Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Restverschijnselen depressie


#1

Hey,

Ik ben Winnie en heb anderhalf jaar geleden een depressie gehad. Ik ben nu al iets meer dan een jaar medicijnvrij. Het voelt echter alsof er sommige dingen van de depressie zijn gebleven en ik vroeg me af of er meer mensen waren die dat (gevoel) hebben en/of die misschien tips hebben om er mee om te gaan.
Zo kan ik bijvoorbeeld nog steeds niet goed gevoelens voor mensen hebben. Ik kan wel het onderscheid maken van wie ik aardig vindt en wie niet, maar ik kan niet voelen dat ik van iemand anders of van mezelf hou. En ook niet dat zij van mij houden. Alsof ik op een andere radiofrequentie zit en geen liefdesgolven kan verzenden of ontvangen.
Daarnaast kan ik niet over mijn depressie praten en er tegelijkertijd echt iets bij voelen. Het voelt dan bijna alsof ik het verhaal van iemand anders vertel.
Zijn er mensen die dit herkennen?

Liefs,
Winnie
Antwoord

#2

Hoi Winnie,

Ik heb ongeveer het zelfde als jij denk ik. Ik heb geen last van depressieve gevoelens, maar nog wel last van:
  • slechte concentratie, ik ben helemaal niet scherp en fit in mijn hoofd
  • Gevoelsleven is afgevlakt, ik voel daarbij ook weinig voor andere mensen.
  • Ik doe simpel werk terwijl ik vroeger een uitdagende baan had.
  • Ik heb minder energie
  • Ik kan niet genieten en echt ontspannen
Zelf denk ik daarom dat bij mij de depressie nog niet over is, maar dat de depressie in mijn geval onderdrukt wordt door medicijnen.
Mijn behandelaar denkt er ook zo over. Zouden meer mensen hier last van hebben?

gr

trebe
Antwoord

#3

[quote pid='793' dateline='1485769586']
Hoi Winnie, Trebe,

Ik heb dus nog wel depressieve gevoelens, waarschijnlijk chronisch. Medicijnen leggen er een filter over en maken het wat leefbaarder, door het afvlakken ook.
Ik heb behalve wat jullie al noemen, ook last van een behoorlijke dagschommeling: sochtends beroerd en in de loop van de dag wat beter en savonds een paar uurtjes redelijk. Ook heel weinig energie, vooral ook geestelijk, 1 ding per dag doen gaat nu redelijk , maar kan er vaak niets bij doen. En raak snel overprikkelt, daarna weer terug trekken om bij te komen. 
Tijdens betere dagen lijkt dit ook te blijven, wel wat minder.

Ik hoor wel vaker van mensen dat ze restverschijnselen houden na een depressie. Het schijnt toch lastig te zijn op hetzelfde niveau als daarvoor te komen.
Ook dat mensen het gevoel hebben dat ze het over n ander leven hebben, ze kunnen zich niet meer goed herinneren hoe t was. Het verschil in beleving is denk ik dan erg groot.
gr Mabel
[/quote]
Antwoord

#4

Hoi mabel, 

Hoe herkenbaar wat je schrijft.  De dag schommeling heb ik wat mindermaar wat je schrijft over je energie, het gebrek eraan, is zo herkenbaar. 

Ik worstelig sinds 3 jaar met een depressie. 2 opnames en 3 verschillende antidepressiva verder ben ik nu zover dat ik niet meer de hele dag slecht voel. Maarde de momenten dat ik me slecht voel overschaduwen helaas wel vaak de goede momenten. 

Weet vaak niet wat ik met mijzelf aan moet.. 3 jaar geleden werkte ik 3 dagen idee week, runde het huishouden, de kinderen, vrienden etc. En nu? De kinderen lukt net en soms niet.  Ik heb hulp in huis en werken hoef ik voorlopig nog helemaal niet aan te denken.  

Ik hoop op een moment te kunnen praten over na mij  depressdepressie .....
Antwoord

#5

Hoi Nikkiero,

Ik weet ook vaak niet wat ik met mezelf aanmoet en met het leven daardoor ook niet. En als wat je doet erg moeizaam gaat helpt dat ook niet.
Werken, tja dat zie ik ook niet meer voor me, daar moet je je toch een beetje goed voor voelen immers...
Vervelend is dat toch, je hebt je laten behandelen en tja dan verwacht je toch vooruitgang. Kun je ook moedeloos van worden. 
Het is een onbegrepen rotziekte en volgens mij vaak niet toch niet heel goed te behandelen. 
Ik begrijp je, maar kan even geen hoopgevende woorden vinden........... behalve dat er toch ook mensen zijn die na jaren ellende het toch goed maken.
 
