Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

elke dag


#1

Hallo,

Is al weer een tijdje geleden dat ik hier geschreven heb. Ben inmiddels al weer 2,5 maand aan het werk. Het begin vond ik heel eng, omdat ik net uit mijn depressie geklommen was en ik merkte ook dat ik me soms nog ontzettend angstig voelde om me te uiten naar mijn collega's. Ik was ook bang voor de herhaling dat ik weer in een depressie terecht zou komen want door mijn andere werk was ik er in geraaakt.

Het ging aardig tot half januari ik het weer aan voelde komen, ik begon me weer negatief te voelen, gevoelens als " ik kan er niet tegen op" begonnen om hoog te komen en willen vluchten. Een nogal dominante collega waar ik het gevoel bij had niet tegen op te kunnen. Me veel te veel opsluiten op mijn kamer na mijn werk, moe zijn, nergens meer zin in.

Maar ik ben er tegen gaan vechten tegen dit gevoel, in de zin van, allerlei dingen gaan ondernemen om te te onstpannen naast mijn werk dingen gedaan die ik leuk vind, naar de sauna gegaan, gaan wandelen buiten in de zon, tegen een vriend aangepraat en alles er gewoon uitgegooid zoals ik me voelde, dat luchte enorm op. En in mijn hoofd de afspraak met mezelf gemaakt me niet meer te laten intimideren door de éne collega. Dit alles koste me enorm veel moeite, voelde me onwijs moe, maar ik wilde kosten wat kosten hier doorheen en ik besloot me alleen nog maar op mezelf te richten, me te concenteren op mezelf en mijn eigen welzijn.

Ik had het gevoel het werk ook niet aan te kunnen en toen ik mezelf tegensprak en keihard er tegen aan ging merkte ik dat ik aan het einde van de dag trots op mezelf was, ik  was trots op mezelf dat ik mijn best had gedaan en dat ik me niets had aangetrokken die dag van die dominante collega. Ik voelde me sterker worden en trots.

Het voelt als een wonder als ik terug kijk dat ik me nu niet meer down voel zoals half januari, het is me gelukt!

Maar nog elke dat is het werken. Elke dag moet ik mezelf er aan blijven herinneren op mezelf te concenteren en ontspanning te zoeken na het werk om blij te blijven.
Maar ik ben wel blij dat ik er nu sneller uit ben gekomen dan de laatste zomer toen ik echt afgleed en ik mezelf begon af te straffen.

Deze keer voel ik veel meer begrip naar mezelf en ruimte om alles te voelen zoals het is, ook als dingen niet fijn voelen.Het gaat dus beter, ik herken nu waneer het niet goed gaat en weet mezelf sneller te corrigeren en door te zetten zodat ik niet in de diepe depressie terecht kom en daar ben ik al heel erg blij mee.
Antwoord

#2

He dat is pittig even, maar wat super dat je de goede dingen hebt gedaan en het beter gaat!  Smile
Antwoord

#3

(11-02-2018, 14:09)Fae schreef: He dat is pittig even, maar wat super dat je de goede dingen hebt gedaan en het beter gaat!  Smile

Hey Fae !

Dank je wel!
 Ja was zeker pittig, nog steeds wel hoor, want merk toch wel dat het elke dag goed opletten geblazen is, 
maar ben zeker blij dat het weer beter gaat!
Dank je wel voor je reactie.
Groetjes Domino
Antwoord

#4
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-02-2018, 23:50 door Fae.)

Graag gedaan.  Ik vind het wel inspirerend. Zijn er ook dingen die je in je dagelijkse routine hebt ingebouwd?
Antwoord

#5
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-02-2018, 22:31 door domino. Edit Reason: dubbele tekst )

(11-02-2018, 20:59)Fae schreef: Graag gedaan ? ik vind het wel inspirerend. Zijn er ook dingen die je in je dagelijkse routine hebt ingebouwd?

                      
Whouw Fae, goeie vraag, moest er even over na denken omdat ik het moeilijk vind zo even kort op te schrijven omdat het ook een heel proces was van binnen wat nu een routine is geworden. Ik zal het proberen.

