Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Voorstellen/herkenning?


#1

Hallo, ik ben super nieuw hier en dit is dan ook mijn eerste berichtje. Ik ben 25 en sinds 3 maanden moeder van een prachtige dochter. 

Al sinds de pubertijd zit ik op en af slecht in mijn vel, wat door de jaren heen en met name sinds de bevalling verergerd is. Na een jaar bij de POH-GGZ ben ik sinds kort bij een behandelend psychologe die direct de diagnose depressie stelde. Hoewel ik (een deel van) de kenmerken herken voelt het raar om dit te accepteren en voel ik me er een soort van schuldig over dat ik haar "om de tuin geleid" zou hebben omdat ik niet de (alle) extreme klachten ervaar die bij een depressie beschreven staan. 

Zoeken naar de oorzaak was niet zo moeilijk, die ligt (heel cliche) hoogstwaarschijnlijk bij de geschiedenis en relatie met mijn vader, waar ik toevallig sinds een maand weer ruzie mee heb. Die ruzie beinvloedt mijn dagelijkse leven in alles; mijn concentratie ligt onder de grond, wanneer ik er aan denk (meerdere keren per dag) slaat mijn hart over en ik kan me uit het niets intens boos of verdrietig voelen. Waar het heel kort op neer komt is dat hij ontzettend liefdevol kan zijn, maar een patroon heeft van heel boos worden, gevolgd door negeren wanneer ik iets doe of zeg dat hem niet zinde/zint. (Misschien mede) daardoor ben ik ontzettend onzeker en nerveus/slecht in grenzen aangeven en goed in mezelf preventief emotioneel "straffen" en omlaag praten. Hoewel ik met de POH-GGZ al eens eerder een poging gedaan heb met EMDR hoop ik dat het morgen meer effect zal hebben. 

Ik hoop om hier wat herkenning te vinden en/of ervaringen uit te kunnen wisselen en om daardoor wat objectiever naar de diagnose en situatie te kunnen kijken, waarbij de schuldgevoelens hopelijk wat af kunnen zwakken.
Antwoord

#2

Hallo Snuffelozo,

Welkom op het forum. En gefeliciteerd met je dochter! Dat moet heel dubbel voelen, blij met je dochter en tegelijk somber. Ik begrijp dat je pas sinds kort onder behandeling bent bij een psycholoog. Ik moest zelf meteen denken aan postnatale depressie toen ik je verhaal las, maar aan de andere kant, je hebt kennelijk al langer last van sombere gevoelens. Zo'n gebeurtenis, een geboorte, kan behoorlijk wat teweeg brengen. Ik spreek niet uit ervaring hoor, maar lees wel eens wat.

Ik denk niet dat je iemand om de tuin leidt, waarom zou je dat doen? Schuldgevoel is wel vaak een onderdeel van depressie, dat kan ik wel uit ervaring zeggen. Het is een rotgevoel waar je maar moeilijk van af komt.

Zelf ken ik ook iemand (geen familie) die, zoals je vader, heel liefdevol kan zijn en dan ineens heel boos zonder dat je dat kan verklaren. En dan zoek je de oorzaak bij jezelf maar daar ligt het niet. Volgens mij is het een soort controledwang van die ander. Dat maakt het echter niet makkelijker om mee om te gaan. En zeker niet als het familie is.

Ervaringen kun je hier zeker uitwisselen. Kijk maar wat rond, je kunt zoeken op onderwerpen die de revue al zijn gepasseerd. Ik lees dat je morgen emdr hebt. Ik hoop dat het iets voor je doet. Laat je het ons weten?

Lieve groet,
Alais
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Alais :   • Snuffelozo
Antwoord

#3

Hoi Alais, 

Bedankt voor je lieve reactie! Het is inderdaad heel dubbel, er zijn enorm goede dingen gaande in mijn leven, maar daar ligt een schaduw overheen door alle negativiteit. 
Het is niet postnataal, maar de combinatie van de ontzwangerende hormonen, een nieuw perspectief als moeder en die ruzie met mijn eigen vader maakt wel dat het versterkt wordt. 
Ik ben inderdaad pas net bij deze psycholoog begonnen, maar hiervoor heb ik een jaar lang gesprekken gehad bij de POH-GGZ, dus helemaal nieuw is het niet. 

De EMDR sessie was heel intens, er kwam veel verdriet en boosheid omhoog en ik voel me nu enorm kwetsbaar door de openliggende wonden. De situatie met mijn vader momenteel voelt als extra zout in die wonden, dus ik ga op dit moment best wel slecht. Volgende week wordt de EMDR doorgezet en de psycholoog heeft gezegd dat de pijn die nu bloot komt te liggen later in de behandeling weer wat af wordt gedekt, dus daar ga ik maar vanuit. Ze zei ook dat we toe werken naar een situatie waarin ik me niet geremd voel om dingen te ondernemen/mensen onder ogen te komen waar ik in conflict mee ben doordat ik hun emoties en gedrag bij hun kan gaan laten en er niet in mijn eigen leven en geluk door beinvloed word. Dat lijkt me een heerlijke situatie, die eerder als een droom dan een toekomstbeeld voelt, maar ik ben benieuwd of ik dat met haar voor mekaar ga krijgen. 


Groetjes,
Snuffelozo
Antwoord

#4

Hi,

Ik heb zelf geen ervaring met emdr maar heb wel gehoord dat het confronterend kan zijn. En dat zal ook wel de bedoeling zijn, anders gebeurt er niets. Wel heel jammer dat dat net nu gebeurt en je 100% zou willen genieten van je dochter. Ze is natuurlijk wel een hele mooie motivatie om door te zetten. Hou die droom maar vast en schrijf hier lekker van je af.  Altijd welkom!

Lieve groet,
Alais
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Alais :   • Mabel
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Mezelf voorstellen Started by Marrie 69
4 Replies - 48 Views
Gisteren, 13:26
Laatste bericht: Marrie 69
  even voorstellen Started by Mr.SW
5 Replies - 145 Views
15-07-2021, 18:30
Laatste bericht: Mabel
  Even voorstellen Started by Tietske
2 Replies - 63 Views
07-07-2021, 21:00
Laatste bericht: Bert
  Voorstellen Started by Essy
1 Replies - 81 Views
21-06-2021, 16:46
Laatste bericht: Muppet
  Even voorstellen Started by Appievanr
14 Replies - 775 Views
20-06-2021, 22:14
Laatste bericht: Alais
16-06-2021, 22:35
Laatste bericht: Roxanne
  Eventjes voorstellen Started by Muppet
2 Replies - 116 Views
16-06-2021, 14:36
Laatste bericht: Muppet
  Voorstellen Started by Eline
16 Replies - 425 Views
14-06-2021, 21:35
Laatste bericht: Alais
  Even voorstellen Started by rene2021
3 Replies - 131 Views
21-05-2021, 14:43
Laatste bericht: rene2021
  Voorstellen Started by mamamoe
10 Replies - 401 Views
20-05-2021, 20:35
Laatste bericht: MabelGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)