Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Slapen


#11

Als je het slaapprobleem met medicatie wilt oplossen, ik neem 's avonds een tabletje Mirtazapine, dit is eigenlijk een AD met als bijwerking slaperigheid.
Ik slaap als een roosje.
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Bert :   • Lise88
Antwoord

#12

Bij mij helpt het om overdag veel te bewegen. Hoe meer ik wandel hoe beter ik slaap. Daarnaast helpt regelmaat.
Never lose hope for better times!
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen trebe :   • Lise88
Antwoord

#13

Hee Trebe, leuk om weer s van je te horen!
Hoe gaat t?

Lise, over t slapen, ik sliep tijdens mn opname na inname van 150 mg seroquel . Binnen n uur licht uit. 8 uur later aan. 
Het was t enige wat me deed slapen. Na n maand afgebouwd.  
Ik hegrijp dat meer mensen dit succesvol voor slapen gebruiken. Het is n ap trouwens. Temazepam  e.d. deden destijds niets, de rest vd pammen ook niet meer.

Mischien heb je er wat aan.

Groetjes Mabel
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Mabel :   • Lise88
Antwoord

#14

Even wat weetjes over slapen voor wie zich nog niet verdiepte in de feitelijke kant er van. Veel ervan zal bekend zijn maar misschien ook niet ....

Noodzaak
Slapen is nodig, zonder slaap overleeft een mens niet. Hoe lang je zonder kan is wel bekend maar dat moet ik nog eens googelen. Is minder lang dan je denkt trouwens. 

Gevoel
Je voelt dat je helemaal niet slaapt. Dat is een heel erge kwelling, om wanhopig van te worden, een marteling. 
Je bent overtuigd dat je geen seconde slaapt, omdat je geheugen alleen de waaktijden opsloeg. Het zijn in praktijk dus heel erg korte slaapperiodetjes afgewisseld met waken. Dat moet ook wel anders zou je niet overleven, maar is ook vastgesteld en gemeten. 

Minimum
Dit put je uit omdat je minimaal 4 uur nodig hebt om in de diepste fase de REM fase te komen (rapid eye movement, de droom fase, daarin wordt herstel en onderhoud en opruimen gedaan in het brein, die soort slaap kan je niet missen dus. Komt ook voor in therapieën en meditatievormen trouwens) 

Gevolgen 
zijn indrukwekkend en veel. Angst, zien wat er niet is, coordinatieverlies, maar ook luciditeit, etc. een hele lijst. Het is de motor van verdere ontregeling, dus heeft het op orde brengen ervan prioriteit. 

Protocol
Vroeger gaven huisartsen veel slaapmiddelen, pammetjes. Opium achtigen. Ten onrechte wil de volksmond dit nog steeds verwarren met A|nti depressiva en anti psychotica, die werken echter totaal anders. Pammetjes verliezen na verloop van tijd hun kracht door gewenning. En afkicken ervan kan persoonlijk verschillen maar heel erg naar zijn. 
Tegenwoordig worden ze in principe voorgeschreven om een toestand te doorbreken zodat je even in een normaal ritme komt. Dan kan je weer wat dingetjes gaan ondernemen om je leven op de rails te zetten qua energie en heeft psychotherapie en begeleiding pas zin. Ze worden dan gebruikt om de tijd te overbruggen voordat AD ofAP aanslaan, want dat kan weken duren en zo lang kan je niet zonder slaap...
De meeste Anti depressiva, en ik geloof ook anti psychotica, hebben ook een slaap regulerende werking. Die is een van de redenen/ of gevolgen dat het vaak beter met je gaat met AD of AP. De pammetjes kunnen daardoor dus ook afgebouwd worden als AD/ AP aanslaan en die zorgen er dan voor dat de afkick van de pammen beter te doen is.

Overigens kan afbouw van AD/|AP op zich ook lang gevolgen hebben maar dat is heel erg persoonlijk en valt buiten dit bestek. Wel kan je tegenwoordig laten testen welke ap/ad welk effect heeft volgens jouw hormoonprofiel. Daardoor heb je van sommige afbouw of opbouw soms helemaal geen of extra veel bijwerking.

Moderne slaapmiddelen 
werken anders dan pammen, en ook heel persoonlijk. 

