Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Eenzaamheid


#1

Hallo beste mensen,

Hoe gaat het ermee iedereen? Normaal ben ik niet zo weg van het schrijven van een verhaal op een forum, maar ik zag in enkele topics al iets voorbij komen over eenzaamheid wat mijn ook erg raakt. Ben zelf ook erg eenzaam af en toe net een buitenlander in eigen land zeg maar, die zich wellicht nog gelukkiger voelt. Veel mensen hebben toch altijd wel iemand om gewoon mee te praten over simpele dingen of terug te vallen op iemand als familie, wat ik dus ook niet heb. Het zijn soms juist de simpele dingen, even dat ene praatje of een bak koffie doen met elkaar. 

Nu houd ik er absoluut niet van om zielig te gaan zitten doen, want elke dag strijd je er toch tegen, althans dat probeer ik. Ik ben zelf een vrij sociaal eerlijk persoon en heb ook vele dingen geprobeerd, van sporten t/m werk. Ik doe nu wel vrijwilligerswerk en dat bevalt mijn erg goed, maar helaas wel met oude mensen die ik erg mag en hun mijn ook, krijg altijd complimenten en soms nog eens wat extra’s. Ik word dus erg gemogen en dat geeft een goed gevoel. Geeft voldoening en dat heeft een mens gewoon nodig. 

Helaas ben ik buitenom dit werk erg eenzaam en kan ik maar geen connectie vinden van mensen van mijn leeftijd met een maximum van 40 en minimum 20 (Ben zelf 26). Ik had vroeger wel wat vrienden op de middelbare school, maar door een verhuizing is dit verwaterd en tevens ook door kwaadheid vanuit mijn kant, ben soms wat te direct geweest en dan is de toon zo gezet, maar wel altijd eerlijk en open kaart en dan zie je al snel wie je echte vrienden zijn... Ik heb een lange tijd gedacht ik kan de wereld wel alleen aan, geef nooit snel op, maar toch kan de eenzaamheid je opraken als het maar nooit wil lukken. Vriendschap forceren is ook niet goed natuurlijk. 

Zijn er wellicht mensen die tips hebben of dit herkennen, soms denk ik weleens waarom overkomt mijn dit, zo’n sterke persoonlijkheid en toch diep kunnen vallen, je verwacht het niet.. Het is ook moeilijk om tegen mensen te zeggen dat je eenzaam bent, want zoals gezegd iedereen heeft wel familie of iets of heeft zijn/haar bezigheid. Hoe ouder je word hoe meer je leert, maar wel hoe moeilijker het word mensen te ontmoeten lijkt het wel..
Antwoord

#2
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-09-2018, 18:55 door Asus.)

-------
Antwoord

#3
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-07-2018, 02:44 door Ray.)

Hallo Water,

Welkom hier op het forum.

Eenzaamheid. Tja, een van de grotere problemen van deze tijd. Mensen zijn veel meer met zichzelf bezig dan vroeger en de social media helpen natuurlijk ook niet echt.

Vrijwilligerswerk is mooi en geeft veel voldoening. Goed dat je dat doet, maar het lost je eenzaamheid niet op.

Maar ze zijn er nog wel; activiteiten die niet via een digitaal beeldscherm ondernomen kunnen worden. De meeste hobby's komen sowieso in aanmerking en als je er dan eentje pakt waar een praatje bij hoort dan heb je toch al een opening.
Een sport met een derde helft in de kantine bijvoorbeeld, modelvliegtuigjes bouwen en laten zweven, kantklossen, een muziekinstrument leren spelen etc. Google eens op hobby's zou ik zeggen.

Succes,
Ray
Antwoord

#4
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-07-2018, 21:51 door 10rozebloemen.)

Register or login to view the content
Antwoord

#5
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 29-07-2018, 19:29 door Water.)

(29-07-2018, 09:54)10rozebloemen schreef: Hoi Rozebloem,

Er zijn volgens mijn best veel mensen eenzaam hoor, maar vaak hang je het ook niet aan de kapstok, zekere als jongere natuurlijk niet zo snel. Ook sociaal media speelt zeker wel een rol, al ben ik zelf wel vrij sociaal en toch wel vriendelijk. Het is wel goed dat je in therapie bent, het moeilijke van therapie is vind ik altijd dat je ook soms hele moeilijke verhalen van anderen krijgt te verwerken, met alle respect mar vaak wil je zoiets liever niet mee naar huis nemen. Het is goed dat je iets kan delen met elkaar, maar het is ook goed dat je daarnaast dus juist vrienden hebt en het los kan laten in de avond of de volgende dag.

Heb je vaak contact met mensen via WhatsApp? Wellicht als je het aandurft kan je bellen met elkaar of afspreken? Wat doe je verder zoal overdag, alleen op dit moment therapie of volg je nog een studie/werk? Daarnaast nog hobby’s of veelal thuis?  