Elke dag voor ik ga werken ga ik altijd even zitten met mezelf en praat ik met mezelf en zeg ik tegen mezelf bijvoorbeeld, ik kan dit aan, ik heb vertrouwen in mezelf en ik laat me niet intimideren, ik ben sterk genoeg om dit aan te kunnen etc. Dit zeg ik eigenlijk ook tijdens de dag tegen mezelf als ik merk dat ik weer aan mezelf ga twijfelen. Ik moedig mezelf zeg maar aan, herinner mezelf aan het feit dat het gisteren ook is gelukt, dus vandaag ook. Moedig mezelf aan alleen maar vooruit te kijken et dat het gaat lukken. Soms trek ik me dan even vijf minuten terug op de wc als ik merk dat ik het nodig heb en concentreer me op deze dingen.


Ik gun mezelf een moment van rust na het werk, ik mag me even helemaal voelen zoals ik me voel. Ik hoef bijvoorbeeld voor een half uur even helemaal niets, mag even relaxen, ik vind het erg fijn om gewoon even een half uur voor me uit te staren en thee te drinken en alles helemaal los te laten en dat helpt mij om alles wat gebeurd is door de dag los te kunnen laten. Als er dan dingen zijn die ik niet los kan laten dan praat ik tegen mezelf, en vraag ik mezelf om mezelf rust te gunnen en me niet meer druk te maken en het los te laten. Als dat niet helpt ga ik buiten lopen en concentreer me op alles om me heen buiten tot dat ik door het wandelen en de afleiding door het kijken naar de bomen, de lucht en diep inademen van de buitenlucht mijn ergernis of gedachtenpatroon stopt en ik me weer vrij begin te voelen.

In het begin was mijn angst en onzekerheid nog erg groot en ging ik er echt voor zitten drie keer op een dag en zei ik letterlijk een lijstje op voor mezelf om mezelf hier aan te herinneren een rijtje met positieve affirmaties, ik ben sterk, ik ben zeker van mezelf, ik ben lief voor mezelf, etc… en dit somde ik dan op, op elk moment wanneer ik dat nodig had en dat was in het begin nogal vaak, tijdens mijn pauze, tijdens het werk etc.


Nu voel ik me sterker en hoef ik alleen maar te denken aan: concentratie op mezelf en dan ben ik er al in het gevoel van dat ik het kan. Maar in het begin had ik daar erg veel moeite mee.

En wat ik veel doe is bewust ademen,  in de zin van diep in en uit ademen en dan echt alles wat ik voel wegblazen, druk, spanning, stress etc. Dit doe ik elke ochtend als ik wakker word, tijdens mijn pauze en na het werk om echt tot mezelf te komen. Maar vijf minuten, dan sluit ik mijn ogen en ga ik heel bewust in en uit ademen. Op deze manier blijf ik ook beter geconcentreerd op mezelf.

Verder heel bewust eruit gaan, als ik het maar vijf minuten even naar buiten om de sleur te doorbreken. En zeker als ik de twee dagen niet werk, niet thuis in bed blijven hangen. Soms heb ik geen zin, maar ik motiveer mezelf toch om eruit te gaan en dat helpt me enorm. Want als ik dan terug kom voel ik weer hoe fijn het is dat ik mezelf een uitje heb gegunt en dat alleen al geeft me energie. En de ervaring dat het fijn was bevestigd dan weer waarom ik het beter kan doen.  En er ook echt uit gaan om iets leuks te gaan doen, dus sauna, zwembad, iets lekkers kopen etc.


Voor de rest merk ik nu na mijn doorzettingsvermogen hoe fijn sommige dingen zijn en door dat te ervaren helpt het mij om het nu vaker te doen en daar herinner ik mezelf dagelijks aan, dat is ook wel een routine geworden om mezelf eraan te herinneren. Dus bijvoorbeeld de eerste keer naar de sauna gaan koste mij enorm veel energie want alles in mij hield het tegen, was toch niet nodig gedachte, kan wel een andere keer, is te ver weg, ben moe, maar ben tegen al mijn excuses ingegaan en toch gegaan en toen ik was geweest voelde ik me zo fijn. Zo veel meer onstpannen en het brak onmiddellijk de  sleur waar ik in zat.  Zo ook met naar het zwembad gaan. Het zijn dingen die ik fijn vind, maar dan gun ik het in mijn gedachten mezelf niet, of wil ik er geen moeite voor doen. Maar heb me niet tegen laten houden door mijn gedachten.

