Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Hoe krijg je antidepressiva?


#1

Om een of andere reden kan ik hier totaal geen informatie over vinden. Hoe krijg je antidepressiva? De meeste nuttigste info die ik wel konden vinden was dat 80% van antidepressiva voorgeschreven wordt door de huisarts, i.p.v. een psychiater zoals veel mensen denken. Is dit waar? Kan ik hiervoor bij mijn huisarts terecht of zal hij mij gewoon doorverwijzen? Hoe ging dit bij jullie? En hoelang duurde het totdat je het voorgeschreven kreeg? Gelijk of moest je echt meerdere keren komen? Want ik heb geen zin om jaren lang aan 't lijntje gehouden te worden hiermee. Ik weet niet hoeveel je hierop in te brengen hebt, maar ik had sertraline/zoloft in gedachte.
Antwoord

#2

(04-06-2019, 17:18)DylanKing1999 schreef: Om een of andere reden kan ik hier totaal geen informatie over vinden. Hoe krijg je antidepressiva? De meeste nuttigste info die ik wel konden vinden was dat 80% van antidepressiva voorgeschreven wordt door de huisarts, i.p.v. een psychiater zoals veel mensen denken. Is dit waar? Kan ik hiervoor bij mijn huisarts terecht of zal hij mij gewoon doorverwijzen? Hoe ging dit bij jullie? En hoelang duurde het totdat je het voorgeschreven kreeg? Gelijk of moest je echt meerdere keren komen? Want ik heb geen zin om jaren lang aan 't lijntje gehouden te worden hiermee. Ik weet niet hoeveel je hierop in te brengen hebt, maar ik had sertraline/zoloft in gedachte.

Hallo Dylan,

Allereerst hartelijk welkom op dit forum.
Om op je vragen in te gaan. Inderdaad is het vaak de huisarts die antidepressiva voorschrijft, indien nodig.
Als je jouw verhaal vertelt bij de huisarts, zal de huisarts een inschatting maken en je indien nodig in overleg met jou direct deze medicatie voorschrijven.
De psychiater komt vaak in beeld als ik sprake is van een zeer ernstige situatie of als je al bij de GGZ in behandeling bent.
Een goede huisarts zal jouw voorkeur voor een bepaald medicijn serieus nemen. Veel hangt af van de klachten die je hebt.
Sertraline wordt bijvoorbeeld nogal eens voorgeschreven bij een combi van depressieve klachten welke gepaard gaan met angst.
Hoe ben je zo op Sertraline of Zoloft gekomen?
Hoor het graag.

Groet, Bert
Antwoord

#3
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-06-2019, 22:27 door Jorin.)

Hallo Dylan,

Ja, je kan bij de huisarts terecht.
Ik kreeg het meteen toen ik er om vroeg. Ik had daarvoor al wel een hele tijd behandeling bij een psycholoog gehad. Alleen antidepressiva gebruiken, zonder ooit therapie te volgen komt naar mijn weten nauwelijks tot niet meer voor. 

Antidepressiva is nooit eerste keus. Je neemt het niet zomaar.

Jouw vragen roepen bij mij dan ook meteen de volgende vraag op: 
Wat denk je dat de antidepressiva voor jou kan betekenen? 

Waarom heb je voorkeur voor sertraline?
Antwoord

#4
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-06-2019, 00:35 door DylanKing1999.)

Hallo Bert en Jorin,

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb wat onderzoek gedaan naar de verschillende soorten antidepressiva. Hier las ik dat je vaak eerst begint met SSRI's. Er stond ook bij dat paroxetine/seroxat en venlafaxine/efexor niet aanbevolen wordt om als eerste keer te gebruiken, om deze moeilijk zijn af te bouwen. Ik heb daarna vooral bij mijnmedicijnen de andere vergeleken. Ze hadden allemaal redelijk dezelfde score voor werking en bijwerkingen, dus ik heb ze meer per specifieke ziekte vergeleken. I guess dat ik hiervoor eerst wat meer achtergrond van mezelf bij moet geven.

Ik ben al depressief sinds dat ik jong ben. Ik ben hier over de jaren heen wel een paar keer voor naar verschillende psychologen geweest maar dat is niet echt wat voor mij en het hielp mij dus ook niet echt. En ik kan wel garanderen dat als dit een weer vereiste is dat ik er helemaal niets aan ga doen. Maar mijn depressie is ondertussen wel tot het punt gekomen dat het mijn leven zo erg verstoord dat ik alles niet echt meer red. Daarom wilde ik antidepressiva proberen. Ik weet dat veel mensen zullen zeggen dat je eerst therapie moet proberen of dat het beter werkt als je tegelijkertijd therapie volgt, maar ik ken mezelf en dat gaat gewoon niet voor mij werken. En ik zal er al snel een bloedhekel aan krijgen. Dus het is antidepressiva of niets. Ik wilde dit al een langere tijd proberen, maar telkens deed ik het toch weer niet omdat ik niet met de drama wilde dealen die nodig is of dit te verkrijgen. Ik had het eerlijk gezegd gewoon illegaal besteld als ik een plek had kunnen vinden.

