Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Dé depressie bestaat niet


#1

Interessant artikel voor diegene die dit interessant vinden.
Ben benieuwd naar jullie reacties!

Groet, Bert

ttps://oersterk.nu/blogs/waarom-de-behandeling-van-depressiviteit-vaak-niet-werkt[url=https://www.bing.com/search?q=https%3A%2F%2Foersterk.nu%2Fblogs%2Fwaarom-de-behandeling-van-depressiviteit-vaak-niet-werkt%2F&form=EDNTHT&mkt=nl-nl&httpsmsn=1&msnews=1&plvar=0&refig=5d65c7ef971e4703b533b0dfe159300d&sp=-1&pq=&sc=7-0&qs=n&sk=&cvid=5d65c7ef971e4703b533b0dfe159300d#][/url]
Antwoord

#2

Dit is de juiste link:


https://oersterk.nu/blogs/waarom-de-beha...iet-werkt/
Antwoord

#3

Dank Positiva.
Antwoord

#4

Dag Bert,

Interessante kijk in dat artikel. De bronvermelding is wat minder. 4 bronnen waarvan er maar 1 controleerbaar wetenschappelijk is. Die ene wetenschappelijke bron levert de informatie waarop de beredenering in het artikel valt of staat. Er worden ook geen alternatieve mogelijkheden bekeken. Ik denk dat de onderbouwing dus nogal magertjes is. Er worden ook wel heel wat ongefundeerde conclusies getrokken. Daarnaast maakt de site nogal wat gebruik van verschillende internet marketing trucs. Ik ben wel een beetje sceptisch m.b.t. de bron van het artikel, lijkt me iemand die allerlei mogelijke verklaringen als waarheden aan elkaar borduurt en daarmee de 'magische formule' aan te bieden om zo geld te verdienen. 

Het kan wel een interessant onderwerp zijn om je in te verdiepen, maar daarvoor zou een veel breder spectrum aan onderbouwend (en te weerleggen tegensprekend) materiaal gebruikt worden.
 
What humans define as sane is a narrow range of behaviors. Most states of consciousness are insane. Don't be too hard on yourself!
Antwoord

#5

Hallo Kaji,

Ik ben het wel eens met jouw kijk op dit artikel, maar ik vind het wel een interessant onderwerp.
Eigenlijk kwam ik het artikel bij toeval tegen en heb het geplaatst. Eigenlijk wilde ik een ander onderwerp bespreken.
Ik vind dat er te vaak te eenzijdig naar depressie wordt gekeken. Naar mijn mening bestaat DE depressie niet. De diagnose depressie lijkt te vaak niet meer dan een rijtje symptomen met een standaard behandeling. Ik lees en schrijf hier al een paar jaar en merk op dat de klachten erg divers zijn. Er zijn overeenkomsten maar net zoveel verschillen. Daar komt bij dat een ieder het op zijn eigen wijze ervaart. Om er een paar te noemen die een rol spelen, omgevingsfactoren, de gezinssituatie, onveilige jeugd, trauma, persoonlijkheidskenmerken, het leven en gebeurtenissen. Daar komt bij dat de één veel meer problemen heeft met bijvoorbeeld angst en paniek, terwijl een ander juist niets meer voelt en juist meer gedachten over de dood ervaart.
Dan is er ook nog een verschil in visie op depressie. De GGZ legt sterk de nadruk op de "ziekte" depressie. De behandelaar is dan een psychiater, een arts.
Voor mij persoonlijk is MIJN depressie het rechtstreeks gevolg van hoe ik tot vijf jaar geleden in het leven stond. In een paar zinnen samengevat, een jeugd waarin ik mij onveilig heb gevoeld, het gevoel had dat ik er niet bij hoorde, anders was. Gevolg een volwassene geworden die erg onzeker was, wat angstig en niet kunnen omgaan met mijn gevoelens. Keuzes maken op grond van wat anderen van mij verwachtten, omdat ik het heel belangrijk vond hoe anderen over mij dachten. Daardoor mijzelf systematisch jaar in jaar uit voorbij lopen en nooit mijzelf kunnen zijn. Forse depressies ontwikkeld in combinatie met een alcohol verslaving. Depressie is voor mij dus het rechtstreekse gevolg van mijn jeugd en hoe ik als volwassene in het leven stond. Ik schrijf bewust "stond" omdat ik dit proces vijf jaar geleden heb doorbroken en nu heel anders in het leven sta.

Nu ben ik heel benieuwd of jij en andere lezers hier iets in herkennen en daar op grond van eigen ervaring een mening over hebben.
Hoor het graag.

Groet, Bert
Antwoord

#6

hoi Bert,

Ik heb het artikel ook gelezen en ik vind het erg kort door de bocht. Zoals de door Kaji vernoemde bezwaren ten aanzien van het bronnengebruik. Dit is heel summier en heeft me nou nog niet meteen helemaal overtuigd. Een wetenschappelijke tekst is het in ieder geval niet. Maar wat er gezegd wordt is wel interessant. stel dat het waar is, dan is het met bewegen en goede voeding op te lossen, dus toch een manier om het op te lossen. Of lees ik het verkeerd? Hij/zij spreekt zichzelf dus ook een beetje tegen, er zou, naar mijn mening, meer onderzoek naar gedaan moeten worden, ik kan er zo moeilijk een mening over hebben.

groet,
Run
Antwoord



Lijst met mogelijk verwante topics
09-12-2022, 23:26
Laatste bericht: Mabel
11-04-2022, 20:49
Laatste bericht: Cedric
  Onderzoek rTMS en depressie Started by Bert
3 Replies - 1,050 Views
22-03-2022, 17:56
Laatste bericht: Bert
14-08-2021, 11:07
Laatste bericht: Freya25
30-09-2020, 12:21
Laatste bericht: Fluffykitten
23-09-2020, 11:01
Laatste bericht: MINDCOG onderzoek
22-09-2020, 09:19
Laatste bericht: Mabel
  Depressie in COVID-19 tijd Started by Roos
1 Replies - 1,248 Views
29-06-2020, 19:46
Laatste bericht: Roos
15-01-2020, 16:56
Laatste bericht: Lise88



Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)