil dit voorstellen aan mijn psychiater als de huidige verhoging ook niet voldoende aanslaat.

Groetjes,
Marjolein

Ps. Dankjewel voor jullie reacties alvast
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Letitgo :   • Anke19
Antwoord

#2

Heya!

Stemmingstabilisator werkte bij mij best goed moet ik zeggen. Het is een tijd geleden dat ik ze had moet ik toegeven, mijn vorige depressieve episode en niet de huidige, maar wat ik me ervan kan herinneren dat ik niet al te veel last had van de bijwerkingen.
Je moet je lichaam alleen echt de tijd gunnen om eraan te wennen, het duurt dik twee weken voordat ze lekker werken zeg maar en in die periode had ik wel wat meer last van de bijwerkingen. Vooral een opgejaagd gevoel eigenlijk.
Zo'n stemmingstabilisator haalt de diepe dalen en grote hoogtes weg. Dat vond ik in het begin ook wel een beetje lastig, omdat ik toen der tijd net iets onder het midden bleef hangen zeg maar. Niet echt diep, maar ook niet echt blij, wel stabieler. Daardoor was functioneren wel beter mogelijk.

Met de test kan ik je niet helpen, hopelijk iemand anders hier Smile

Hoop dat je hier wat aan hebt!

Groetjes,
Sanna
Antwoord

#3

Hoi Marjolein,

Ik snap dat je daar wat van schrikt. Waarom denkt hij aan? Welke diagnose heb je gekregen? Welke medicatie tot dusver?

Groet, Francien
Antwoord

#4

Hoi Francien,

Dankjewel voor jouw bericht. Er is bij mij sprake van een comorbiditeit tussen depressie en angst. 

Citalopram reageerde redelijk goed op mijn angstgedachten, maar totaal niet op mijn depressie. Nu slik ik Venlafaxine 300 Mg en ook deze reageert op mijn angst ( paniek en dwanggedachten) , maar te weinig op stemming. En ik heb op slechte dagen het idee dat de dalen dieper zijn en een algemeen van enorme angst (niet gericht ergens op)Ik voel mij echt heel naar dan.

Ook heb ik last van stemmingswisselingen. Van normaal voelen tot ontzettend slecht in enkele uren tijd. Dus ik val binnen enkele uren in een diep dal. 
Na mijn laatste gesprek viel mij in dat ik ook weleens andere vreemde dingen bij mijzelf merkte voordat ik terugviel. Toen ik dit eens allemaal opschreef, heb ik direct de praktijk gebeld en ze gaan dit nu meenemen in hun overleg. Ik heb symptomen die iets weghebben van hypomanie. Of het echt eraan voldoet, weet ik niet. 

Toch denk ik wel dat ik eerst een ander AD wil uitproberen, want die venlafaxine heb ik een akelig gevoel over. Pff maar nu eerst maar eens wachten op de uitslag van het overleg en zelf rustig blijven. Ik durf ook niet echt te bellen, omdat ik nu pas een week geleden iets verhoogd heb. En mij twee weken terug nog hersteld voelde.

Ik las dat jij een combinatie van AD gebruikt. Heb jij ook veel uitgetest voordat je iets had gevonden dat aansloeg?

Groetjes,
Marjolein
Antwoord

#5

Hallo Letitgo,

Ik las je verhaal over AD en dacht laat ik even reageren.

Ikzelf gebruik Sertraline 150 mg. Ook dat is een middel dat bij angst ondersteunt.
Verder gebruik ik zo nodig Mirtazapine als slaapmutsje. Ik slaap er heerlijk op.

Groetjes,  Bert
Antwoord

#6

Ik heb aardig wat uitgeprobeerd inderdaad: seroxat, venlafaxine (kan ook hypomaan of manisch gedrag uitlokken dus voor zover mogelijk nagaan of je dat ook van daarvoor herkent), citalopram - niks - sertraline, bupropion en toen ivm zwangerschap/borstvoeding weer citalopram. 

Nu heb ik 10 mg fluoxetine met 300mg Bupropion en dat lijkt vooralsnog een mooie combi. Eerst wat stuiterig maar de laatste weken steeds normaler ipv de uitersten. Of misschien went het ;-). Mocht dat effect afzwakken is route waarschijnlijk combi Citalopram/Bupropion, evt.tricyclische en evt. stemmingsstabilisator. 

Het is echt uitproberen. Ik herken dat snelle heen en weer qua stemming en heb af en toe de neiging tot iets te opgewekt gedrag en mezelf dan uitputten. Maar dat is ook wel weer een beetje logisch als je je eindelijk weer wat beter voelt. Vooralsnog nog niet zoveel dat mijn huidige psychiater het als bipolair diagnosticeert. 

Bupropion zit niet in het standaard protocol trouwen maar is een soort zijstap. Ik heb het idee dat deze combi het stuitergedrag wat tempert, aardig helpt tegen depressie en lichte paniwkklachten.
Antwoord

#7

Hoi Fae en Bert,

Dankjewel voor jullie reacties en het delen van jullie ervaringen. Doet mij goed om mensen te praten die weten hoe het voelt. Vooral nu ik voor mijn gevoel erg diep in de put zit.

Was bij jou het eerste AD goed, Bert? Dat lijkt mij fijn. Ik heb oxazepam 10 Mg als noodmedicatoe, maar dat werkt ook niet.

Jeetje Fae, wat een zoektocht! Heeft dat lang geduurd? Ik kan mij voorstellen dat het ook frustrerend is?
Bij mij merk ik vooral de angst dat ik niet te genezen of te stabiliseren ben. Allerlei doemgedachten die in mij opkomen. Aan de andere kant: twee weken geleden voelde ik mij toch al 4 weken goed. Dus zelfs als de medicatie het niet is, kan ik er toch uitkomen. 

Ik sta ook niet echt negatief tegen een stemmingstabilisator, maar wel tegen de bijwerkingen. Hij had het bijvoorbeeld over seroquel. En daar kun je dan 30 kg van bij komen. Daar schrok ik wel van.

Groetjes,
Marjolein
Antwoord

#8
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-04-2018, 21:31 door Fae.)

Ja was af en aan. Soms een periode beter geweest. Al zo’n 20 jaar.  Sad

Ik gebruik ook incidenteel Oxazepam. Soms maandenlang niet. In de meeste gevallen was het ‘s avonds om rustiger te worden. Ik gebruik dan 20 mg, 10 mg hielp mij te weinig. Overdag één keer 10 mg gebruikt en dat hielp me toen de dag door.
Antwoord

#9

(05-04-2018, 19:59)Letitgo schreef: Was bij jou het eerste AD goed, Bert? Dat lijkt mij fijn. Ik heb oxazepam 10 Mg als noodmedicatoe, maar dat werkt ook niet.

Beetje domme vraag misschien, maar wat is AD?

groet,
Ray
Antwoord

#10

Anti-depressiva
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
20-10-2023, 10:51
Laatste bericht: cyranno
30-08-2023, 23:29
Laatste bericht: Mabel
21-08-2023, 22:44
Laatste bericht: Mabel
08-02-2023, 18:51
Laatste bericht: Joy
11-08-2021, 18:46
Laatste bericht: Feline
27-07-2019, 16:45
Laatste bericht: LetitgoGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)