Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Hallo.


#1

Hallo iedereen. 

Ik voel me best awkward om hier een berichtje te schrijven, normaal gesproken zou ik niet zo snel op deze manier contact zoeken. Ik ben Bas en leef momenteel in een soort angst/paniek fuik die afwisselend heel naar en heel ok gaat. Het is allemaal heel wisselend. 

Ik ben vorig jaar gestopt na een aantal jaar intensieve therapie, omdat aan het einde van de periode ik me wel goed voelde, en ook op dat moment even niets nieuws meer leek te bereiken met de therapie. Daarnaast was ik er wel even klaar mee om 'gek' te zijn, dus het leek me een mooi moment om er even klaar mee te zijn. Toen al wel het idee gehad dat er een moment zou komen dat ik weer terug moet komen, en dat moment is nu. 

In mijn kindertijd zijn een aantal dingen gebeurd waardoor ik een angst en hechtingsstoornis heb ontwikkeld. Ik heb tot mijn 30e daar vrij hard last van gehad (relaties die stuk liepen, eenzaamheid, moeilijkheid om vriendschappen te behouden, veel drugs gebruik). Daar uit gekomen, mede dankzij mijn 'nieuwe' relatie, en het ging heel goed. Zoals gezegd, therapie gehad, een aantal mooie dingen kunnen analyseren, een soort eerste basislaag van stabiliteit weten te creëren. Op dit moment voelt het echter alsof die basislaag tegen me werkt. Alsof ik teveel van mezelf weet, waardoor ik niet meer terug kan in een soort blissfull ignorance. 

Waar zit ik dan nu mee? De afgelopen maanden is er veel gebeurd in mijn relatie, zowel goed als minder goed, waardoor een hoop emotionele processen (weer) in gang zijn gezet. Hierdoor zijn ook veel oude patronen weer omhoog gekomen. Verlatingsangst, faalangst, paniek en veel stress en de neiging om heel erg aan mijn partner te hangen en vast te houden. Ik voel aan dat dit ook hier zijn tol begint te eisen, maar tegelijkertijd kan ik mijn brein en buik gevoel niet uitzetten. Het gevoel dat ik geen controle meer kan uitoefenen op mijn emoties is echt killing. 

Intussen een afspraak gemaakt voor een doorverwijzing, en hopelijk kan de huisarts wat kalemeringsdingen bedenken. Maar dat zou dan ook mijn vraag hier zijn: hebben jullie tips om op de momenten dat ik even helemaal spiral in paniek en emotie, me eruit te halen? Ik doe af en toe mediteren, dat helpt dan voor even, maar ik voel dan ook aan dat de angst terug gaat komen. En het lukt me dan niet om een soort ratio toe te passen. Nu verwacht ik veel (overigens vast heel lieve) oplossingen als wandelen en ademen en goed eten, en die waardeer ik, maar misschien is hier iemand die een soort trucje weet hoe je soms je hoofd even helemaal uit krijgt. 

Here's hoping. 

Sorry voor de lap tekst. 

Dank en groeten,
B
Antwoord

#2

Hallo Bas, 

Je hoeft je totaal niet awkward te voelen als je het via deze manier doet :Smile daar is dit forum ook uiteraard voor!!    

Ik weet niet of er perfecte oplossingen zijn om je hoofd helemaal leeg te krijgen, het is goed dat je af en toe mediteert aangezien je je eigen gedachtes heel mooi kan relativeren. 

Zelf heb ik een soort van paniekdagboek aangezien ik ook veel stress van het leven ervaar, in mijn paniekdagboek probeer ik elke dag bij te houden waarover ik paniek heb en hoe erg ik die paniekaanvallen ervaar, vaak terwijl ik aan het schrijven ben verwerk ik ook deels die stressmomenten. Vaak weet je dan ook waar en hoe die stressmomenten zijn ontstaan, je zou dat ook eens kunnen proberen! 

groetjes, kaasbrood
Antwoord

#3

Hoi Bas, 

Welkom hier. Er straalt veel energie uit je post, als ik dat zo kan noemen. Fijn. 

Misschien zou je kunnen denken aan intensief sporten waardoor je even geen tijd hebt om na te denken. Kitesurfen, zoiets? 
Ik ben zelf begonnen met open water zwemmen. Misschien kun je daar iets over lezen. Ik ben nog maar één keer geweest. Maar het schijnt dat er even zoveel energie naar je lichaam gaat dat de patronen hoe het normaal stroomt, even verstoord worden. 

Misschien zit alles wat je nu probeert toch nog veel in je hoofd.
Antwoord

#4

Hoi Bas, 
Hardlopen helpt daar goed tegen.
Zelf houd ik het fysiek niet vol. 
Veel mensen beoefenen yoga met dit doel. 
Persoonlijk kan het niet opbrengen. 
Ik heb baat bij oxazepam op die momenten. 

Groet.
Antwoord

#5

Dank voor de reacties! Heel fijn. Smile

Ja, sporten is een goed idee. En opzich doe ik daar ook wel aan, veel fitness. Moet wel zeggen dat als ik zo in mijn hoofd zit als dat ik gisteren zat, dan is het bijna onmogelijk om in actie te komen. 

Heb wel intussen een intaje met een nieuwe psych, komende donderdag. En de huisarts heeft oxazepam idd uitgeschreven voor me. Weet eigenlijk niet of ik dat wil slikken, maar dat zien we dan wel. Ben ergens wel rustig met het idee dat het er is. 

Goed idee ook van het dagboek. Ben ik sinds zondag aan het bijhouden. Is heel nieuw, want ik ben niet zo goed in het van me afschrijven, maar nu gaat het zonder al te veel problemen en het werkt.

Merk wel dat al het denken een constant ding is. Het zo op de voorgrond allemaal. Heel gek hoe dat werkt. Dat je brein de heletijd signalen van onrust stuurt en je eigenlijk de heletijd op je hoede maakt, geen ruimte voor ontspanning geeft. Kost zo'n moeite om telkens dat dan uit te schakelen. En het lukt hoor, voorlopig, maar wat een gedoe. En wat raar, gewoon oprecht raar dat je brein je zo tegen kan werken. 

Allemaal goede ideeën hier. Dank! Dank voor het meeleven ook.
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
14-10-2023, 20:38
Laatste bericht: Ronnie
  Hallo allemaal Started by Mart79
1 Replies - 168 Views
19-09-2023, 12:32
Laatste bericht: Liefde+Hoop
  Hallo allemaal Started by Indra
2 Replies - 195 Views
30-07-2023, 20:18
Laatste bericht: Joy
  Hallo allemaal Started by Speld
4 Replies - 346 Views
05-07-2023, 08:08
Laatste bericht: Mabel
  Hallo en help Started by Kippetje
4 Replies - 626 Views
18-04-2023, 14:02
Laatste bericht: Liefde+Hoop
21-02-2023, 22:43
Laatste bericht: Joy
  hallo ik ben Loes Started by Loes010
3 Replies - 726 Views
27-12-2022, 11:38
Laatste bericht: Maarten
  Hallo allemaal Started by Mave
10 Replies - 1,104 Views
05-12-2022, 00:27
Laatste bericht: Vide
  Hallo Started by Shadow1990
7 Replies - 886 Views
18-11-2022, 22:16
Laatste bericht: Joy
  Hallo Started by Claire68
3 Replies - 471 Views
16-11-2022, 12:39
Laatste bericht: MabelGebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)