Your browser does not support JavaScript!
Bijeenkomst van lotgenoten die kampen met depressie
  Welkom Gast, meld je snel aan! Maak Account    Log In   

 

Bipolaire stoornis


#11

(31-03-2020, 14:36)Marlies schreef:
Hi Mabel,

Ik krijg als het mogelijk is Dekapine. Bedankt voor je reactie.

Groetjes,

Marlies

Ja Marlies en Mabel
de algemene richtlijn is zeker om bij bipol geen Ad te geven ivm mogelijk doorslaan naar manie.
Het is echter ook maatwerk, er is wel een grijs gebiedje, waar een psychiater nog wat samen met jou kan uitproberen gebaseerd op je eerdere ervaringen en reacties. 
Zo wiezo vormen leefregels en kennis een groot en belangrijk deel van het pakket, vandaar de groepen begeleiding.
die kunnen mogelijk ter steun misschien wel al ingezet worden al is het virtueel, in afwachting van stabilisatoren. Dan heb je toch een paar concrete dingen waar je steun aan hebt alvast.
Overleg met de psychiater en vraag om advies en een eerdere afspraak als je behoefte hebt. Dat kan mogelijk wat geruststellen. Misschien kan je al digitaal deelnemen aan n module met info over wat je zelf kan doen, dan heb je het comfort van wat invloed uit kunnen oefenen, dat is echt prettiger hoor


[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Liefde+Hoop :   • Vera_73
Antwoord

#12

Beste Marlies, en wie dit nog meer leest,

Ten eerste: dankjewel dat je hier een bericht plaatst. Ik heb BPII januari '19 gekregen Puur de diagnose. Wou dat ik het eerder had gehad. Ik kwam er achter toen ik 45 was, de diagnose heeft mij enorm geholpen, met name om mijn eigen leefregels te ontdekken en serieus te nemen. Bijvoorbeeld als ik ergens geen zin in heb, is dat al een signaal. Dat het teveel voor me is, bv. Ik had mijn diagnose graag eerder ontdekt. Zeker ook vanwege het lotgenotencontact.

Maar BPII is imho echt ondergediagnosticeerd.

Mijn cycli zijn langer, 3 maanden gemiddeld. Afgelopen winter dec - april depri bah. Door mijn man uiteindelijk naar mn psy geschopt - ik zei steeds: helpt toch niet. Hielp gelukkig WEL. Nu weer helemaal happy. Overigens zonder meds, maar dat is niet voor iedereen. I guess.

Helaas herken ik ook de relatieperikelen. Bij ons is het nog niet zo ver, maar vaak genoeg op het punt gestaan.

Voor ik me verlies in mijn hele verhaal:

Voor jou Marlies, en voor wie ook (een vermoeden van) een bipolaire stoornis heeft: je kan je aansluiten bij de vereniging PlusMinus. Je hoeft geen bewijs van diagnose oid  te overleggen. Het is een open, actieve vereniging met een kwartaalblad, ontmoetingsdagen en ook een Lotgenotenlijn. Voor degenen met de klachten, en voor wie met hen te maken heeft, oa naasten.

0900 -5123456, tussen 11.00 en 21.00 bemensd door lotgenoten.

Deze Lotgenotenlijn lijkt me ook bij uitstek geschikt om te bellen als je vermoedt dat je (zelf of een naaste) met een bipolaire stoornis te maken hebt. Of voor vragen zoals waar jij mee zit Marlies. Ik las er vandaag over in het blad, het is echt een mooie dienst, maar ze hebben last van teruglopende aantallen bellers; jonge mensen weten hen niet te vinden (mijn indruk is dat ze niet genoeg online plaatsen en "vissen"). Dat was voor mij reden hier op dit forum te komen en de info hier te plaatsen.

Overigens zijn vrijwilligers zijn ook altijd welkom bij de Lotgenotenlijn. Het werk doe je vanuit huis in shifts van max 2 uur, na een tweedaagse training.

Een andere optie voor lotgenotencontact in de regio Amsterdam/Amstelveen is TeamED.nl. Het is heel laagdrempelig, je kan gewoon binnenlopen. Misschien ook een tip voor anderen?