Liefs, Mabel
Antwoord

#6

Hoi,

Ik reageer even op m'n eigen bericht over restverschijnselen depressie. Ik heb momenteel sterk het idee dat ze instant worden gehouden door de medicatie.

Nu ben ik al een hele lange poos aan het afbouwen. En je zou dan op een gegeven moment verwachten dat de dosering zo laag wordt dat die weinig meer doet. Vreemd genoeg merk ik nog helemaal niks daarvan. Ik heb zelfs het idee dat ik me beter begin te voelen met bijna geen medicatie. Blush

wordt vervolgt....
Antwoord

#7

Trebe,

Er is altijd een periode bij het afbouwen dat je juist beter gaat voelen. Dat komt omdat de  werking in de hersenen gaat nog even doorgaat ,de chemische balans zeg maar', maar hinderlijke bijwerkingen vallen weg. Volgens een therapeute, ik denk achteraf dat dat ook wel zo is.
Bij mij begon de ellende altijd alsnog als ik onder de laagste dosering kwam en dan niet ook  direct maar n paar weken later. Hoewel ik achteraf toch al wat veranderingen kon waarnemen.
Het veiligste is om op het einde van de afbouw de rem flink in te trappen.
Wat ik eigenlijk wil zeggen, het is heel bemoedigend maar  word niet overmoedig en sla geen stappen over, wees er bedacht op!
Kijk, ik ben natuurlijk geen maatstaf en dit zijn geen wetmatigheden, het is slechts mn ervaring. En ik hoop met heel mij hart dat het voorspoedig verloopt bij jou.

Liefs Mabel
Antwoord

#8

Hoe ingrijpender je leven is veranderd door de depressie, de meer je denk ik het gevoel zal houden dat het niet helemaal goed is gekomen.  Ik denk dat de grootste uitdaging voor ons met deze ziekte is , om echt energie te steken in het vinden van werk/activiteiten waar je blij van wordt en energie van krijgt. Dan gaat het namelijk verschil uitmaken in het geheel. Je moet daar voor vechten..gaat niet vanzelf. Je moet dingen gaan proberen die je leuk lijken. Vrijwilligerswerk proberen. 

Je zal nooit dezelfde zijn na een depressie denk ik. Daar is het te heftig voor.
Antwoord

#9

Ik weet niet hoe het voelt want mijn partner was hier depressief, maar wat die restverschijnselen betreft... dat maakt me wel wat angstig moet ik zeggen. Ik vind het vooral heel erg hard dat mijn vriend niet meer weet hoe goed we het hadden voor zijn depressie. Ik hoop dat het gevoel en de herinneringen ooit nog terug komen, maar het zou dus misschien wel kunnen dat dit niet komt... Hij is intussen wel al helemaal gestopt met medicatie...
Antwoord

#10

Over rest verschijnselen, bij mij ze allemaal weg. ik heb een paar x een depressie gehad en het verloopt altijd op dezelfde manier. 

Slecht voelen, nog slechter voelen, en t gevoel te hebben in een film te zitten, dan steeds beter voeken en vervolgens weer beter.

De laatse maande vergeet ik steeds mijn pillen  en meek dat het sinds een week weer minder gaat. weet iemand dat wanneer je de medicatie slecht in neemt dit ook weer een tijd voor het werkr.
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Voelt als depressie Started by Stressed
2 Replies - 712 Views
02-10-2023, 23:34
Laatste bericht: don't know
02-10-2023, 23:26
Laatste bericht: don't know
  B12 tekort en depressie? Started by kat1989
9 Replies - 5,437 Views
03-06-2023, 18:06
Laatste bericht: Feline
  Depressie of burn out Started by Staf
5 Replies - 2,019 Views
09-05-2021, 22:14
Laatste bericht: J@n
  Blog depressie Started by Bert
9 Replies - 3,648 Views
03-04-2021, 17:47
Laatste bericht: Mabel
  Depressie en vaak moe zijn Started by Superman
7 Replies - 6,571 Views
01-07-2018, 17:13
Laatste bericht: BeagleGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)