Het klinkt misschien raar maar ik probeer mezelf echt een beetje te pushen om dingen te doen en niet op een drammende manier maar meer op een liefdevolle manier omdat ik weet dat het me uiteindelijk goed doet. Maar die eerste stap was het moeilijkst. Want alles in mij hield het tegen.

Probeer dingen niet te zien als moeten, want daar heb ik zo’n hekel aan en dan wil het al niet meer. Maar mezelf belonen zeg maar. Ja klinkt misschien echt heel raar maar ik weet ook niet zo goed hoe ik het uit moet leggen. Als ik iets gedaan heb en het is goed gegaan mezelf daar voor feliciteren.
Ik probeer mezelf te laten zien dat dingen fijn kunnen zijn en probeer de lading eraf te halen van dat het dingen zijn die moeten of die niet leuk zijn. Maar meer als een uitdaging. Als ik me nu niet laat intimideren door mijn werk of collega’s maar laat zien aan mezelf dat ik het aankan, dan kan ik trots op mezelf zijn en dan is het een uitdaging en geen moeten meer.

Maar dus voornamelijk elke dag mezelf positief toespreken is een routine die ik toe pas, mezelf herinneren aan wat ik al bereikt heb en dat het dus mogelijk is om dat weer te behalen en dat ik het waard ben om fijne ervaringen te hebben door leuke dingen te doen en momenten in te bouwen om mezelf rust te geven. Mezelf niet continu onder druk leggen helpt enorm. En dan begin ik de momenten waarin ik moet presteren in het werk bijvoorbeeld als een uitdaging te zien en gaat mijn aandacht van alles negatief zien naar alles als een uitdaging zien en word het positief als het me is gelukt.
Antwoord

#6

Bedankt voor je uitgebreide reactie, heel concreet ook. Wat mooi! Geweldig dat je de dingen die je noemt zo hebt kunnen integreren. Veel dingen zijn herkenbaar, zou ik zo gezegd kunnen hebben. Zoals niet teveel “moeten”. Ik ben ook onderweg met een aantal van die dingen. 

Vooral even buiten wandelen is een ding. Ik kan me er niet toe zetten. Ik hou daar enorm van, vooral tussen bomen. Op de terugweg van werk fiets ik daarom altijd door het park. Even landen. 

Om mezelf makkelijk aan dingen te herinneren, zoals dat ik het aankon op het werk, heb ik een tijdje een armbandje gedragen die symbool stond voor dat ik er mag zijn en ok ben zoals ben en het aankan.
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Fae :   • domino
Antwoord

#7

Klinkt goed Domino! Knap dat je dat voor jezelf helemaal kunt analyseren en uiteindelijk de juiste dingen weet toe te passen! Je kunt inderdaad trots zijn op jezelf.
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Positiva :   • domino
Antwoord

#8
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-02-2018, 19:58 door domino.)

(12-02-2018, 00:00)Fae schreef: Bedankt voor je uitgebreide reactie, heel concreet ook. Wat mooi! Geweldig dat je de dingen die je noemt zo hebt kunnen integreren. Veel dingen zijn herkenbaar, zou ik zo gezegd kunnen hebben. Zoals niet teveel “moeten”. Ik ben ook onderweg met een aantal van die dingen. 

Vooral even buiten wandelen is een ding. Ik kan me er niet toe zetten. Ik hou daar enorm van, vooral tussen bomen. Op de terugweg van werk fiets ik daarom altijd door het park. Even landen. 

Om mezelf makkelijk aan dingen te herinneren, zoals dat ik het aankon op het werk, heb ik een tijdje een armbandje gedragen die symbool stond voor dat ik er mag zijn en ok ben zoals ben en het aankan.
Hey Fae,
Het is inderdaad zoeken naar middelen om te blijven herinneren dat we ok zijn. 

Heb ook een tijdje de hand aai methode toegepast als ik op mijn werk was en me niet fijn begon te voelen om me weer veilig te voelen. 

Ik geniet ook erg van bomen, alleen er al naar kijken geeft me rust. 

Soms kijk ik ook gewoon op internet naar mooie natuurgebieden. Dat doet me soms ook al goed.
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  elke dag depressief Started by cyranno
1 Replies - 1,096 Views
07-05-2019, 12:20
Laatste bericht: ShalinGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)