Groetjes,

Vera

PS wat mij ook helpt om stabiel te blijven en goed te slapen, korte samenvatting van mijn leefregels
  • saliethee. Dat schijnt ook AD werking te hebben. En helpt tegen nachtzweten, wat ik soms ook heb.
  • kruidenthee ipv groene/zwarte theine thee
  • decaf ipv cafeine koffie
  • licht eten, meer groente en fruit, minder carbs en eiwitten. sowieso neem ik mijn eerste maaltijd pas als ik trek heb, soms pas 11 a 12u.
  • elke dag of wandelen, of hardlopen of yoga. Ter motivatie met een podcast op, of een wandeldate ipv een koffiedate. Lekker naar buiten. 
  • tuinieren als het uitkomt. Bewegen en natuur is essentieel, dat ik in mijn lijf kom/en blijf. 
  • niet te lang achtereen op de computer of telefoon zitten. Pauze nemen voor een huishoudklusje ofzo. 
  • mijn slaaptijden houd ik bij; meestal ga ik vroeg slapen, en vroeg op. 21 a 22pm naar bed, 5am eruit. 
  • zo heb ik gemerkt dat als ik te veel prikkels krijg, word ik heel vroeg wakker 3 a 4am of ik kan niet inslapen. Ik noteer dat allemaal en leef "gewoon" door. Soms doe ik dan overdag een dutje. Het noteren van mijn slaap is essentieel, dan hoef ik me niet druk te maken, en kan ik later rustig terugkijken wat nou teveel was. Ik heb daar een mooie tabel voor per week. Zo heb ik ook gemerkt dat ik rond volle maan bijna altijd heel vroeg wakker word.
  • yoga, wandelen, natuur: het helpt om te ontspannen en te voelen hoe ik in mijn energie zit. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Dat ik elke dag regelmatig incheck bij mezelf, hoe het met mijn energie zit. Ik kan opeens wegtrekkers hebben, of heel erg hoog zitten. Dat is niet per se erg, maar wel iets om te bemerken. Als ik een wegtrekker heb, zorg ik dat ik me even afzonder, dat heb ik nodig om bij mezelf in te checken. Even naar de WC of een andere kamer is al genoeg. De energie van anderen komt soms heel direct bij mij binnen, vooral van mijn naasten, i.e. mijn man en kinderen. Afstand helpt dan om te voelen wat van mij is en wat van hen. Dit is echt superbelangrijk, want toen ik dat niet deed kregen we op zulke momenten heel erg ruzie of vervelende situaties, dat ik boos werd etc. Als je hierin wilt verdiepen raad ik je aan wat over codependentie te lezen bv. bij de bieb, "(wo)men who love to much" van Robin Norwood. Er zijn ook in Nederland trouwens Norwood lotgenoten groepen over, ik heb niet aan meegedaan maar lijkt me een interessante optie.
Veel liefs en sterkte allemaal!
Antwoord

#13

Hallo Marlies,

Zelf ben ik niet bipolair, wel onderzocht. Ikxhad namelijk ook hele slechte weken en betere weken waarin ik mijzelf weer kon opladen. Het terug vervallen dan in die depressie was zo heftig! 2,5 jaar heeft de laatste episode geduurd waarvan ik nu deels hersteld bent (veel restsymptomen) en ik vraag mij vaak af hoe ik het gedaan en hoe ik dit gered hebt. Ik wil je dan met mijn berichtje alleen wat moed inspreken; je bent sterker dan je denkt! Je komt hieruit! Echt wel.

Heel veel liefs!
Antwoord

#14

 Ik kan je hulp geven Ik doe onder andere ook karakter analyses waarbij ik met je naam een berekening kan maken wie je bent wat je problemen zijn en hoe je die kan oplossen herken je dit je kan contact opnemen met mij op kees6389462536453 @ gmail.com

De betekenis van je naam
De naam die je hebt ingevuld is: marlies
De numerologische waarde van deze naam is: 5

De betekenis van het getal Vijf
Mensen die de vijf als persoonlijk getal hebben zijn avonturiers die graag nieuwe spannende dingen ontdekken. Ze hebben vele talenten en ze zijn origineel, creatief en intelligent. Hoewel ze in hun hart vaak bang zijn om te falen zullen ze dat niet snel aan anderen laten blijken. Een Vijf is zowel geestelijk als lichamelijk erg actief. Ze kunnen soms nogal kritisch lijken, maar dat komt voornamelijk voort uit hun eigen drang om alles perfect te doen. Een Vijf heeft een groot incasseringsvermogen en zal nooit lang in de put zitten.

Het klinkergetal van je naam (ook wel zielsgetal genoemd)
In het Hebreeuws komen geen geschreven klinkers voor.
Daarom staan de a, e, i o en u voor het 'verborgen ik' of de 'ziel'.
Het klinkergetal van je naam vertegenwoordigt je innerlijk, het deel van je persoonlijkheid dat meestal voor anderen verborgen blijft.
Tevens geeft het karakter en de wijsheid aan die je in vorige levens hebt ontwikkeld.
Het klinkergetal van deze naam is: 6

De betekenis van het Klinkergetal 6
Mensen met zes als klinkergetal hebben de opdracht om de inzichten die zij in vorige levens vergaard hebben door te geven door hun sympathie, affectie en loyaliteit. Je bent sterk betrokken bij het geluk en het welzijn van je naaste familie. Sleutelwoorden van mensen met zes als klikergetal zijn: schoonhied, harmonie en vooral vrede.