Hallo Water,

deze midden twintiger heeft denk ik ook last van eenzaamheid. Ik ben even een tijdje van het forum weggebleven en zit nu zoals ze dat noemen in een wat rustiger vaarwater. Ik heb contact met mensen van mijn leeftijd maar voornamelijk via de app. En ja, dat is toch wel anders dan elkaar 'face to face' spreken. Men verwacht van mij ook niet dat ik eigenlijk niet echt veel sociaal contact heb buiten de sociale media, omdat ik waarschijnlijk sociaal overkom. De eenzaamheid ervaar ik met name in het niet kunnen praten over de depressieve gedachten die me bezig houden. Ik ben in therapie, maar dat is toch anders dan dat je praat met een bekende. Het voelt als wachten op afspraken totdat je mag praten over wat je bezig houd en dat in een vast tijdsbestek. Je gaat natuurlijk geen vriendschapsband aan in de therapie, maar soms bespreek ik daar zulke persoonlijke dingen dat ik het moeilijk vind om mijn gevoelens te plaatsen. Waarom bespreek ik dit wel met een therapeut en niet met iemand die ik al langer ken. Het zal mogelijkerwijs te maken hebben met de depressie om zo te denken.

Een klasgenoot van mij heeft een einde aan zijn leven gemaakt. Wat me van hem is bij gebleven, is dat hij een keer benoemt heeft dat het misschien jammer is dat iedereen alleen maar contact heeft met elkaar via het internet. Het is wellicht een depressieve gedachtegang, ietswat zwart-wit gedacht, want het internet heeft ook als voordeel dat je met meer mensen in contact bent. Ik ben me hierdoor meer bewust geworden van het feit dat mensen meer met hun telefoon bezig zijn bij sociale gelegenheden, dus het zal enigzins bijdragen aan de vereenzaming. Ik moet in de pauzes ook altijd even een blik wil werpen op die telefoon, haha. Tot dusver mijn ervaring hierover. In ieder geval fijn om te lezen, ookal voelt het raar om het zo te zeggen, dat ik niet als enigste dit ervaar. Voor mij helpt het al, dat ik weet dat ik niet de enigste ben die dit zo voelt.

Hoi Rozebloem,

Er zijn volgens mijn best veel mensen eenzaam hoor, maar vaak hang je het ook niet aan de kapstok, zeker als jongere natuurlijk niet zo snel. Ook sociaal media speelt zeker wel een rol, al ben ik zelf wel vrij sociaal en toch wel vriendelijk. Het is wel goed dat je in therapie bent, het moeilijke van therapie is vind ik altijd dat je ook soms hele moeilijke verhalen van anderen krijgt te verwerken, met alle respect mar vaak wil je zoiets liever niet mee naar huis nemen. Het is goed dat je iets kan delen met elkaar, maar het is ook goed dat je daarnaast dus juist vrienden hebt en het los kan laten in de avond of de volgende dag.

Heb je vaak contact met mensen via WhatsApp? Wellicht als je het aandurft kan je bellen met elkaar of afspreken? Wat doe je verder zoal overdag, alleen op dit moment therapie of volg je nog een studie/werk? Daarnaast nog hobby’s of veelal thuis?  
Antwoord

#6
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-07-2018, 21:53 door 10rozebloemen.)

Register or login to view the content
Antwoord

#7

Beste Water,

Je beschrijft het zoals ik het ook ervaar. Buitenlander in eigen land is iets wat ik regelmatig heb gezegd (heeft niets met afkomst te maken maar met de klik met de medemens)

Eenzaamheid is iets waar ik mee worstel. Gek wel want ik heb redelijk wat omgang en ken veel mensen maar voel me toch vaak eenzaam. Zelfs met echte vrienden komt het voor.

Omdat ik denk te weten waar aan het ligt in mijn geval wil ik het graag delen om mogelijk een ander van dienst te kunnen zijn.

Ik heb grote onvrede over mijn leven. Er is veel gebeurd en ik heb geen familie waar ik op terug kan vallen. Mijn zelfbeeld is erg laag terwijl andere dat niet kunnen begrijpen. Ze zien mij heel anders dan dat ik dat doe. Cognitieve dissonantie. Onbewust zoek ik steeds naar de erkenning van anderen. Terwijl ik dat mezelf zou moeten verschaffen. Wanneer ik dat wel doe, in betere levensfasen.. Dan willen andere graag op die positieve flow mee..
Nu zit ik in die negatieve fase door onlangs met narcisme geconfronteerd te zijn. (Lees evt. mijn bericht in een ander topic) Ik ben weer codependent  geworden en zoek naar contact met derden om niet alleen te zijn. Het contact wat ik dan zoek is niet oprecht en de kans dat ik word teleurgesteld is erg groot. Met als gevolg meer eenzaamheid, lager zelfbeeld en nog meer codepedent. 