Ik studeer momenteel (hierdoor krijg ik ook genoeg studiefinanciering om van te leven, waardoor het nu nog niet echt hoge nood is voor mij om iets te doen). De afgelopen jaren kon ik het met veel moeite nog bijhouden, maar afgelopen jaar heb ik haast geen enkel vak gehaald (er is vrijwel geen verplichte aanwezigheid). Niet omdat ik slecht presenteerde, maar omdat ik me er niet toe kon zetten om überhaupt aan deze vakken te beginnen. Al helemaal het afgelopen halfjaar gaat alles niet echt fantastisch. Ik douche sowieso nooit meer dan 1x per week meer omdat ik het te vermoeiend vind. Soms duurt het wel tot een maand voordat ik het weer doe. Eten heb ik ook moeite mee. Ontbijt en middageten gaat meestal nog wel, maar vooral avondeten heb ik de neiging om over te slaan. Ik ben heel lang op het punt dat ik alleen dingen eet die weinig werk zijn om te maken omdat ik er anders mezelf helemaal niet toe kan zetten. Maar soms kan ik me er zelf geeneens toe zetten om dat te doen. Dit lukt toch meestal nog wel beter dan de andere dingen. Ik mis avondeten hooguit 1x per week. Huis schoonmaken komt uiteraard ook niet superveel van. Af en toe heb ik even de spirit van 'ga eens wat doen' en dan paar dingetjes schoon, maar overal ziet mijn huis er niet fantastisch uit. Slapen gaat ook niet heel fantastisch voor me. Ik heb vaak de neiging om lang op te blijven, omdat ik toch niet kan slapen en geen zin heb om daar uren te liggen. Daarom wacht ik altijd totdat ik echt zo moe ben dat ik haast omval. En ik heb ook de neiging om dan weer lang te blijven liggen, ook al ben ik al soort van wakker. In totaal komt dit meestal dus op meer dan 24-huur en blijft het omdraaien of ik 's nachts of overdag wakker ben. Ik weet dat dit niet goed voor je is dus ook dit probeer ik te voorkomen. Het lukt soms wel om het eventjes vol te houden om een normaal schema aan te houden, maar dit is meestal maar een kwestie van tijd en ik blijf altijd op rare uren uitkomen. En dan moet ik sowieso weer raar opblijven/slapen om weer op normale uren te komen, of proberen een normaal schema te houden maar dan op rare uren. Maar dit ging meestal niet echt toen ik nog naar school ging.

Dit is al redelijk lang geleden, maar er was ook wat mishandeling toen ik jong was. Hier heb ik al aan gewerkt en het is al veel beter dan dat het was, maar ik heb er waarschijnlijk wel nog wat PTSD van. Ik heb ook over de jaren wel last gehad van paniek. Als ik in een onbekende situatie kom ben ik daar nerveus over of als dingen niet gaan zoals gepland dan heb ik daar ook vast last van. Ik voel me dan altijd erg paniekerig en krijg vaak buikpijn en voel me misselijk. Dit gebeurd vooral in betrekking met sociale situaties.

De meeste punten die ik genoemd hebt zijn overigens niet echt nieuw. Ik heb ook nog herinneringen van mijn kindertijd dat ik weken lang ging zonder te douchen. Maar de meeste dingen waren minder problemen omdat ik gewoon aan tafel neergezet werd en eten voorgeschoteld kreeg, etc. Maar aangezien het de afgelopen jaren beter ging met op mezelf wonen denk ik dat het toch wel wat achteruit gegaan is over de jaren.

Dus terug op mijn punt. Ik heb bij mijnmedicijn vergeleken op 'Depressie', 'Angst & paniekstoornis'. 'Angststoornis', 'Chronische depressie', 'Posttraumatische stressstoornis (PTSS)' en 'Sociale fobie'. Ik heb ook gekeken naar welke andere ziektes genoemd werden. Bij fluoxetine word bijvoorbeeld ook bipolair, borderline, premenstrueel en obsessieve-compulsieve stoornis genoemd. Wat allemaal niet van toepassing is bij mij. Overal leek Sertraline dus het beste bij mij te passen. 