Het medeklinkergetal van je naam (ook wel persoonlijkheidsgetal genoemd)
Medeklinkers laten zien hoe we ons aan de buitenwereld tonen. Dat is het beeld dat anderen van ons krijgen,wat niet overeen hoeft te komen met ons werkelijke karakter.
Het medeklinkergetal van deze naam is: 8

De betekenis van het Medeklinkergetal 8
Mensen met het medeklinkergetal 8 stralen kracht en gezag uit en ze willen graag indruk maken op hun omgeving. Ze kunnen op anderen soms dominant overkomen, maar dat komt omdat ze liever de leiding nemen dan in een ondergeschikte positie willen zitten.
Antwoord

#15

Beste hulpgever,

Ik wil je dringend verzoeken jouw aanbod om hulp te bieden te beperken tot één topic en dit niet steeds te herhalen. Dit is een forum voor mensen met depressieve klachten die elkaar hier ondersteunen. Het is niet de bedoeling dat hier aanbieders gaan adverteren. Mocht je zelf depressieve klachten hebben mag je natuurlijk hier je ervaringen delen.

Groet, Bert (moderator)
[-] 2 gebruikers zegt bedankt tegen Bert :   • Alais, Jorin
Antwoord

#16

(31-03-2020, 13:25)Mabel schreef: Hoi m,

Bij bipolaire stoornissen mogen ad niet worden ingezet ivm kans op manie. Maar stabilisatoren worden ook wel ingezet om depressie behandeling te ondersteunen. Denk dat het antwoord dus ja is . N vriend gebruikt lamotrigine en is bipolair,  depakine is ook n bekende.  Lithium ook bekend, maar niet fijn in de bijwerkingen.  
Benieuwd naar wat je arts adviseert, 

Groet, Mabel

Hoi Mabel,

Vraagje…heb jij een bipolaire stoornis?
Ik ben sinds kort gediagnosticeerd met bipolaire stoornis. Bij mij zorgde de AD, dit keer, voor rapid cycling. 
Nu 1200 mg lithium en 2,5 mg olanzapine. 
Ik heb nog zoveel vragen. 
Ben onder behandeling bij een psychiater en een verpleegkundige. Maar daar zijn we vooral bezig om mij nu stabiel te krijgen, maar wat gebeurd er op de lange termijn ?
Antwoord

#17

Hoi Saby,

Nee , ikzelf niet. 
  Voor meer info rond medicatie  omtrent bipolair verwijs ik je naar psychosenet . 
Want het is best ingewikkeld en komt ook nauw.
 Dat is echt een goede site, veel info en je kan er vragen stellen aan artsen met specialisaties op dit gebied ! Echt heel fijn en toegankelijk! 
Een aanrader.( Ze hebben ook n forum overigens.) 
Maar hier ben je van harte welkom trouwens , we hebben hier schrijvers met  allerlei depressiegerelateerde variaties  .

Liefs!
[-] 1 gebruiker zegt bedankt tegen Mabel :   • Saby
Antwoord

#18

(29-12-2021, 00:56)Mabel schreef: Hoi Saby,

Nee , ikzelf niet. 
  Voor meer info rond medicatie  omtrent bipolair verwijs ik je naar psychosenet . 
Want het is best ingewikkeld en komt ook nauw.
 Dat is echt een goede site, veel info en je kan er vragen stellen aan artsen met specialisaties op dit gebied ! Echt heel fijn en toegankelijk! 
Een aanrader.( Ze hebben ook n forum overigens.) 
Maar hier ben je van harte welkom trouwens , we hebben hier schrijvers met  allerlei depressiegerelateerde variaties  .

Liefs!

Bedankt voor je reactie. Ik ga daar eens een kijkje nemen.
Antwoord

#19

Hoi marlies .  Wat rot voor je.
Ik heb veel begruikt  en gebruik nu lithium, valproaat en  quetiapine . De depressies ervaar ik ook als het zwaarst  een mogelijkheid kan ook nog zijn om je wat schildklierhormoon toe te dienen. Maar ik ben natuurlijk helemaal geen dokter.
Antwoord



Lijst met mogelijk verwante topics
  Bipolaire stoornis Started by Saby
3 Replies - 794 Views
08-01-2022, 15:04
Laatste bericht: Saby



Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)