Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Dagtherapie


#1

Hoi,

al enkele maanden in een zware depressie gesukkeld. Ondanks begeleiding door een psychologe en medicatie ging het van kwaad naar erger met me. Suïcidegedachten werden steeds sterker, ik begon mezelf te beschadigen en werd echt bang om de controle volledig te verliezen.
Uiteindelijk liet ik me enkele weken geleden opnemen in een crisisinterventiecentrum.
Daar ben ik wat tot rust kunnen komen en heb ik in een veilige omgeving en met de nodige ondersteuning wat kunnen uitzoeken waarmee ik allemaal kamp.

Intussen ben ik weer thuis en sinds vandaag ben ik gestart met een traject van dagtherapie. Ik vroeg me af of hier mensen ervaring mee hebben?
Tot nu toe lijkt dit me wel een goede therapie voor mij, maar tegelijkertijd ben ik ook bang. Bang dat het toch niet zal zijn wat ik ervan verwacht, bang dat er dingen naar boven zullen komen waar ik niet klaar voor ben...
Ik merk dat ik de laatste tijd mezelf echt ben kwijtgeraakt en gewoon niet meer weet wie ik ben. Dat besef zorgt voor behoorlijk wat angstgevoelens. Tegelijkertijd voel ik wel dat ik er nu iets mee moet doen.

Sorry voor mijn verwarrende berichtje, maar ik weet het gewoon zelf allemaal niet zo goed. Ik hoop gewoon van hier wat ervaringen kunnen te lezen van mensen die ook zo'n traject gevolgd hebben.

Alvast bedankt
Antwoord

#2

Hoi Pinootje, ik heb geen ervaring. Ben zelfs nog nooit depressief geweest. Ik schrijf hier als "partner van", dus weet wel waar het over gaat. Misschien kun je niet "klaar zijn" voor de dingen die misschien naar boven komen. Je weet nooit wat gevoelens en emoties voor effect zullen hebben. Maar ik ben er wel van overtuigt dat zulke dingen er eerst "uit" moeten, voordat je verder kunt met herstel. Het is iets wat anders steeds weer op je (geestelijke) pad zal komen. Ik wens je heel veel sterkte en succes.
Antwoord

#3

(20-02-2018, 10:42)Positiva schreef: Hoi Pinootje, ik heb geen ervaring. Ben zelfs nog nooit depressief geweest. Ik schrijf hier als "partner van", dus weet wel waar het over gaat. Misschien kun je niet "klaar zijn" voor de dingen die misschien naar boven komen. Je weet nooit wat gevoelens en emoties voor effect zullen hebben. Maar ik ben er wel van overtuigt dat zulke dingen er eerst "uit" moeten, voordat je verder kunt met herstel. Het is iets wat anders steeds weer op je (geestelijke) pad zal komen. Ik wens je heel veel sterkte en succes.

Dankjewel Positiva,

dat is zeker waar en ik besef ook zeer goed dat ik moet aanpakken wat veel te lang verborgen is gebleven/weggeduwd werd. Ik heb momenteel gewoon heel erg het gevoel dat ik zelf niet meer weet wie ik ben en wat ik wil.
Ik ben altijd heel onzeker geweest en heb een erg laag zelfbeeld. Daardoor heb ik me altijd enorm ingezet om toch 'aanvaard' te worden door de maatschappij en dit vertaalde zich in me volledig weg te cijferen en steeds anderen voorop te plaatsen.

Nu ben ik dus op het punt gekomen dat ik zodanig en zolang leefde om anderen te plezieren en voor anderen goed te doen, dat ik echt niet meer weet wat ik wil, waar ik met mijn eigen leven naartoe wil.
Simpele vragen zoals: waar heb je op dit moment zin in? Of zelfs maar gewoon: wat zou je graag willen eten? zijn quasi onmogelijk om te beantwoorden.
Laat staan dat er gevraagd wordt: waar wil je aan werken? Wat wil je bereiken? Wat is voor jou belangrijk? En laat dat nu net de vragen zijn die in de dagtherapie dagelijks aan bod komen. Dit zorgt voor zoveel chaos in mijn hoofd waardoor ik erg het gevoel heb dat ik vastloop.

Maar ik doe m'n best om vol te houden, in de hoop dat er na verloop van tijd toch wat meer licht zal schijnen...
Antwoord

#4

Misschien moet je het niet groter/moeilijker maken als het is. Je geeft zelf al aan dat de meeste problemen voortkomen uit een laag zelfbeeld en jouw (daaruit voortvloeiende) please-gedrag. Ik denk dat je daarmee juist heel goed aangeeft waaraan je wil werken.
Antwoord

#5

Hoi Pinootje,

Wat houdt dagtherapie in? Daar heb ik zelf geen ervaring mee. 


Wel herken ik het niet weten wie ik ben en de besluiteloosheid. ,,Wie is Marjolein?’’ was DE vraag van mijn psycholoog tijdens mijn tweede episode. Het vervulde mij met paniek dat ik geen antwoord wist en daar naartoe ging werken. Inmiddels, in mijn derde episode, weet ik daar wel antwoord ook te geven. Toch mag ik wel erkennen dat ik mij vooral in dienst stel van mijn omgeving en daar mag ik aan aan gaan werken.

Verder de vragen ‘waar heb jij nu zin in’ en ‘wat wil je eten’ heb ik ook last van. Interesseert mij verder niet of ik biefstuk eet of kip. Ik eet omdat ik moet en wil leven, niet omdat ik ervan geniet of het überhaupt proef. Besluiteloosheid is ook een symptoom van depressie;  probeer te accepteren dat eten en leuke dingen nu niet op de voorgrond staan. 

Je geeft aan bang te zijn dat je het niet zult aankunnen wat er naar boven komt. Mijn therapeut vertelt mij altijd dat je krijgt wat je aankunt. Het komt goed! Tenslotte de weg om jezelf te leren kennen, heb ik zelf als heel mooi en magisch ervaren. Er zat bij mij juist heel veel moois!

Veel sterkte de komende tijd! 

Groetjes,
Marjolein
Antwoord

#6

Hey Marjolein,

bedankt voor je reactie; alvast fijn om te ervaren dat ik niet de enige ben die dit meemaakt/meemaakte.

Dagtherapie is eigenlijk een soort van tussenoplossing tussen opname en gewoon ambulante therapie. Je gaat dus gedurende een langere tijd elke dag (van maandag tot vrijdag) therapie volgen. Hierin zitten oa gesprekstherapie (individueel en in groep), ergotherapie, psychomotorische therapie, psycho-educatie...

Je krijgt dus eigenlijk de intensieve begeleiding die je bij een opname ook zou krijgen, maar gaat 's avonds en in het weekend gewoon weer naar huis (en probeert daar dan toe te passen wat je overdag aangereikt kreeg). Op die manier blijft ook je normale sociale leven wat intact.

Ik ben intussen een week bezig met de dagtherapie (na een crisisopname van 2 weken) en het is wel behoorlijk intens. Veel verwarring en extra vragen; behoorlijk wat moeilijke momenten, maar ik wil wel doorzetten.
Antwoord

Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)