Nou wat ik dus hoop dat antidepressiva voor me doet is iets. Wat dan ook. Dat het ook maar een klein beetje beter wordt zodat ik weer de energie heb om mijn dagelijkse taken langzaam weer op te pakken. Ik denk dat het voor mij redelijk zou helpen als ik weer gewoon (of redelijk gewoon) zou douchen bijvoorbeeld. Ik begrijp dat antidepressiva niet als een antibiotica kuur werkt die vanzelf het geneest, maar ik zoek gewoon voor dat kleine beetje hulp.

Ik weet niet goed hoeveel ik hiervan tegen de huisarts moet vertellen en hoe. Mijn huisarts is namelijk online te bereiken en zo is het meeste contact tussen ons nog gedaan. Ik ga dit ook echt nooit allemaal vertellen in persoon. Dat vind ik veel erger dan om het te typen. En met hoeveel ik wil vertellen, ik verwacht dat jullie zullen zeggen wees gewoon eerlijk en vertel alles, maar in mijn ervaring loont eerlijkheid niet bij medische zorg. Daar is het te bureaucratisch voor. En ik wil dus niet dat hij denkt dat het 'te erg is' en mij gaat doorverwijzen naar een psychiater i.p.v. mij iets voor te schrijven. Maar ik wil ook niet te weinig zeggen dat hij denkt dat het niet echt nodig is en ik het nog maar even moet proberen of zoiets. Ik wil gewoon krijgen wat ik nodig heb. Dus met dat in gedachte, hoeveel daarvan denken jullie dat ik werkelijk moet vertellen, en zal ik gewoon direct online proberen dit verhaal te vertellen of zal ik eerst vragen of het mogelijk is om dit online te doen?
Antwoord

#5
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-06-2019, 10:54 door Jorin.)

Als je al van jongs af aan last hebt van depressieve klachten en ook therapie geprobeerd hebt, begrijp ik wel dat je antidepressiva wilt proberen.

Waarom zie je een psychiater niet zitten?
Als je een ervaren psychiater hebt, kan hij/zij jou beter begeleiden bij het vinden van een goede AD dan de huisarts of door onderzoek via internet.

Verder vind ik het niet verkeerd om vooronderzoek te doen hoor. Hierdoor kan je ook beter inschatten of jouw huisarts of psychiater weet wat hij doet.
Er zijn prutsers, maar je kunt ook zeker goeden treffen die je echt kunnen helpen: je goed begeleiden, informeren en waar je zelf inspraak hebt. Mijn ervaring is dat een huisarts je het kan voorschrijven, maar niet weet wat te doen als je bijwerkingen houdt of in een negatieve spiraal komt (door de AD). Zij weten op dit gebied vaak niet meer dan wij via internet lezen.


Bij de huisarts zou ik aangeven dat je in het verleden al therapie gehad hebt en je nu opnieuw of nog steeds energie- en lusteloos voelt en graag antidepressiva wilt proberen.
(Plus wellicht verwijzing vragen naar psychiater voor verdere begeleiding medicatie)
Indien het niet goed gaat met de AD en je wilt dan alsnog naar een psychiater, dan kom je hoogstwaarschijnlijk in de knoop met de wachttijden.

De eerste keus antidepressiva kan ook goed aanslaan zonder vervelende bijwerkingen natuurlijk. Dan is een psychiater niet nodig, maar fijn om één achter de hand te hebben indien nodig toch?
Zo redeneer ik in ieder geval.

Ik denk trouwens dat een huisarts geen recept uitschrijft zonder een fysiek consult, maar weet niet hoe dat bij die van jou werkt?
Afspraak maken kan misschien wel online? Zo'n afspraak is 10 min. Je zegt wat je wilt, ze schrijven recept uit en dan kun je weer gaan. Diezelfde middag of de volgende dag ligt het dan klaar bij apotheek.
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Jorin :   • DylanKing1999
Antwoord

#6

Dat laatste ben ik met Jorin eens. Ik gebruik nu zelf al 3 jaar Sertraline en wilde dit gaan afbouwen.
Over de mail kon dit niet ik moest een afspraak maken. Dat gesprek is geweest en we waren het direct eens over het afbouw
schema. Ik zat op 150 mg, heb nu een maand 100 mg geslikt en ben vandaag gestart met 50 mg voor een maand.
Daarna maak ik weer een afspraak om te praten over de verdere afbouw of stoppen.
Zoals ik al schreef Sertraline wordt vaak voorgeschreven bij een combinatie van depressieve en angstklachten. Dus Dylan je kon wel eens in de goede hoek aan het zoeken zijn.
Verder zou ik de huisarts kort en helder uitleggen welke klachten jij vandaag ervaart en dan eventueel zelf met een voorstel komen.
Over het algemeen neemt een huisarts je dan serieus als gesprekspartner.
Houdt er wel rekening mee dat het effect van medicatie pas na 4 tot 6 weken merkbaar wordt. Dat hoeft niet, maar ik hoor dit vaker.