Vakwerk
Hoe dat allemaal met elkaar samenhangt en elkaar beïnvloedt is ingewikkeld en echt vakwerk. Als je AD of AP of psychofarmaca slikt zou ik het met de psychiater overleggen, want het is een vergelijking met vele vele factoren en wat onbekenden, die je soms gewoon moet uitproberen. Dit kan de huisarts boven de pet gaan. Psychiater maar ook de apotheker is een bron van informatie die je op afspraak in persoonlijk gesprek kan raadplegen om beter te snappen wat je mogelijkheden zijn.

Mechanische redenen 
wakker schieten van: Apneu. (ademstilstand) of snurken of allebei. Tandenknarsen, restless legs, nachtmerries, nachtzweren etc Hier is vaak iets aan te doen.

Ook van te warme dekbedden kan je onmogelijk inslapen en of krijg je nachtmerries. Experimenteer met laagjes dek, losse hoezen, alleen op je boven of onderlijf extra dek etc. 
Lekkere Schone lakens, lavendelgeur met mate, een andere slaapplek in bed, omgekeerd, andere kant, ander bed andere kamer, kan helpen.

Nachtmerries
zijn verwerking trauma en dus niet negatief, wel indrukwekkend. Maar als ze vaak terugkomen ontregelen ze de slaap ook, bespreek dit met je arts.


Vuistregels helpend: 
overdag lichamelijk wat inspanning en buitenlucht, ochtend en avondwandeling
paar uur voor slaap blauwe schermen uit en uit je buurt.
Avondritueel: s avonds douchen ipv s morgens. Lees wat voor het slapengaan. Mediteer, yoga, etc. ontspan. Schieten je klussen te binnen schrijf ze op, dan zijn ze voor nu klaar. 
Alcohol Koffie, thee niet na 16 a 17 uur. Meetbaar effect uren en uren na drinken van al een portie. Van 1 alcohol slaap iets beter in maar korter en ondieper! 2 is al teveel 
Eet niet veel vlak voor slapen, maar ook niet met honger naar bed. Water drinken helpt ook tegen hongergevoel trouwens. Ga uit bed als het niet lukt, lees wat, geen tv of mobiel, niet doen, geen alcohol of koffie thee,  etc. Ga daarna zo mogelijk eens verder op een andere plek slapen etc. Oordoppen, oogmasker proberen. Er zijn nog veel meer tips, uitproberen maar. 

Goede raad
Het is vaak verbazend hoe we bij aanhoudende problemen geneigd zijn juist het foute te doen. Realiseer je bijvoorbeeld dat het je afsluiten van hulpbronnen op zichzelf een symptoom van overspannenheid is...

Bioritme:
Hou rekening met of je een avond of ochtendmens bent. Dit verschuiven is zeer zeer lastig. Hoogstens kan je er een tweede ritme erbij ontwikkelen zoals zeelui. 
In extreme gevallen blijkt verschuiven naar ACHTER wel te kunnen, dus elke nacht later naar bed, tot je in een dikke week 24 uur rond bent. Dat nieuwe ritme kan dan inslijpen.
Is wel iets om onder begeleiding te doen trouwens in een slaapkliniek of zo.
[-] 2 gebruikers zegt bedankt tegen Liefde+Hoop :   • Jorin, Lise88
Antwoord

#15

Bij mij ook wisselend. Slaap in de winter stukken beter doordat er minder daglicht is, en minder herrie van buiten. Ik ben wel vaak snachts wakker. Soms onduidelijk waarom. 

Groetjes
Antwoord

#16

(23-03-2020, 13:45)Mabel schreef: Bij mij ook wisselend. Slaap in de winter stukken beter doordat er minder daglicht is, en minder herrie van buiten. Ik ben wel vaak snachts wakker. Soms onduidelijk waarom. 

Groetjes

Ja sinds het eerder licht wordt wordt ik vroeger wakker maar gebruik dat ook om normalere opsta tijd te krijgen
Antwoord

#17
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-03-2020, 20:25 door J@n.)

Ik doe altijd oordoppen in.  Smile  En mirtazipine slik ik ook.
Antwoord



Lijst met mogelijk verwante topics
  Slapen Started by Flaxie
4 Replies - 400 Views
17-10-2023, 23:09
Laatste bericht: Flaxie
  slapen Started by amber18
2 Replies - 2,194 Views
17-03-2019, 16:54
Laatste bericht: Dark-



Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)