Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Voorstellen & mijn verhaal


#1

Hoi allemaal, 
 
Ik ben Samantha, 25 jaar. 
Ik zal mijn verhaal vertellen hoe ik aan de antidepressiva ben geraakt.
 
Ik startte met antidepressiva toen ik 17 jaar was. 
 
Eindexamens middelbare school stonden voor de deur, ik had veel stress en voelde enorm veel druk.  Door mede klasgenoten hoorde ik dat het hielp om wiet te roken. Ik sprak met een vriendin af in de ochtend voor mijn eindexamen om 13.00 uur om wiet te gaan roken. Nadat ik een paar flinke halen van de joint had gerookt voelde ik mij buiten mijn lichaam treden, alsof ik naast mijn schoenen liep en vanuit een ander persoon naar mezelf keek. Ik werd bang en ben zo snel als ik kon naar huis gelopen (dit was 5 min) toen ik aan het lopen was had ik het idee dat ik op straat kon lopen en als een auto mij zou aanrijden ik dit niet zou voelen, alsof het een droom was... Eenmaal thuis ben ik in mijn bed gaan liggen en voelde het alsof het leven uit mij gezogen werd., ik ben hierop naar de badkamer gerend en in de spiegel gekeken (geen idee waarom) erna ben ik beneden op de bank gaan liggen, ik was zo in paniek dat ik 112 heb gebeld en gezegd heb dat ik dood ging, Deze stuurde de huisarts. Mijn ouders waren inmiddels thuis gekomen en ook de huisarts was toegekomen, ik heb 4x goed overgegeven en kwam weer redelijk bij positieven. De dag erna voelde ik mij redelijk oke en ben ik gaan werken. Enkele dagen later voelde ik mij somber en heel angstig ik durfde het huis niet meer uit. Ook had ik moeite met slapen en was ik bang dat ik doodging. De huisarts besloot antidepressiva voor te schrijven, Citalopram 20 Mg,  de eerste weken waren rampzalig ik voelde mij vreselijk en dacht dit komt nooit meer goed. Na 4 weken begon ik op te bloeien en durfde ik weer naar buiten en leuke dingen te doen de angst was weg en ik voelde mij weer oke. 
Na 8 jaar antidepressiva te hebben geslikt begon ik het eigenlijk tijd te vinden om te stoppen, dit heb ik op eigen houtje gedaan, ik vergat ze daarnaast ook vaak in te nemen (vraag me niet waarom) dat ik toen tegen de huisarts zei dat ik 1x per week er is een innam dat dit geen effect meer had dat ik er maar helemaal mee gestopt ben. 
Nu ben ik 3 weken verder en ik voel me prima,  ik heb absoluut geen angst of depressieve gevoelens wel heb ik dat ik dommer lijk te worden?? En vergeetachtig. Ik kan het niet anders omschrijven. Soms zeg ik dingen en dan denk ik hier klopt helemaal niks van of vergeet ik belangrijke afspraken, klopt mijn zinsopbouw niet en allemaal rare wartaal... Is dit een verschijnsel van stoppen met antidepressiva? Ik erger me mateloos en weet niet goed wat ik ermee moet doen, hebben jullie tips? Of ervaring hiermee? 
Daarnaast ben ik energieloos, ik ben niet vooruit te branden terwijl toen ik af en toe een pilletje nam hier geen last van had. Het liefst zou ik hele dagen lui op de bank hangen. 
 
Graag zou ik tips en ervaringen horen.
 
Liefs Samantha 
Antwoord

#2
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-07-2019, 09:49 door Jorin.)

Hoi Samantha,

Je zou eens kunnen kijken bij het recente topic "afbouw Sertraline" Daar staan een paar tips en ervaringen over afbouwen.
Het kunnen onttrekkingsverschijnselen zijn, maar het kan ook zijn dat het symptomen van depressie of een andere psychische ziekte zijn.

Je bent jong begonnen en hebt het lang geslikt, dus het kan heel goed dat je lichaam tijd nodig heeft zich opnieuw in te stellen.
Ikzelf heb ook het idee dat ik veel vergeetachtiger en ook minder intelligent geworden ben door de antidepressiva. Volgens de arts is een verslechterd geheugen een symptoom van depressie, maar naar mijn idee is het echt gekomen door de citalopram.
Zinsopbouw en wartaal herken ik niet.

Mijn tip voor nu is om even weer terug te gaan naar een kleine hoeveelheid citalopram tot je je weer goed voelt en het daarna rustiger af te bouwen.
Ondertussen wellicht een goed idee om psychiater en psycholoog te regelen, zodat indien je het nodig hebt niet nog heel lang hoeft te wachten voordat je aan de beurt bent. En je kunt dit soort vragen dan ook overleggen met de psychiater.
Antwoord

#3
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-11-2019, 13:58 door Lichttunnel.)

Hoi en aangenaam Samantha,

Wat Jorin zegt, kan ik heel goed begrijpen. 
Allereerst wat goed dat je gestopt bent. 
Als af en toe een pilletje nemen je helpt zal ik je dat zeker niet afraden.

Mij vallen echter 2 dingen op (sorry ik ben heel eerlijk)

- Je hebt een traumatische ervaring gehad na die joint. Zelf vind ik het vreemd dat de huisarts gelijk antidepressiva heeft voorgeschreven.
Het heeft jou goed gedaan, dat is fijn. Maar het is nogal wat wat je ervaren hebt. Ik zou dat een trauma noemen. Dus was er een heel duidelijke reden om je angstig en depressief te voelen.

- Natuurlijk gebeurd er van alles in de hersenen, wanneer je stopt met antidepressiva. Je hersenen moet hiervan herstellen. De Serotonine aanmaak, en stromen worden nu weer op een natuurlijke manier gereguleerd. Dat kost tijd.

Ik heb een vraag aan jou (waar je niet op hoeft reageren als je dat niet wilt). Kan het zo zijn dat je bewust of onbewust piekert over de vergeetachtigheid, het gevoel "Dommer" te worden?
Ik weet uit ervaring hoeveel energie piekeren kost. Daar wordt je doodmoe van en zorgt dat je passiever wordt. 

Veel succes,

Lichttunnel
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
09-02-2021, 02:44
Laatste bericht: desireless
01-02-2021, 18:14
Laatste bericht: Mabel
  Even voorstellen Started by hans007
18 Replies - 2,027 Views
01-02-2021, 16:47
Laatste bericht: hans007
  Nog maar eens voorstellen... Started by L4E
13 Replies - 1,025 Views
29-12-2020, 13:13
Laatste bericht: Mabel
  Mezelf voorstellen Started by Maartje
3 Replies - 316 Views
26-12-2020, 13:35
Laatste bericht: cyranno
  Voorstellen Started by Weetikniet
4 Replies - 316 Views
24-12-2020, 02:58
Laatste bericht: Maartje
  Voorstellen Started by beusje
12 Replies - 925 Views
20-12-2020, 17:01
Laatste bericht: desireless
  Voorstellen Started by Techneut
1 Replies - 227 Views
18-12-2020, 10:47
Laatste bericht: Mabel
  Even voorstellen Started by Esmee1999
1 Replies - 101 Views
14-12-2020, 14:01
Laatste bericht: desireless
  Even voorstellen ... Started by Jos
5 Replies - 168 Views
11-12-2020, 22:26
Laatste bericht: BertGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)