Dus het is een cirkel van negativiteit en ik ben daar zelf verantwoordelijk voor. Wanneer ik content ben met mezelf kan ik met iedereen opschieten. De kassajuffrouw, oude man met hond, kennissen, in de kroeg en de trein, vrienden zelfs collega's en mijn chagrijnige vader. Ik word ook steeds gevraagd om ergens aan mee te doen of op een verjaardag of feestje te komen.

Bewust ben ik dus maar de uitvoering is lastiger. Een mens is sociaal en in moeilijke tijden zoek je steun. Wanneer me dit niet lukt dan kan ik in paniek raken en dan zit ik zo in het gevoel dat ik niet rationeel ben. Pas wanneer ik besef dat ik mezelf kan gaan steunen door lief voor mezelf te zijn kom ik weer in balans.

De kern is dus wanneer ik voor mezelf ga zorgen op alle vlakken en mezelf de tijd geef om te helen zal ik de eenzaamheid en onvrede kunnen verbannen uit mijn leven.

Google eens op codepedentie/codepedency want het is iets waar iedereen mee te maken heeft maar bijna niemand zich erg bewust van is.

Depressie is geassocieerd worden met iets wat je niet bent of wil zijn. (Sadhguru)

Ik ben er nog lang niet en word volgende week op eigen verzoek opgenomen om aan dit probleem te werken. Eenzaamheid en een te laag zelfbeeld. Het uit zich in een slecht leefpatroon wat een neerwaarts spiraal is in feite. 

Ik wens je (water) en iedereen een behouden vaart toe Smile Heel veel sterkte op de persoonlijke zoektocht naar een mooi en gelukkig leven. Geniet van de zomer!!!

Hopelijk ben ik lief genoeg voor mezelf om zo lekker in mijn eentje te gaan zwemmen..! Tongue 

Vriendelijke groeten !!!
Antwoord

#8

Blijkbaar heb ik 2 accounts of google heeft me automatisch ingelogd onder een andere naam.

Het bericht hierboven is door mij geschreven en dit account heeft wel eerder gepost.

Excuses, groet Novic
Antwoord

#9

Hallo Water

Ik herken je gevoel enigszins...Ik weet niet precies te benoemen wat maar de ondertoon in je bericht kan ik een beetje voelen lijkt het.

Ik vraag me veel af over eenzaamheid, sommige mensen zijn al blij als ze enigszins onder de mensen zijn. Bij mij gaat het dieper, ik wil echt contact voelen, DAT mis ik.

Ik ga heel gemakkelijk alleen naar de film of alleen naar het theater, soms vind ik dat zelfs fijn , lekker in mijn eigen flow zijn zonder steeds sociaal aandacht moeten geven. Ik beleef zoiets vaak erg mindfull wat ik fijn vind. En het constante geklets en sociaal actief zijn kan ik dan iets minder gebruiken.

Aan de andere kant ben ik best vaak eenzaam, ik ben ook veel alleen. Ik mis een echte innerlijke verbinding met mensen, gezelligheid dat het gewoon goed is dat je erbij bent. 
Ik ben dan wel heel lang ziek geweest en nog steeds beperkt maar toch vraag ik me af hoe het komt dat ik niemand heb ( of dat dat zo voelt?). Ik ben aardig rustig maak makkelijk contact, maar... ik weet het niet zo goed. Ik lijk wel anders (geworden door lang thuis alleen ziek te zijn geweest?) 

Ik vraag me af of eenzaamheid niet het onvermogen is om bij jezelf te komen. Soms krijg ik door bepaalde contacten een fijn gevoel waardoor ik me niet eenzaam voel ook al zit ik altijd alleen op de bank savonds.
 
Wat is het dat JIJ zoekt Water? contact in het algemeen of iets specifieks?  

groetjes Ella
Antwoord

#10

leuk dat je reageerd ella. en misschien doe je het ook voor jezelf maar water is al een maand niet meer op het forum geweest

helaas teveel mensen die ene keer iets posten
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen pedra :   • Sanna
AntwoordLijst met mogelijk verwante topics
  Eenzaamheid tegengaan Started by Muppet
15 Replies - 2,079 Views
08-09-2023, 10:44
Laatste bericht: cyranno
  Op de vlucht voor eenzaamheid Started by Speld
28 Replies - 1,181 Views
06-09-2023, 22:57
Laatste bericht: don't know
27-02-2022, 17:10
Laatste bericht: Jupiter
29-07-2021, 16:58
Laatste bericht: Joy
19-10-2019, 18:30
Laatste bericht: Liefde+Hoop
  Die eeuwige eenzaamheid Started by GeelVogeltje
2 Replies - 2,083 Views
31-12-2018, 08:35
Laatste bericht: Ray
  Eenzaamheid in oost Afrika Started by Kaji
1 Replies - 1,941 Views
30-10-2018, 10:49
Laatste bericht: Ray
  Eenzaamheid, altijd alleen Started by Trust !
6 Replies - 4,015 Views
19-09-2018, 20:07
Laatste bericht: Zip
07-09-2018, 15:21
Laatste bericht: Positiva
02-10-2017, 17:32
Laatste bericht: CE27Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)