Groet, Bert
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Bert :   • DylanKing1999
Antwoord

#7

(04-06-2019, 17:18)DylanKing1999 schreef: Om een of andere reden kan ik hier totaal geen informatie over vinden. Hoe krijg je antidepressiva? De meeste nuttigste info die ik wel konden vinden was dat 80% van antidepressiva voorgeschreven wordt door de huisarts, i.p.v. een psychiater zoals veel mensen denken. Is dit waar? Kan ik hiervoor bij mijn huisarts terecht of zal hij mij gewoon doorverwijzen? Hoe ging dit bij jullie? En hoelang duurde het totdat je het voorgeschreven kreeg? Gelijk of moest je echt meerdere keren komen? Want ik heb geen zin om jaren lang aan 't lijntje gehouden te worden hiermee. Ik weet niet hoeveel je hierop in te brengen hebt, maar ik had sertraline/zoloft in gedachte.

Beste Dylan,

Ik ben naar de huisarts gegaan en heb kort mijn verhaal vertelt. Huisarts heeft me meteen een recept voor AD meegeven. Twee weken later moest ik terugkomen om te kijken welk effect de AD op me had. Ik had paroxetine en deze werkte na 4/6 weken.
Eerste paar dagen werden de klachten juist erger. Kortom, in het begin is het even doorzetten.
Nu heb ik Wellbutrin. Bij Wellbutrin totaal geen last van bijwerkingen, ook niet bij de start.

Ga naar je huisarts. Ik ben ook niet aan het lijntje gehouden.

Jaren later ben ik alsnog naar een jaar naar psychotherapeut gegaan. Hier heb ik totaal niets aan gehad. Jaar lang gezellig thee zitten drinken met deze man.

Groetjes,
Tara
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Tara :   • Jorin
Antwoord

#8

(06-06-2019, 10:41)Tara schreef: Beste Dylan,

Ik ben naar de huisarts gegaan en heb kort mijn verhaal vertelt. Huisarts heeft me meteen een recept voor AD meegeven. Twee weken later moest ik terugkomen om te kijken welk effect de AD op me had. Ik had paroxetine en deze werkte na 4/6 weken.
Eerste paar dagen werden de klachten juist erger. Kortom, in het begin is het even doorzetten.
Nu heb ik Wellbutrin. Bij Wellbutrin totaal geen last van bijwerkingen, ook niet bij de start.

Ga naar je huisarts. Ik ben ook niet aan het lijntje gehouden.

Jaren later ben ik alsnog naar een jaar naar psychotherapeut gegaan. Hier heb ik totaal niets aan gehad. Jaar lang gezellig thee zitten drinken met deze man.

Groetjes,
Tara

"Jaar lang gezellig thee zitten drinken met deze man."
Haha dure thee Tongue ,als het maar lekkere thee was dan.
Antwoord

#9

(06-06-2019, 12:14)Jorin schreef: "Jaar lang gezellig thee zitten drinken met deze man."
Haha dure thee Tongue ,als het maar lekkere thee was dan.

Helaas, niks bijzonders, gewoon pickwick. ?
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Tara :   • Jorin
Antwoord



Lijst met mogelijk verwante topics
08-07-2023, 09:00
Laatste bericht: Mabel
16-05-2023, 16:52
Laatste bericht: Feline
  Keuzetool antidepressiva Started by Bert
2 Replies - 689 Views
14-04-2022, 18:29
Laatste bericht: Joy
  twee antidepressiva Started by cyranno
6 Replies - 1,196 Views
12-03-2022, 11:26
Laatste bericht: Joy
20-09-2021, 16:46
Laatste bericht: Suzanne81
21-07-2021, 19:50
Laatste bericht: Muppet
  AntiDepressiva Started by Friedijk9
2 Replies - 904 Views
09-03-2021, 22:39
Laatste bericht: Feline
10-11-2019, 01:59
Laatste bericht: GAJA
  Antidepressiva en vitamines Started by Anna35
10 Replies - 10,236 Views
04-08-2019, 21:52
Laatste bericht: Anna35
  Toch maar weer antidepressiva? Started by Suza
3 Replies - 1,702 Views
27-06-2019, 22:47
Laatste bericht: Tara



Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)